Părintele Necula: Acesta este ”unul din lucrurile pe care putem să îl restaurăm cel mai ușor” în societatea noastră

Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Captură video Youtube Fain & Simplu cu Mihai Morar
Foto: Captură video Youtube Fain & Simplu cu Mihai Morar

În Podcastul ”Fain și Simplu cu Mihai Morar”, părintele Constantin Necula, invitatul ediției la care vom face referire mai jos și care a fost intitulată ”Manualul iubirii aproapelui”, a discutat în stilul despre cât de important este să ne raportăm la semenii noștri cu respect și să apreciem pe fiecare în parte la justa valoare.



”Cât de important este să vorbești oamenii de bine, părinte?”, de la această întrebare a pornit un discurs a părintelui Necula care, fără niciun fel de dubiu sau reținere, l-am putea cataloga drept o lecție veritabilă de parenting și de educație civică.

”E normal să-i încurajezi. Un copil care vine dimineața la școală: Oooo, bună dimineața! V-ați trezit... Foarte bine! - Dar știți că n-am învățat... Nu-i nimic că nu ai învățat azi, nici mâine nu o să înveți, dar ești viu! Privirea ta spune că iubești, că poți trăi.

Săracii profesori.... cât comentau ei înainte de momentul cu Covid-ul... Domnule... miroase în școală, ăștia vin nespălați, le miroase gura dimineața. Știți că într-o clasă, din aia mică, dacă te duci dimineața știi ce au mâncat. Erau mirosuri specifice școlii. După aceea, ne-am retras, totul era în liniște... Mi-a spus o doamnă învățătoare: Mi-am pierdut mirosul școlii. Nu eu ca persoană, școala nu mai miroase a copii”, povestește părintele Necula în podcastul ”Fain și Simplu cu Mihai Morar”

Mihai Morar: Ce sens are o școală fără copii?

Părintele Constantin Necula: E ca o biserică fără tămâie...

În finalul discuție, Părintele Necula aduce în discuție un subiect pierdut pe drumul complicat al existenței noastre: iubirea comunitară.

”Iubirea comunitară este unul din lucrurile pe care îl putem să îl restaurăm cel mai ușor. Iubirea comunitară este să redescoperim valoarea fiecărui om care trece pe lângă noi”, a spus Părintele Necula, o frază sau un aspect la care ar trebui să reflectăm cu toții și printre sutele si mii de reguli și norme de parenting pe care le predăm copiilor noștri, ar fi util să le predăm și conceptul de iubire comunitară pentru a reuși să creștem adulți care să confere fiecărui individ al societății valoarea justă.

Morala acestui discurs

Ceea ce ar trebui să transmitem copiilor noștri este că vorbitul oamenilor de bine, sau a vorbi pozitiv despre ceilalți, are o importanță semnificativă din mai multe perspective. Iată câteva dintre ele:

Crearea unui mediu pozitiv: Vorbindu-i de bine pe cei din jur, contribui la crearea unui mediu pozitiv și armonios. Acest lucru poate duce la relații mai bune și mai puțin conflictuale atât în familie, cât și la locul de muncă sau în comunitate.

Îmbunătățirea relațiilor: Oamenii apreciază atunci când sunt vorbiți de bine. Acest lucru poate întări relațiile și poate construi încredere reciprocă. Când cineva știe că îi apreciezi eforturile și calitățile, este mai predispus să te respecte și să colaboreze mai bine cu tine.

Influențarea percepției: Când vorbești pozitiv despre cineva, îi influențezi și pe alții să aibă o părere bună despre acea persoană. Acest lucru poate avea un impact major asupra imaginii și reputației acelei persoane în comunitatea sa.

Exemplu personal: Vorbindu-i de bine pe alții, oferi un exemplu pozitiv de comportament. Alții pot fi inspirați să îți urmeze exemplul, creând un efect de domino în jurul tău.

Starea de bine personală: Studiile arată că exprimarea recunoștinței și a aprecierii față de ceilalți poate îmbunătăți și starea ta de spirit și sănătatea mentală. Vorbind de bine despre ceilalți, îți cultivi o atitudine pozitivă, ceea ce poate duce la un nivel mai ridicat de fericire personală.

Crearea unui cerc virtuos: Când vorbești pozitiv despre cineva, este posibil să primești și tu, la rândul tău, aceeași apreciere. Acest schimb de pozitivitate poate crea un cerc virtuos de respect și admirație reciprocă.

În concluzie, a vorbi de bine despre alții nu doar că îi ajută pe cei din jur, dar aduce beneficii și pentru tine, contribuind la un mediu mai sănătos și mai fericit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel