Prof.dr.univ. Dumitru Borțun, despre analfabetismul funcțional: „Profesorii nu fac ce trebuie” / VIDEO

Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Prof.dr.univ. Dumitru Borțun, despre analfabetismul funcțional: „Profesorii nu fac ce trebuie” / FOTO: Freepik.com@lenblr
EXCLUSIV
Prof.dr.univ. Dumitru Borțun, despre analfabetismul funcțional: „Profesorii nu fac ce trebuie” / FOTO: Freepik.com@lenblr

Analfabetismul funcțional afectează 42% dintre elevii români de 15 ani, care pot citi un text, dar nu îl înțeleg. 



Analfabetismul funcțional înseamnă că un copil poate citi un text, dar nu îl înțelege, nu poate interpreta informațiile și nu le poate aplica în viața reală. Într-o lume în care gândirea critică și adaptabilitatea sunt esențiale, această realitate reprezintă un obstacol major.

 

Citește și Școala, între reformă și măsuri de austeritate. Prof.dr.univ. Dumitru Borțun: „Suntem cu spatele la zid. România este pe pragul de a-și pierde credibilitatea”

Despre această temă a vorbit și prof.dr.univ. Dumitru Borțun, Doctor în Filosofie şi profesor la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti - SNSPA.

Acesta spune clar că cei care poartă vina acestei situații sunt chiar profesorii.

Dumitru Borțun: „Profesorii nu fac ce trebuie. Pregătesc într-o cursă din asta nebună pentru performanță, pentru examene, pentru evaluarea națională, pentru Bac, dar nu pentru cum gândesc, cum sunt sensibili”

Vezi și Prof. univ. dr Dumitru Borțun, despre rolul educației în dezvoltarea România: „Educația este totul” / VIDEO

“Nu doar elevii suferă de analfabetism. Analfabetismul funcțional este ace analfabet care recunoaște literele, cunoaște cuvintele, poate citi, dar nu înțelege sensul lor. Când au zis la Radio București: aici e capitala. Păi a zis cineva că la Brașov e capitala?!

Deci, acolo individul respectiv are un text: aici e capitala, aici București. Genul acesta, să nu înțelegi sensul în text, să-l denaturezi prin accentuare greșită, prin frazare greșită, îmi indică mie că omul acela nu are inteligență lingvistică suficient de dezvoltată.

De ce?! Pentru că nu a făcut ce trebuia la școală. Cu elevii se întâmplă același lucru, profesorii nu fac ce trebuie. Profesorii pregătesc într-o cursă din asta nebună pentru performanță, pentru examene, pentru evaluarea națională, pentru Bac, dar nu pentru cum gândesc, cum sunt sensibili.

Am ajuns la caracterizarea personajului: păi fă-o cu ei! Învăță-i să caracterizeze un personaj, să-l caracterizeze pe colegul de bancă. Fiindcă sunt persoane care ajung oameni în toată firea și nu știu să spună mai mult de trei cuvinte despre prietenul său despre partenerul de viață.

E fată bună, e băiat de comitet, astea sunt caracterizări?! Cine nu și-a făcut datoria?! Profesorul de literatură”, a spus Prof.dr.univ. Dumitru Borțun.

INTERVIUL INTEGRAL POATE FI URMĂRIT ÎN LINKUL DE MAI JOS:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.






Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel