Noaptea Muzeelor: Expoziţii, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive

Data publicării:
Fotografie de la Czapp Árpád/ Pexels
Fotografie de la Czapp Árpád/ Pexels

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de sâmbătă, până târziu în noapte, concomitent cu mai multe ţări europene.Primăria Capitalei propune tururi ghidate ale clădirii, expoziţii, muzică live şi proiecţii de film, ce vor avea loc atât în incinta instituţiei, cât şi în curtea interioară a actualului sediu din bulevardul Regina Elisabeta, nr. 47.

Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, în parteneriat cu Nod Makerspace şi ARCUB, va prezenta, în premieră, la sediul Primăriei Capitalei, instalaţia de artă contemporană "Patrimoniul lui Ivan Patzaichin", macheta muzeului şi filmul documentar despre proiectul participativ Dâmboviţa Delivery al cărui rezultat a constat în realizarea unei sculpturi dedicate marelui sportiv.

În curtea interioară a Primăriei Capitalei vor răsuna melodii celebre din muzica uşoară românească, balade emoţionante sau medalioane folclorice, melodii ce ilustrează diversitatea culturală naţională, într-un concert susţinut de Corina Sîrghi alături de Toma Dimitriu (pian), Cristian Soleanu (saxofon) şi Alex Mike (contrabas).

Vizitatorii Primăriei sunt invitaţi să îşi imagineze, în scris sau prin desene, dorinţe şi visuri despre Bucureştiul prezent şi viitor în instalaţia participativă "Bucureşti ACUM!", prezentă, de asemenea, în curtea interioară a instituţiei.

Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10 - 15 persoane, pe intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate.Muzeul Naţional al Ţăranului Român


La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, insomniacii vor putea trece pragul expoziţiilor găzduite de instituţie, nelipsite fiind proiecţiile de filme, demonstraţiile meşteşugăreşti, sau întâlnirea cu meşteri şi anticari, veniţi din toate zonele ţării, din Târgul Piaţa Ţărănească, aflat în curtea interioară a muzeului.

Vor putea astfel vizitate Salonul Arhivei; expoziţia Alexandru Tzigara-Samurcaş - Întemeietorul Muzeului Naţional, care celebrează 150 de ani de la naşterea fondatorului Muzeului Naţional Carol I, supranumit, în epocă, Muzeul de la Şosea, ambele din expunerea permanentă a MNŢR, precum şi expoziţiile "Centrul Artistic Baia Mare în forme, culori şi tradiţii" - Sala Tancred Bănăţeanu; "Culorile 'dezgheţului'. Satul basarabean în pictura anilor 1960" - Sala Noua Galerie, "Revendicând pământul" - Sala Media, "Sezonierii" - Sala Irina Nicolau, expoziţia de pictură Stela Filip - Sala Acvariu, Muzeul virtual al culturii romilor - Sala Acvariu. Acest din urmă eveniment va cuprinde proiectarea filmului de prezentare a muzeului virtual al romilor, demonstraţii meşteşugăreşti, expoziţie de obiecte şi costume, degustare din gastronomia tradiţională şi un moment muzical-literar rom.

Un punct de atracţie îl va constitui instalaţia "Spectacol" - MNŢRplusC, fotografie de Adrian Bulboacă, o construcţie reprezentativă a lumii interioare a teatrului românesc din ultimii 15 de ani. Interpretarea lumii spectacolelor de teatru prin fotografia lui Adi Bulboacă face parte din recuzita limbajului teatral.


La Târgul Piaţa Ţărănească din curtea interioară a muzeului, meşteri şi anticari, veniţi din toate zonele ţării, aduc în curtea muzeului obiecte noi sau de colecţie: ştergare şi straiţe, ii, marame şi vâlnice, ilice brodate cu fir de mătase şi paftale, covoare olteneşti, icoane, zgărdane, ulcioare şi străchini, fel de fel de obiecte din lemn pentru gospodărie.

Între orele 22,30 şi 1,00, cinefilii pot viziona, la Cinema Muzeul Ţăranului, trei filme documentare marca DigiWorld, realizate în colaborare cu MNŢR: Ţinutul Buzăului: Focul; Ţinutul Buzăului: Lemnul; Ţinutul Buzăului: Piatra.

Muzeul Naţional al Literaturii Române


Muzeul Naţional al Literaturii Române a ales să fie solidar şi cu publicul, în Noaptea Muzeelor echipa MNLR propunând un program bogat constând în expoziţii, spectacole de teatru, lecturi şi multe ateliere pentru copii şi familii, atât la sediul instituţiei, cât şi la Casele Memoriale ale instituţiei muzeale: Casa Memorială "Tudor Arghezi - Mărţişor", Casa memorială "Anton Pann", Casa memorială "Liviu si Fanny Rebreanu", Casa memorială "Ion Minulescu şi Claudia Millian" şi la Casa Memorială "George şi Agatha Bacovia".


Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I


La Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", între orele 12,00 şi 24,00, este programat evenimentul "O Noapte la Muzeul Militar Naţional".

La sediul central din Bucureşti, iubitorii de cultură vor putea vizita expoziţia permanentă cu tematică istorică şi trei expoziţii temporare: "100 de ani - 100 de obiecte", "România - NATO. 20 de ani" şi Exponatul lunii mai: "Pistolul care a salvat o viaţă".

Totodată, muzicieni ai MApN vor susţine o serie de miniconcerte cu muzică de fanfară, marşuri militare îndrăgite şi muzică de promenadă.

La eveniment vor participa reprezentanţi ai asociaţiilor de reconstituire istorico-militară care vor face, începând cu ora 16,00, demonstraţii şi prezentări legate de istoria purtătorilor de arme români de-a lungul epocilor istorice.


Filarmonica George Enescu 

Va celebra, sâmbătă, Noaptea Europeană a Muzeelor, Ateneul Român putând fi vizitat gratuit între orele 22,00 şi 01,00.

Vizitatorilor le este propus un tur ghidat şi un recital susţinut de Trio Mozaic, cu un program care include lucrări de Darius Milhaud - Suita pentru vioară, clarinet şi pian şi Dmitri Şostakovici - Cinci piese pentru vioară, clarinet şi pian.

Pentru turul ghidat şi minirecital intrarea este gratuită pe bază de rezervare.

Începând cu ora 23,00, accesul se va putea face fără rezervare, ultima intrare fiind programată la 00,30.

Teatrul Nottara

Teatrul Nottara participă pe 18 mai la "Noaptea muzeelor" cu trei evenimente separate, grupate sub numele "Noaptea albă la Nottara - ediţia a II-a".

Evenimentele debutează cu o serie de tururi ghidate, în intervalul orar 20,00 - 24,00, în expoziţia "Origini / Repere - o călătorie în istoria Teatrului Nottara", ce documentează perioada 1942-1983 şi punctează etapele importante de dezvoltare şi de evoluţie ale Teatrului Nottara.

În cadrul tururilor ghidate participanţii vor vizita şi o parte din culisele teatrului şi vor putea descoperi astfel mecanisme şi mistere din spatele scenei.

De la ora 1,00, la Sala "Horia Lovinescu" va concerta trupa Kadjavsi, iar de la ora 2,00 Cristina Juncu îşi va delecta publicul cu muzica pe care a creat-o pentru diferite spectacole, într-un concert care va avea loc la Sala "George Constantin".

Muzeul de Artă Recentă

La Muzeul de Artă Recentă vor putea fi vizitate, în intervalul orar 19,00 - 22,00, două expoziţii: "Imagini ale solitudinii. Lucrări din colecţia MARe" şi "Cei noi/Graduate Curated: din 9 februarie, la MARe", în care, pentru prima dată în ultimele decenii, tineri absolvenţi şi studenţi din cele mai importante patru centre artistice naţionale - Iaşi, Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca - expun împreună într-un muzeu din Capitală.Muzeul Geologic Naţional 

Programul de vizitare în regim de gratuitate, pentru muzeul din Şoseaua P.D.Kiseleff, în data de 18 mai, începe la ora 15,00, ultimul vizitator având acces în interiorul muzeului la ora 21,00.

Oferta instituţiei muzeale cuprinde vizitarea expoziţiei permanente şi a expoziţiilor temporare "Marcian Bleahu 100" şi "Colecţii şi geosituri din Dobrogea", aflată la parterul instituţiei, care reprezintă o asociere inedită a geositurilor cu eşantioanele Muzeului Geologic Naţional, precum şi vernisajul, de la ora ora 18,00, a expoziţiei de artă LIGHTS & COLORS (Magda Urse, Virgil Suciu,Vasile Puşcalău).


Muzeul Naţional Cotroceni 

La Muzeul Naţional Cotroceni turul din acest an include: Saloanele regale, dispuse la etajul I al Muzeului; Ileana Dana Marinescu - Expoziţie aniversară 80, pe holul paralel Salonului Cerchez; Spaţiile Medievale în care se desfăşoară Salonul Artelor Decorative 2024.

Accesul se face în intervalul 14,00 - 21,00 (ora de intrare a ultimului vizitator). La intrarea în Muzeul Naţional Cotroceni este necesară prezentarea unui act de identitate în original.

Noaptea Muzeelor a devenit, în ultimele două decenii, una dintre cele mai puternice mărci culturale şi un adevărat fenomen social, cu cifre de audienţă ce gravitează în jurul cifrei de un milion de persoane, la nivelul întregii ţări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Eveniment
Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel