Punem bani pentru cadourile profesorilor? Claudia Chiru, mesaj tranșant: „Doar 3 lucruri poți oferi! Treaba cadrelor didactice este alta, nu să primească daruri!” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Punem bani pentru cadourile profesorilor? Claudia Chiru, mesaj tranșant: „Doar 3 lucruri poți oferi! Treaba cadrelor didactice este alta, nu să primească daruri!” / FOTO: ParintisiPitici.ro
EXCLUSIV
Punem bani pentru cadourile profesorilor? Claudia Chiru, mesaj tranșant: „Doar 3 lucruri poți oferi! Treaba cadrelor didactice este alta, nu să primească daruri!” / FOTO: ParintisiPitici.ro

Claudia Chiru, profesor pentru învățământul primar, a vorbit în cadrul emisiunii Părinți Prezenți despre banii strânși de părinți pentru cadourile pentru cadrele didactice în perioada sărbătorilor.



Se pare că mesajele de pe WhatsApp pentru strângerea de bani pentru cadouri au devenit o parte din ritualul festiv al perioadei: „punem bani pentru cadoul doamnei învățătoare de Crăciun?”, „ce-i luăm doamnei diriginte de Crăciun?”

Aceste întrebări apasă pe mulți părinți, generând o presiune socială subtilă, având teama că lipsa contribuției financiare ar putea afecta relația cu cadrele didactice. Cu calm și înțelegere, profesoara a abordat subiectul, lansând o provocare la adresa ideii de „tradiție”. A sugerat că ar fi benefic să renunțăm la acest termen și să privim mai degrabă la această practică ca la ceva pe care unii oameni au început să o facă din diverse motive. Claudia Chiru a subliniat că fiecare adult este responsabil să decidă dacă dorește să participe la acest obicei. Într-un mod deschis, a împărtășit propria abordare, evidențiind că nu a cerut niciodată părinților să îi ofere cadouri. Ba mai mult, le-a transmis clar că nu acceptă astfel de gesturi și îi încurajează să nu se organizeze în acest sens.

Claudia Chiru ne-a spus exact cum să gestionăm această presiune socială și să ne îndreptăm spre un echilibru între tradiție, valori școlare și respect pentru cadrele didactice.

„Da, tradiția aceasta de a aduce învățătorului sau profesorului cadou există de când lumea și pământul. Și haideți să nu o numim tradiție. Să începem prin a șterge acest cuvânt. Deci, nu este o tradiție! Este ceva ce unii oameni au început să facă din diverse motive. Acum, fiecare adult este responsabil să discearnă și să stabilească dacă dorește să facă un lucru sau nu.

Să vorbesc despre mine: nu am obligat niciodată părinții să-mi cumpere ceva. Dimpotrivă! De la început le-am spus că nu primesc cadouri și că îi rog să nu se organizeze sub nicio formă să-mi cumpere mie nimic. Însă, există dorința aceasta a oamenilor de a-ți mulțumi. Și pentru a-mi mulțumi, le-am spus așa: există florile, bomboanele și o felicitare scrisă de mână, făcută de un copil, e și mai frumos. Atât! Mai departe nu există niciun cadou din dincolo de cele pe care le-am enumerat: florile, bomboanele și felicitările. Nu există!”, a punctat profesorul pentru învățământul primar.

Citește și „Pa, distracție plăcută!” De ce să NU mai spunem aceste cuvinte când ne lăsăm copiii la școală? Claudia Chiru: „În niciun caz NU este loc de joacă! Spuneți ASTA!” / VIDEO

Claudia Chiru: „Adulții societății noastre trebuie să aibă curaj moral și să ia atitudine!”

Claudia Chiru a menționat că există unele presiuni din partea unor adulți în acest sens, iar în diverse medii școlare există și învățătoare care reacționează diferit la absența cadourilor. Cu toate acestea, ea a pledat pentru o schimbare de mentalitate: „adulții societății noastre trebuie să aibă curaj moral și să ia atitudine”. A transmis un mesaj clar către cadrele didactice, îndemnându-le să nu se supere și să nu marginalizeze copiii în cazul în care aceștia nu aduc cadouri.

Profesoara a subliniat distincția dintre un gest simbolic și strângerea de bani, susținând că este necesară o abordare mai sănătoasă și o renunțare la acest obicei. Claudia Chiru a făcut un apel la efortul comun al societății: „încet-încet să ajungem la însănătoșire și la pierderea acestui obicei”.

„Părinții de la mine de la clasă s-au organizat odată și mi-au cumpărat un cadou, mi l-au adus și l-am refuzat, l-am dat înapoi. Într-adevăr, a fost un moment dificil, dar le-am explicat și ei m-au înțeles. Le-am explicat că nu îmi doresc să primesc de la dumnealor acest cadou pentru că este un cadou pentru care s-au strâns bani și nu, nu sunt de acord cu asta! Le-am adus aminte că le-am spus deja lucrul acesta și au înțeles oamenii.

Oamenii încearcă. Sunt unii adulți care fac presiune în sensul acesta și cred că, ca în orice domeniu, sunt și învățătoare care se supără și învățătoare care nu se supără. Acum trebuie să le educăm și pe cele care se supără că nu primesc cadou, că treaba ta nu este să primești cadou de la părinți sau de la copii. Treaba ta este alta! Și una este să primești ceva simbolic și alta este să se strângă bani și să se facă o întreagă tevatură pe marginea acestui subiect.

Deci, din punctul meu de vedere, adulții societății noastre trebuie să aibă curaj moral și să ia atitudine și să nu se mai simtă în niciun fel. Doamnele învățătoare să nu se mai supere și să nu marginalizeze copiii. Și încet-încet, cu efort comun, ajungem la însănătoșire și la pierderea acestui obicei”, a conchis Claudia Chiru.

Vezi și Claudia Chiru, la Părinți Prezenți! Cum să facem ca anul școlar să fie o perioadă cât mai benefică, dar și frumoasă pentru copiii noștri? / VIDEO

Urmărește emisiunea Părinți Prezenți integral

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel