Semnele discrete prin care copilul tău îți arată că ești un părinte grozav. Psihologii le consideră definitorii

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Semnele discrete prin care copilul tău îți arată că ești un părinte grozav. Psihologii le consideră definitorii / FOTO: freepik.com @milanmarkovic
Semnele discrete prin care copilul tău îți arată că ești un părinte grozav. Psihologii le consideră definitorii / FOTO: freepik.com @milanmarkovic

Dacă micuțul tău își exprimă sentimentele în oricare dintre aceste moduri, înseamnă că se simte în siguranță și iubit alături de tine.



A fi părinte nu e nici pe departe o misiune ușoară. Chiar dacă îți investești toată dragostea, răbdarea și grija în creșterea copilului și în transmiterea unor valori solide, e posibil ca eforturile tale să nu fie întotdeauna recunoscute imediat.

Mulți părinți se tem, în adâncul sufletului, că nu fac suficient sau că, poate, și-au dezamăgit copilul într-un fel.

Adevărul este că cei mai mulți părinți sunt mult mai critici cu ei înșiși decât ar fi cazul. Însă, dacă îți observi cu atenție copilul, vei descoperi că el îți transmite constant mesaje care confirmă că faci o treabă excelentă.

Iată 6 semne prin care copilul tău îți spune, fără cuvinte, că ești un părinte minunat, conform specialiștilor Your Tango.

CITEȘTE ȘI Un nou trend în parenting: „Creșterea liberă a copiilor”. Ce trebuie să știi despre acest stil controversat care a creat „războiul mamelor” în online

SURSA FOTO: freepik.com @dotshock

Vine la tine pentru alinare

Dacă copilul tău te caută atunci când este trist, speriat sau are nevoie de confort, înseamnă că prezența ta îi oferă siguranță. Faptul că se refugiază în brațele tale, te strigă sau vine direct la tine pentru o îmbrățișare este o dovadă clară că te percepe ca fiind un sprijin emoțional.

Un studiu a arătat că cei mici tind să caute alinare din partea persoanei pe care o consideră îngrijitorul principal. Cu cât relația este mai puternică, cu atât copilul va apela mai des la acel adult atunci când trece prin momente dificile.

Își împărtășește gândurile și sentimentele cu tine

Poate părea un detaliu minor, dar atunci când copilul vine la tine și îți povestește ce are pe suflet, fie că e vorba despre un coleg nou sau o ceartă la școală, e un semn că se simte în siguranță emoțional lângă tine.

Copiii nu își deschid sufletul în fața adulților care îi fac să se simtă criticați sau nesiguri. Dacă te caută pentru a-și exprima gândurile, înseamnă că te vede ca pe o persoană de încredere, care îl ascultă cu răbdare și fără judecăți.

Îți cere ajutorul și părerea

Când copilul tău vine direct la tine atunci când are nevoie de sprijin sau sfaturi, înseamnă că are încredere în tine și în deciziile tale. Știe că îl vei ghida cu blândețe și că nu-l vei face să se simtă rușinat pentru greșelile sale.

Copiii care nu se simt în siguranță în relația cu părinții ajung, adesea, să devină independenți, învățând devreme că trebuie să se descurce singuri.

„Copiii au nevoie de o stimă de sine sănătoasă. În cuvintele, gesturile și privirea ta, ei își construiesc imaginea de sine. A le proteja stima de sine este una dintre cele mai mari provocări ale unui părinte”, explică experta în parenting Meri Wallace.

SURSA FOTO: freepik.com @SashkaB

Te implică în lumea lor

Când copilul te invită să vă uitați împreună la un film, să jucați un joc sau să mergeți împreună într-o activitate, înseamnă că își dorește să împartă cu tine lucrurile care îl pasionează.

Prin aceste invitații, îți spune că vrea să creeze conexiune, să petreacă timp de calitate cu tine și că prezența ta este valoroasă pentru el.

Are curajul să nu fie de acord cu tine

Un copil care poate pune întrebări, exprimă opinii diferite sau te contrazice cu respect nu face asta din rebeliune, ci dintr-un sentiment de siguranță. El știe că nu va fi pedepsit sau respins pentru faptul că gândește diferit.

În familiile în care copiii nu se simt în siguranță, aceștia devin fie extrem de retrași, fie obedienți până la exagerare, de teama de a nu supăra.

Psihologul Jim Taylor avertizează că frica impusă în copilărie creează stres, anxietate și probleme emoționale care pot continua și la vârsta adultă.

„Părinții care își cresc copiii prin frică le fac un mare deserviciu. Acei copii, deveniți părinți, tind să repete același model”, spune el.

Preferă sufrageria în locul dormitorului 

Când copilul tău alege să se joace, să deseneze sau chiar să-și facă temele în spațiile comune din casă, cum ar fi sufrageria, și nu se izolează în cameră, este un semn clar că se simte confortabil în preajma ta.

Copiii care evită aceste spații comune o fac, de obicei, pentru că nu se simt în largul lor în familie. În schimb, atunci când un copil vrea să fie în apropierea ta, chiar și fără a interacționa direct, e pentru că tu reprezinți un spațiu sigur și plăcut.

Asta îl ajută să crească cu încredere și echilibru emoțional.

VEZI ȘI:

Comportamentele „enervante” prin care copilul tău îți spune, de fapt, „mi-e dor de tine”, potrivit unui psiholog

Psihologul Daniela Gavankar explică ce sunt tiparele care ne conduc viața de părinte: „După ce se naște copilul, aflăm despre noi lucruri pe care nu le-am știut niciodată” / VIDEO

Specialiștii în educație susțin că părinții care aplică aceste principii cresc, fără efort, copii care nu au nevoie de țipete sau pedepse ca să se poarte frumos

„Obiceiurile părinților prea implicați se pot întoarce împotriva lor!” Capcanele care le fură copiilor șansa de a crește autonomi, potrivit unui expert

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.






Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel