Semnele pe care le arată copilul când are nevoie de tine. Expert Montessori: „Știe să ceară un pahar cu apă, dar nu cum să ceară un pahar de dragoste”

Data publicării:
Semnele pe care le arată copilul când are nevoie de tine. Expert Montessori: „Știe să ceară un pahar cu apă, dar nu cum să ceară un pahar de dragoste” / FOTO: freepik.com @maria_sbytova
Semnele pe care le arată copilul când are nevoie de tine. Expert Montessori: „Știe să ceară un pahar cu apă, dar nu cum să ceară un pahar de dragoste” / FOTO: freepik.com @maria_sbytova

De obicei, un copil nu va exprima în mod direct că își dorește prezența tatălui sau a mamei sale. În schimb, va folosi semnale subtile. 



Leticia Garcés, psihologul copiilor, subliniază că este important ca cei mici să-și exprime toate emoțiile, nu doar bucuria, pentru a fi cu adevărat fericiți. Această idee ne arată de ce este important ca părinții să fie receptivi la mesajele și semnalele pe care le transmit copiii lor, fie că este vorba de nevoia de răsfăț, atenție sau simplă dragoste și înțelegere.

Rafa Guerrero, un alt specialist în psihologia copilului, evidențiază că, în afară de necesitățile de bază precum hrană și hidratare, afecțiunea și iubirea din partea figurilor de atașament sunt la fel de esențiale pentru supraviețerea copiilor mici.

Chiar și după vârsta de cinci ani, când copiii încep să-și dezvolte o mai mare autonomie și să gestioneze mai bine crizele de furie, ei vor continua să comunice cu semnale momentele în care au nevoie de sprijinul și prezența părinților, demonstrând că această conexiune emoțională este vitală pentru ei, dincolo de satisfacerea nevoilor lor imediate.

Citește și Aceste 3 tactici parentale „extreme” funcționează, susține expertul care a intervievat 70 de părinți de adulți de mare succes

Șapte semne pe care le poți observa pentru a detecta dacă copilul tău are nevoie de tine

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Aceste indicații sunt oferite de Marta Prada pe profilul său TikTok, în calitate de ghid Montessori și expert în educație parentală certificat în Disciplina Pozitivă. Ea susține, în concordanță cu mulți alți specialiști, că micuții nu se exprimă neapărat în cuvinte, ci prin acțiuni. Potrivit ei: „atât băieții, cât și fetele își transmit nevoile în mod constant, deoarece cred că este cea mai eficientă modalitate de comunicare, conform percepției lor”.

„Un copil mic poate solicita lucruri concrete, cum ar fi apă sau să meargă la toaletă, dar încă nu are abilitatea de a cere nevoi mai abstracte, precum prezența și sprijinul emoțional. În schimb, ceea ce învață este că atunci când solicită acele nevoi concrete, tu vei veni și vei fi alături de el”, adaugă ea pe profilul său de Instagram.

Așadar, dragi părinți, indiferent cât de implicați credeți că sunteți în viața micuților voștri, este important să fiți atenți la aceste semne care ar putea indica nevoia lor de voi.

„Vreau să mă hrănești!”. Atunci când refuză să mănânce singur și preferă să îi oferiți voi mâncarea, acesta ar putea fi un semn că au nevoie de mai multă atenție și răsfăț.

„Vreau să te joci cu mine!”. Dacă refuză să se joace singur și preferă să fii mereu alături de el, este un semn că are nevoie de tine.

Agresivitatea față de alți copii sau față de voi. Acest comportament poate indica o nevoie de a aborda anumite probleme emoționale sau de comportament.

„Acest lucru e dezgustător, nu-mi place!” (plângerile constante). Dacă se plânge tot timpul și nu pare confortabil în nicio situație, este important să investigăm ce stă în spatele acestor plângeri.

„Mai vreau apă!” (cererea repetată de apă în timpul nopții). Deși este normal să ceară apă în timpul nopții, dacă cererea devine excesivă și refuză să vă lase să plecați, ar putea fi un semn că au nevoie de mai multă atenție și afecțiune.

„Fac pipi!”. În spatele acestui anunț poate fi ascunsă o frică de întuneric sau o nevoie de a fi însoțit.

Crizele de furie recurente. În timp ce este normal să aibă accese de furie după vârsta de trei ani, dacă aceste crize devin prea frecvente, ar trebui să investigăm motivul sau motivele din spatele lor.

De ce este „mămoșeala” pozitivă?

SURSA FOTO: freepik.com @namii9

Multe familii pot interpreta semnele menționate ca fiind mesaje clare de „mămoșeală” (termenul folosit în mod obișnuit pentru a descrie momentele în care copiii solicită mai multă atenție și afecțiune din partea mamei lor).

Cu toate acestea, experta Marta Prada subliniază că atașamentul pozitiv este esențial pentru dezvoltarea lor și este necesar. Ea explică: „prin intermediul relației cu mama, copilul învață să-și dezvolte abilități sociale, să se adapteze la schimbări, să se simtă însoțit și să-și dezvolte autonomia, facilitând astfel creșterea unei stime de sine sănătoase”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel