Planurile-cadru în învăţământul liceal, semnate! Reforma liceului românesc a început: Accent pe gramatică, istorie, geografie. Vor fi 8 competenţe-cheie

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Planurile-cadru în învăţământul liceal, semnate! Reforma liceului românesc a început: Accent pe gramatică, istorie, geografie. Vor fi 8 competenţe-cheie / FOTO: freepik.com @EyeEm
Planurile-cadru în învăţământul liceal, semnate! Reforma liceului românesc a început: Accent pe gramatică, istorie, geografie. Vor fi 8 competenţe-cheie / FOTO: freepik.com @EyeEm

Ministrul Daniel David a semnat ordinul de înființare a Programului național pentru pilotarea sistemică a noilor planuri-cadru pentru învățământul liceal – atât de stat, cât și particular sau confesional. Practic, este vorba despre testarea și aplicarea treptată a noii structuri de învățare pentru liceeni, în vederea reformei.



Ministrul Educației a anunțat că în acest moment sunt disponibile două versiuni ale planurilor-cadru. Una dintre ele, considerată standard, a fost deja aprobată și a rezultat în urma unui proces amplu de consultare publică.

„Avem acum două variante de planuri-cadru pentru liceu. Varianta standard, aprobată recent, a parcurs un proces lung de consultare şi dezbateri, lăsând în mod deliberat o astfel de perioadă lungă pentru a ne asigura că vocea tuturor este ascultată”, a transmis ministrul Educaţiei, potrivit unui comunicat remis presei marţi, informează Agerpres.

Comparativ cu variantele anterioare, noul plan propus vine cu o serie de modificări importante.

CITEȘTE ȘI „Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

Schimbările importante: gramatică reintrodusă, istoria și geografia României revalorizate

Planurile-cadru aprobate aduc mai multă claritate asupra specializărilor, readuc în centrul atenției cultura națională și încearcă să echilibreze ponderea disciplinelor pentru a forma cele opt competențe-cheie ale educației moderne.

Printre noutățile menționate de ministru se numără:

punerea în valoare a profilului sau specializării;

introducerea unui modul de cultură națională, care reunește gramatica, istoria românilor și geografia României;

echilibrarea disciplinelor în scopul formării celor opt competențe-cheie prevăzute la nivel european;

reconfigurarea ofertei educaționale a școlii, care va trebui să includă câteva materii esențiale;

decentralizarea deciziei în favoarea școlilor și elevilor.

Decizii mai aproape de elevi și profesori

Una dintre marile noutăți este ideea de descentralizare. Practic, școlile și elevii vor avea o mai mare autonomie în alegerea și personalizarea parcursului educațional, fără a reduce însă numărul de ore, ci printr-o utilizare mai flexibilă și inteligentă a curriculumului.

„Pentru a putea înţelege însă noua viziune este nevoie aici de un mindset nou, prin care să pricepem că descentralizarea la decizia elevilor/şcolii nu înseamnă eliminare de ore, acolo unde se doreşte, orele în plus pot fi obţinute din curriculum flexibil, printr-un act educaţional de calitate care să convingă elevii şi şcoala.

Cei care ar fi dorit, totuşi, să se pună accentul pe alte aspecte au acum, prin semnarea ordinului de ministru privind înfiinţarea Programului naţional pentru pilotarea sistemică a planurilor-cadru în învăţământul liceal, varianta unei personalizări la nivel de unitate şcolară”, a subliniat Daniel David.

Ce urmează: noi programe, manuale, profesori pregătiți

Această etapă este doar începutul. Ministrul Educației anunță că urmează o reformă curriculară mai amplă, care va include rescrierea programelor, noi manuale și formarea profesorilor.

„Vom avea echipe mixte de profesori din preuniversitar, universitar şi specialişti ai Academiei Române, care, urmând modele curriculare din ţări la care ne raportăm prin prisma performanţei educaţionale, trebuie să propună conţinuturi mai relevante şi mai aerisite, relaţionând pregătirea preuniversitară cu cea universitară.

Până la 25% din timpul alocat unei discipline va trebui folosit pentru consolidare, activităţi remediale şi de utilizare a competenţelor în viaţa cotidiană. Anticipez finalizarea lor în luna noiembrie 2025”, a declarat David.

Noile manuale vor combina metodele tradiționale cu cele digitale, inclusiv resurse online sau jocuri educative, în funcție de specificul fiecărei materii.

Licitațiile pentru aceste manuale vor avea loc în decembrie 2025.

David a amintit că formarea continuă a profesorilor în predarea noului model curricular va începe cu luna ianuarie 2026.

Primele efecte vizibile din anul școlar 2026-2027

Dacă toate etapele sunt respectate, prima generație de elevi care va învăța după noile planuri-cadru va fi cea care intră în clasa a IX-a în anul școlar 2026-2027.

„Dacă implementăm programatic aceste noi modele curriculare şi procesele asociate, atunci: prima generaţie (clasa a IX-a) va beneficia de această reformă educaţională din anul şcolar 2026 - 2027, urmând apoi să se introducă gradual la nivel liceal în următorii ani.

Ne aşteptăm la rezultate educaţionale semnificativ mai bune, naţionale şi internaţionale, care să se reflecte în performanţă/progres/reducerea analfabetismului funcţional şi a abandonului şcolar, nu mai târziu de 5 ani”, a conchis ministrul.

VEZI ȘI:

„Asta este o metodă care sperie copiii și îi îndepărtează de școală!” Daniel David atrage atenția asupra unei practici periculoase: „Ministrul poate să gândească cum să o interzică”

Structura examenului de bacalaureat se schimbă radical pentru elevii care intră în clasa a VIII-a: O probă scrisă nu va mai conta la media finală, iar religia devine opțională

„Ne dorim ca profesorii să fie liberi să predea!” Țara din Europa care vrea să scape școlile de hârtii: „Simplificați și eliminați procesele care nu servesc învățării elevilor”

„Nu mai avem timp de experimente. Nu mai avem copii de sacrificat!” Prof. Cătălin Osiceanu trage semnalul de alarmă: „Cât o să țină legea lui Daniel David?”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.







pixel