Pedeapsa care poate poate afecta serios succesul școlar al copiilor. Cercetători: „Îi blochează creierul!”

Data publicării:
Pedeapsa care poate poate afecta serios succesul școlar al copiilor. Cercetători: „Îi blochează creierul!” / FOTO: freepik.com @Jomkwan
Pedeapsa care poate poate afecta serios succesul școlar al copiilor. Cercetători: „Îi blochează creierul!” / FOTO: freepik.com @Jomkwan

În 2022, Consiliul Europei a recomandat evitarea unei metode de disciplinare frecvent folosite, pe motiv că poate afecta negativ stima de sine a copilului. Despre ce este vorba și ce riscuri ascunde?



Tot mai mulți părinți renunță la pedepsele fizice, dar aleg în schimb o altă metodă de disciplinare: izolarea sau așa-numitul time-out.

Această practică a devenit tot mai răspândită, deși efectele sale pe termen lung sunt controversate.

Un studiu realizat în Australia, de Universitatea din Sydney, arată că 40% dintre părinți folosesc time-out-ul atunci când copiii nu cooperează. Mai îngrijorător este faptul că 22% dintre părinți aplică această pedeapsă chiar și atunci când copilul refuză să asculte din cauza fricii sau a anxietății.

În 2022, Consiliul Europei a atras atenția că astfel de metode pot dăuna dezvoltării emoționale a copilului și pot afecta negativ încrederea în sine, cu repercusiuni asupra parcursului școlar.

CITEȘTE ȘI Abilitatea importantă care stimulează învățarea cititului și a scrisului, potrivit unui studiu recent

Ce efecte are pedeapsa de a fi pus la colț asupra copilului?

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Specialiștii atrag atenția asupra consecințelor emoționale și cognitive

De ce este această metodă de disciplinare atât de controversată și ce impact are asupra dezvoltării copilului?

Psihologul Nathalie Boisselier, într-un interviu acordat publicației Le Figaro Étudiant, explică posibilele efecte negative ale izolării copilului, cunoscută și sub forma clasică „pus la colț”.

Printre cele mai importante consecințe identificate se numără:

Încetinirea dezvoltării limbajului;

Împiedicarea formării raționamentului logic;

Reducerea vitezei de procesare a informației;

Întârzierea dezvoltării socio-emoționale.

La rândul lor, experții în neuroștiințe subliniază că, în primii ani de viață, creierul copilului nu este suficient de matur pentru a înțelege scopul acestei pedepse.

Motivul?

Cortexul prefrontal, responsabil cu reglarea comportamentului, controlul impulsurilor și luarea deciziilor, se dezvoltă treptat și nu devine funcțional complet decât în jurul vârstei de 5 ani.

„Consecințele acestui tip de pedeapsă depind de personalitatea și temperamentul copilului”, explică psihologul. „Unii copii pot deveni agitați și intruzivi, întrerupând frecvent, în timp ce alții tind să se închidă în ei înșiși.”

Mai mult decât atât, specialiștii atrag atenția că izolarea forțată poate afecta funcțiile cognitive executive, aceleași abilități care sunt evaluate în testele de inteligență (IQ).

Astfel, această metodă aparent inofensivă ar putea contribui, în timp, la scăderea performanței cognitive a copilului.

VEZI ȘI Această abilitate învățată în primii ani le oferă copiilor un mare avantaj în viață: „Vor avea slujbe mai bune” și „vor câștiga mai mulți bani”, spune un expert

Creierul copilului este încă în formare: de ce pedepsele dure pot afecta învățarea și dezvoltarea emoțională

SURSA FOTO: freepik.com @user33154880

Psihologii explică de ce e important să adaptăm disciplina la etapa de dezvoltare a copilului.

Psihologii atrag atenția că dezvoltarea creierului nu se încheie în copilărie. Din contră, creierul uman continuă să se formeze până în jurul vârstei de 20–25 de ani, în funcție de sex. Ultimele zone care ajung la maturitate sunt lobii prefrontali, responsabili de gândirea logică, autocontrol, limbaj și inteligență.

Așadar, dacă un copil trăiește cu teama de a fi pedepsit de părinți, este expus unui nivel crescut de stres și anxietate. În aceste condiții, creierul lui nu mai este „disponibil” pentru învățare, iar capacitatea de a se concentra sau de a reține informații scade considerabil.

Asta nu înseamnă că părinții trebuie să permită orice comportament. Însă este esențial ca cel mic să se simtă iubit și susținut emoțional. Disciplina nu trebuie exclusă, dar orice formă de pedeapsă trebuie să fie:

proporțională cu comportamentul copilului,

explicată într-un mod clar și pe înțelesul lui,

lipsită de umilință sau amenințări emoționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel