Știți cum se manifestă tulburarea bipolară la copii? Specialiștii sfătuiesc părinții să fie atenți la orice schimbare în comportamentul micuților

Data publicării:
Știți cum se manifestă tulburarea bipolară la copii? Specialiștii sfătuiesc părinții să fie atenți la orice schimbare în comportamentul micuților / FOTO: freepik.com @drobotdean
Știți cum se manifestă tulburarea bipolară la copii? Specialiștii sfătuiesc părinții să fie atenți la orice schimbare în comportamentul micuților / FOTO: freepik.com @drobotdean

Tulburarea bipolară este o afecțiune a dispoziției caracterizată prin alternarea între episoade maniacale și depresive într-un mod ciclic. De obicei, aceasta apare la adulți și afectează între 1 și 2% din populație. Totuși, în ultimii ani, s-a recunoscut că tulburarea bipolară poate apărea și în copilărie. 



Din păcate, diagnosticarea este adesea întârziată, deoarece simptomele sunt frecvent confundate cu ADHD, probleme de comportament sau depresie.

Fără un diagnostic corect, simptomele se agravează în timp din cauza lipsei tratamentului adecvat.

De aceea, specialiștii de la Ser Padres sfătuiesc părinții să fie atenți la orice schimbare în comportamentul copiilor lor.

Citește și Sindromul „copilului bogat”. Ce este mai exact și care sunt simptomele

Semne care indică tulburarea bipolară la copii

Există mai multe motive pentru care un copil cu tulburare bipolară poate ajunge la un consult psihologic: eșec școlar, tentative de sinucidere, probleme cu legea, abuz de droguri sau un comportament sexual neadecvat vârstei.

Dacă specialistul nu are experiență cu aceste tulburări, este posibil să se concentreze doar pe problema prezentată și să nu recunoască tulburarea bipolară.

Diagnosticul este complicat și de faptul că este normal ca copiii să aibă schimbări bruște de dispoziție, deoarece încă învață să-și controleze emoțiile și comportamentul.

Din acest motiv, mulți părinți pot să nu menționeze simptome precum retragerea sau iritabilitatea.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Cele mai evidente simptome ale tulburării bipolare la copii

Tulburări marcate ale dispoziției

La copiii cu tulburare bipolară, simptomele de manie, depresie și iritabilitate tind să se amestece și să devină o normă. În timp ce schimbările de dispoziție sunt mai puțin frecvente la colegii lor, acești copii pot trece de la iritabilitate și euforie la depresie și tristețe în câteva ore sau zile.

Ei pot avea perioade în care își pierd complet energia și entuziasmul, fiind dezinteresați chiar și de activitățile pe care le adorau înainte.

Crizele de furie prelungite, urmate de episoade de euforie și iritabilitate, sunt comune, iar acestea pot fi precedate de refuzul de a se juca sau de a face temele.

Comportament anxios

Majoritatea copiilor cu tulburare bipolară prezintă semne de anxietate, de la tensiune crescută la un nivel ridicat de vigilență. Acești copii sunt adesea incapabili să-și controleze comportamentul, dorm mai puțin, par distrași și trec rapid de la o activitate la alta.

Anxietatea de separare este frecventă la copiii mai mici, în special în perioadele cu semne depresive predominante.

Probleme de comportament

Comportamentul maniacal este o altă particularitate a tulburării bipolare în copilărie. Acești copii pot fi rebeli și negativiști, provocând frecvent autoritatea adulților și nerespectând ordinele.

Hiperactivitatea și agitația sunt caracteristici comune, iar copiii tind să se angajeze în comportamente riscante.

Vezi și Tot mai multe cazuri de copii și adolescenți cu tulburări mintale

Alterări cognitive

Tulburarea bipolară poate provoca „gândirea de cursă”, afectând între 46 și 66% dintre copii, care pot experimenta brainstorming continuu.

Această problemă determină între 69 și 90% dintre copii să simtă o presiune mare atunci când vorbesc, afectând dezvoltarea lor lingvistică.

De asemenea, între 24 și 62% dintre acești copii pot avea halucinații și iluzii.

Tulburări psihofiziologice

Schimbările bruște de dispoziție sunt însoțite și de simptome psihofiziologice.

Cele mai frecvente sunt tulburările de somn, copiii neavând nevoie de somn. Problemele de apetit sunt de asemenea comune, ducând adesea la pierderi notabile în greutate.

Ocazional, poate apărea enurezisul, care poate fi permanent sau asociat doar cu faza maniacală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel