Dacă vrei să le oferi copiilor tăi cele mai bune șanse de reușită, începe prin a te concentra pe lucrurile importante.
Toți părinții își doresc ce e mai bun pentru copiii lor, iar educația este, fără îndoială, o parte importantă din acest drum. Doar că, din păcate, părinții nu pot merge la propriu la școală în locul copiilor, nu-i așa? Oricât de mult și-ar dori, influența lor directă este limitată.
Totuși, domnul Wilson, profesor de clasa a cincea, potrivit Your Tango, atrage atenția asupra unui aspect: există câteva abilități de bază, foarte simple, pe care mulți părinți le neglijează și care au un impact semnificativ asupra pregătirii copiilor pentru școală. Lipsa lor face ca parcursul educațional să fie mai greu decât ar trebui.
Iată câteva lucruri pe care părinții NU le fac și care pot face școala primară mai dificilă pentru copiii lor.
Surpriză: un profesor își dorește ca părinții să fie mai implicați în gestionarea timpului petrecut de copii în fața ecranelor.
Motivul principal este ușor de intuit. „Jocurile video, rețelele sociale și emisiunile TV sunt create pentru a reduce capacitatea de concentrare”, explică profesorul Wilson. Iar acest lucru devine tot mai important pe măsură ce copilul se apropie de sfârșitul școlii primare.
„Clasa a cincea marchează un salt important în maturizare, fiind momentul în care elevii încep să-și gestioneze singuri procesul de învățare”, spune el. „Nu pot face acest lucru eficient dacă au o capacitate redusă de atenție”.
Profesorul avertizează și asupra riscurilor de siguranță asociate tehnologiei: de la expunerea la conținut nepotrivit până la efecte negative asupra sănătății fizice și emoționale.
„Ecranele le dereglează și somnul”, continuă Wilson. Lumina albastră emisă de dispozitive afectează secreția de melatonină și ritmul natural somn-veghe, un efect dăunător chiar și pentru adulți, dar mult mai grav pentru copiii aflați în plină dezvoltare.
„Trebuie să pui ordine în acest haos digital”, spune el, „altfel, pe termen lung, poate avea efecte negative asupra copilului tău”.
În era telefoanelor inteligente și a aplicațiilor GPS, tot mai mulți copii nu știu cum să se descurce fără ajutorul tehnologiei. Iar cum mulți sunt duși și aduși de la școală cu mașina, nu e de mirare că nu cunosc detalii de bază despre drumul spre casă.
Aceasta nu e doar o problemă de siguranță. Este o ocazie ratată de a-i învăța responsabilitatea și orientarea în viața de zi cu zi, abilități care influențează inclusiv performanța școlară.
Wilson recomandă ca micuții să cunoască nu doar direcțiile, ci și „numele străzilor care se intersectează în apropierea locuinței”. Dacă un copil nu se poate întoarce singur de la școală fără GPS, „înseamnă că nu ar trebui să meargă pe jos acasă”, avertizează el.
A întâlnit cazuri în care telefoanele nu funcționau, iar copiii s-au rătăcit, ajungând în situații periculoase.
Poate părea incredibil, dar Wilson susține că a întâlnit numeroși copii care nu știau cum îi cheamă pe părinții lor.
„Am avut prea multe conversații în care i-am întrebat pe copii cum își cheamă mama sau tata și răspunsul a fost: ‘Cred că e...’”, povestește el.
Aceasta e o problemă serioasă, mai ales în cazuri de urgență, cum ar fi pierderea copilului în excursii sau evacuarea în timpul unui incendiu.
Și mai îngrijorător este că mulți copii nu-și știu nici propriul nume complet, pentru că acasă sunt strigați exclusiv cu alinturi. Desigur, acest lucru se întâmplă mai ales la vârste mici, dar odată ce copilul merge la școală, ar trebui să știe că numele său nu este „puișor” sau „buburuză”.
Poate părea un detaliu minor, dar Wilson spune că e mai frecvent decât ne imaginăm ca un elev de clasa a cincea să nu știe cum să-și lege șireturile.
„Știu că pare o prostie”, spune el, „dar este un simptom al unei probleme mai mari: lipsa de independență”.
Profesorii nu au timp să-i învețe pe copii lucruri pe care ar trebui să le știe deja acasă.
„Dacă un copil ajunge până în clasa a cincea și nu-și poate lega șireturile, e posibil ca părinții să facă prea multe în locul lui”.
Wilson le recomandă părinților să evite tentația de a le face viața prea ușoară copiilor. De exemplu, dacă tot cumpărați pantofi cu scai (velcro) ca să nu învețe să lege șireturi, „s-ar putea să le faceți mai mult rău decât bine”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.