Să ne jucăm! Activități săptămânale pentru primul an al nou-născutului

Data publicării:
Fotografie de la Tatiana Syrikova
Fotografie de la Tatiana Syrikova

În primul an de viață al unui nou-născut, jocul este esențial pentru o dezvoltare sănătoasă. Iată o listă cu toate jocurile pe care le poți juca, clasificate în funcție de stadiul de creștere și care te vor ajuta și să întărești legătura emoțională. 



În primul an de viață al unui nou-născut, jocul este esențial pentru o dezvoltare sănătoasă. Iată o listă cu toate jocurile pe care le poți juca, clasificate în funcție de stadiul de creștere și care te vor ajuta și să întărești legătura emoțională.

Stimularea simțurilor, partea sa fizico-motrică și crearea unui mediu care să-l facă pe copil să înțeleagă clar că este în siguranță și iubit, se realizează  grație unor mici complicitate pe care, zi de zi, părinții le stabilesc alături de el.

Prin joc copilul descoperă lumea pentru prima dată. Deci, să nu mai amânăm!

Jocuri din primul an. Activități de la 0 la 3 luni

În primele luni, nou-născutul nu face practic altceva decât să mănânce și să doarmă. Din acest motiv trebuie să-l stimulezi atunci când este treaz, activ și așteaptă să fie hrănit.

Îl poți adormi cu cântece când este în pătuț, îl poți chema pe nume, îl iei de mână și îl lasă să te țină degetele și să te recunoască.

După baie, îi puteți face masaje, folosind creme sau uleiuri, pe stomac și pe membre, pentru a ajuta digestia și a-i slăbi picioarele și brațele. Ia-i picioarele și mișcă-le ușor ca pe o bicicletă pentru a-i întări mușchii. Sărută-i pe picioare, îi va plăcea.

La această vârstă, pediatrii recomandă să faceți plimbări de dimineață pentru ca razele soarelui să stimuleze producția de vitamina D. În timpul acestor plimbări, așezați lângă el o jucărie care face zgomot.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-3662667-1_61952600.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

De asemenea, poți să dansezi delicat cu bebelușul în brațe și să-i cânți, făcând mutre amuzante. Acest lucru îl va distra și îl va ajuta să vă recunoască vocea și gesturile. Vorbește cu el cu o voce veselă.

Stabiliți un ritual de relaxare la ora băii și la culcare. Acest lucru vă va ușura lucrurile în viitor. Înainte de baie, lasă-l câteva minute în pătuț doar cu un scutec sau gol, ca să știe că va veni baia în curând.

În mod similar, înainte de a merge la culcare, creați un mediu înfundat în dormitor, cu puțin zgomot și fără dispozitive electronice pornite. Copilul se va obișnui în curând cu această rutină.

Activitate de la 3 la 6 luni

În această etapă nou-născutul a început deja să identifice mediul din jurul său și rămâne treaz mai mult timp. Transformă ora băii într-un joc. Lasă-l să se distreze atingând apă cu picioarele și încearcă să-l faci să țină o rață de cauciuc în mâini.

Chiar și timpul de schimbare a scutecelor este perfect pentru a juca. Gâdilă-l pe burtă, ține niște animale de pluș care îi plac aproape de față.

La această vârstă, nou-născutul vrea să apuce orice și să-l bage în gură. Prin urmare, fii atent la jucăriile pe care le folosește și asigură-te că acestea nu au bucăți prea mici. Jucăriile moi care dansează și cântă când le atingi sau mingile sunt o opțiune excelentă pentru a-l distra.

Pune-l să stea în poală sau pe pat în timp ce îl ții și cânți. Nou-născuților le place să audă cântând.

Este și vârsta perfectă să începi să-i citești niște cărți pentru copii care au foarte multe repetări și onomatopee.

3. Fotografie... (pexels-tatiana-syrikova-3933250_27002800.jpg)

Foto: Tatiana Syrikova/ Pexels

Activitate de la 6 la 9 luni

La această vârstă, copilul are acum suficientă forță în membre pentru a începe să se târască. Joacă-te cu el aruncând mingea sau prinzând și aruncând jucării.

Pune-l să facă zgomot cu un xilofon, pian sau orice altă jucărie pentru copii care scoate sunete atunci când îl atinge.

De asemenea, începeți să-l lăsați să se joace cu figuri geometrice. Vei vedea că va începe să murmură ceva sau să scoată sunete mici pentru a identifica obiectele.

Activitate de la 9 la 12 luni

Curiozitatea domnește suprem la această grupă de vârstă. Chiar și fără să fi terminat de târât cu încredere, bebelușul va dori să înceapă să alerge. Va încerca să se ridice sprijinindu-se pe mese sau pe perete.

Trebuie să fii cu ochii pe el în permanență și să te asiguri că se mișcă într-un mediu sigur punând protecții la prizele electrice. Vă sfătuim să realizați un covor din spumă unde copilul să se poată juca și să se miște fără riscuri.

Continuați să-și extindă repertoriul și să-i citiți cărți. Spune-l pe nume și exprimă-ți emoțiile cu chipul tău. La această vârstă, ei sunt suficient de mari pentru a se juca pe piggy-back și a se apropia de animalele de companie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel