Comportamentele „enervante” prin care copilul tău îți spune, de fapt, „mi-e dor de tine”, potrivit unui psiholog

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Comportamentele „enervante” prin care copilul tău îți spune, de fapt, „mi-e dor de tine”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @Lesco
Comportamentele „enervante” prin care copilul tău îți spune, de fapt, „mi-e dor de tine”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @Lesco

Unele comportamente ale copiilor pot fi extrem de iritante. Totuși, în spatele acestor reacții aparent deranjante, se poate ascunde un mesaj emoțional puternic: „Mi-e dor de tine”. Un psiholog explică acest mecanism.



„Vara este o perioadă plină de bucurii, dar și de schimbări majore: rutina se modifică, apar tabere, vacanțe, vizite și tranziții de tot felul. Dacă observi că micuțul tău se comportă ciudat, este posibil să încerce să îți transmită: «Mi-e dor de tine». Doar că o face într-un alt limbaj”, explică dr. Jazmine, psiholog specializat în dezvoltarea copilului, conform parents.fr.

Pentru mulți părinți, mai ales cei aflați la început de drum, aceste comportamente pot crea tensiune și frustrare. E dificil să rămâi calm atunci când ai impresia că propriul copil face tot posibilul să te enerveze.

Deși vacanța de vară este asociată cu relaxarea, joaca și distracția, pentru copii, ea vine adesea cu o lipsă de stabilitate care le dă lumea peste cap.

„Ai putea crede că vara e mai simplă: mai multă libertate, mai puține reguli, mai mult timp pentru joacă. Însă, pentru mulți copii, este exact invers: o perioadă confuză. Fără școală, fără program clar, multe călătorii, oameni noi, ore de culcare întârziate, dulciuri în exces… Chiar și lucrurile distractive pot fi copleșitoare”, explică psihologul.

Așadar, dacă observi că cel mic este mai lipicios, mai morocănos sau mai agitat decât de obicei, este posibil ca el să-ți transmită, în felul lui: „Mi-e dor de tine. Mă simt dezorientat. Am nevoie de ajutor să-mi regăsesc echilibrul”.

CITEȘTE ȘI Ce știe instinctul unei mame înainte să apuce copilul să spună ceva: 10 semne că ești o mamă conectată și prezentă

SURSA FOTO: freepik.com @aleeenot

Devine foarte lipicios după o tabără sau o excursie

„După ce reușesc să se descurce singuri sau într-un grup, unii copii se ‘prăbușesc’ emoțional când se întorc acasă. Nu e un semn de imaturitate, ci felul lor de a spune: Sunt ușurat că sunt din nou cu tine”, explică psihologul.

Copilul tău are nevoie să elibereze tensiunea acumulată și să se reconecteze cu siguranța oferită de rutina de acasă.

Se comportă urât în zilele liniștite

„Plictiseala combinată cu lipsa de structură poate duce la comportamente provocatoare. De multe ori, aceasta este modalitatea lor de a întreba: Putem să ne reconectăm?”, spune psihologul. Copiii au nevoie de limite clare și de un cadru stabil, chiar și în vacanță.

Libertatea totală îi poate copleși și destabiliza.

Se ceartă frecvent cu frații sau cu părinții

„Poate că nu știu să spună: Am nevoie de timp doar cu tine, așa că acest mesaj iese la suprafață sub formă de conflicte”, explică specialista.

Copiii caută apropierea emoțională prin timp de calitate petrecut cu părinții.

Iar când acest lucru le lipsește, pot reacționa prin certuri și tensiuni.

Regresează în somn sau în autonomie

„Vacanțele, vizitele, schimbările de program pot provoca o anxietate subtilă. În realitate, copilul transmite: Am nevoie să fii mai aproape de mine cât timp încerc să mă adaptez la toate aceste schimbări”, explică psihologul.

Regresiile, cum ar fi dificultatea de a adormi singur sau refuzul unor activități pe care înainte le făcea, sunt o modalitate prin care copiii verifică dacă părinții lor sunt acolo pentru ei.

Este iritat din orice

„Vara aduce adesea o supraîncărcare senzorială: prea mult soare, zgomot, zahăr, mișcare, stimulare… Când copilul explodează aparent fără motiv, poate fi felul lui de a spune: Sunt copleșit emoțional, ajută-mă să mă liniștesc”, explică psihologul.

Chiar și în vacanță, cei mici au nevoie de momente de reglare, rutină și conexiune emoțională.

VEZI ȘI: 

Copiii care se autovătămează când sunt furioși: ce să faci (și ce să nu faci) în fața acestui comportament

4 lecții de „modă veche” pe care orice părinte ar trebui să le predea dacă vrea să crească un copil empatic, puternic emoțional și încrezător

Noua generație de elevi îi sperie pe profesori. Ce se întâmplă în școli și de ce părinții NU ar trebui să ignore aceste semne

Strigătul unui profesor: „Părinți, cei care NU îi învățați aceste lucruri pe copii îi faceți să le fie mai greu în școala primară”

Tendințele părinților din ziua de azi care îi înspăimântă pe psihologi: „Parentingul modern a luat-o razna!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.






Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel