„Mergeți IMEDIAT la spital dacă observați la copil 2 sau 3 din aceste semne! Nu trebuie să fie toate 7 ca să fie EXTREM de grav!” Avertismentul dr. Mihai Craiu, despre deshidratarea micuților

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
„Mergeți IMEDIAT la spital dacă observați la copil 2 sau 3 din aceste semne! Nu trebuie să fie toate 7 ca să fie EXTREM de grav!” Avertismentul dr. Mihai Craiu, despre deshidratarea micuților / FOTO: freepik.com @elenashashkina
„Mergeți IMEDIAT la spital dacă observați la copil 2 sau 3 din aceste semne! Nu trebuie să fie toate 7 ca să fie EXTREM de grav!” Avertismentul dr. Mihai Craiu, despre deshidratarea micuților / FOTO: freepik.com @elenashashkina

Conferențiarul dr. Mihai Craiu, medic pediatru, trage un semnal de alarmă: deshidratarea severă la bebeluși poate apărea chiar și la umbră, în doar câteva ore. Ce trebuie să știe părinții în această perioadă caniculară și care sunt simptomele care impun URGENȚĂ medicală.



Într-o postare pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii, conferențiarul dr. Mihai Craiu, medic pediatru, trage un semnal de alarmă: sugarii se pot deshidrata sever chiar și în condiții aparent „sigure”, iar acest lucru poate deveni rapid o urgență medicală.

CITEȘTE ȘI Vaccinurile esențiale pentru copii și secretele imunității, explicate de dr. Mihai Craiu: „Nu rezolvi nimic ținându-l cu bone acasă! E antrenamentul fără de care nu e primit la olimpiadă” / VIDEO

„ATENȚIE FOARTE MARE!”: Apelul medicului în una dintre cele mai fierbinți zile la spital

 

„Pentru că astăzi a fost una dintre cele mai calde zile pe care le-am trăit la spital, vreau să vă atrag atenția asupra riscului de deshidratare la sugari”, scrie medicul în deschiderea postării.

Copiii foarte mici, cu vârstă sub 1 an au în compoziția corpului lor mult mai multă apă decât noi adulții. Și, spre deosebire de noi cei mari, o pierd mult mai ușor!! Și nici nu spun ceva special când se întâmplă asta.

Chiar dacă stă sub o umbrelă la malul mării, chiar dacă este plimbat în cărucior cu un acoperiș de protecție, chiar dacă poartă o pălarie pe cap, un sugar poate să se deshidrateze imediat, în această căldură.

Dacă adoarme sub umbrelă sau în cort, chiar și mângâiat de briza răcoritoare a mării, un astfel de sugar poate pierde cantități impresionante de lichide!”, explică dr. Mihai Craiu.

VEZI ȘI Dr. Mihai Craiu, despre „același pericol”: „Singurii copii care au murit de rujeolă în UE recent sunt din România! Au murit și nu interesează pe nimeni! Un microbuz de copii...”

 

Pericol maxim între 12:00 și 16:00: „Pierderile de lichide sunt impresionante”

 

Intervalul critic, avertizează medicul, este între orele 12:00 și 16:00, chiar dacă cerul este parțial acoperit de nori. În această fereastră orară, temperatura corporală a unui copil expus la plajă poate crește rapid, iar deshidratarea se instalează pe nesimțite.

„Între orele 12 și 16 mai ales, chiar și cu o oarecare perdea de nori pe cer, pierderile de lichide ale unui copil mic, aflat la plajă, sunt impresionante.

Dacă acel copil are și o alimentație capricioasă, pentru că are colici sau îi ies dinții, o să apară condițiile perfecte pentru deshidratare severă”, susține dr. Mihai Craiu.

CITEȘTE ȘI Dr. Mihai Craiu: „Ce NU trebuie să faci în cazul unei mușcături de căpușă?” Avertismentul clar al doctorului pentru părinți

 

Semnele de URGENȚĂ: „Mergeți imediat la spital dacă observați 2 sau 3 din ele”

 

Dr. Mihai Craiu detaliază apoi cele 7 semne care pot indica o deshidratare severă la sugar. Nu este nevoie ca toate să fie prezente, prezența a doar două sau trei dintre ele poate indica o stare critică!

„Dacă al dumneavoastră copil mic are:

1. Ochii înfundați în orbite sau încercănați și nu era așa și ieri;

2. Fontanela anterioară deprimată;

3. Urinează mult mai puțin decât în mod normal (normal ar fi cam 1-2 ml/kg și pe oră, adică un copil de 8 kg o să urineze 40-80 ml în 5 ore. Adică în medie 5 pamperși schimbați pe zi...;

4. Dacă are buzele uscate, "prăjite" și limba uscată;

5. Dacă are respiratia rapidă, mai rapidă decât normal;

6. Dacă doarme și nu poate fi deloc trezit sau din contră, este extrem de "mârâit" și nu poate fi calmat deloc;

7. Dacă are pliul cutanat "leneș";

ATUNCI este probabil deshidratat sever.

Mergeți imediat la spital dacă observați la copilul dumneavoastră oricare 2 sau 3 din semnele de mai sus. Nu trebuie să fie prezente toate 7 pentru a fi extrem de grav!”, atrage atenția medicul pediatru.

VEZI ȘI Dr. Mihai Craiu: „Îngerul morții copiilor se întoarce. Nu este o glumă!”

 

„Vacanță frumoasă fără deshidratare”

 

Dr. Craiu își încheie postarea într-o notă caldă, așa cum i-a obișnuit pe părinții care îl urmăresc:

„Vacanță frumoasă fără deshidratare”

Este o urare, dar și un îndemn responsabil. Pentru că, dincolo de peisajele idilice și momentele de relaxare, sănătatea copiilor rămâne cea mai importantă. Iar prevenția, informarea corectă și reacția rapidă, poate face diferența între o amintire frumoasă de vacanță și o tragedie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.







pixel