Negocierea cu copiii este o parte inevitabilă a vieții de părinte, dar cât timp petrecem efectiv în aceste discuții?
Un studiu recent a dezvăluit că părinții investesc ore întregi în fiecare an încercând să ajungă la un acord cu cei mici, fie că este vorba despre teme, ore de culcare sau activități zilnice. Deși acest proces poate părea uneori obositor, el reflectă și importanța învățării abilităților de comunicare și rezolvare a conflictelor în cadrul familiei.
Hai să vedem mai în detaliu ce arată acest studiu și ce impact poate avea asupra relației dintre părinți și copii.
SURSA FOTO: Freepik.com@gpointstudio
Un studiu a arătat că părinții petrec 67 de ore pe an negociind cu copiii lor, ceea ce înseamnă mai mult de două zile întregi. Practic, este un weekend complet, de la închiderea laptopului vineri până la deschiderea acestuia luni, dedicat în totalitate înțelegerilor cu un mic tiran.
Citește și De ce copiilor mici le place să transporte obiecte grele sau mai mari decât ei
Aceasta este concluzia unui nou studiu de cercetare realizat pe 2.000 de gospodării cu cel puțin un copil de vârstă școlară. Și nu va surprinde pe nimeni că un aspect al vieții, în mod special, este în centrul celor mai multe dintre aceste conflicte — mesele.
Mesele nu sunt singurele momente în care părinții trebuie să ajungă la acorduri cu copiii lor, dar, potrivit studiului, cea mai mare parte a acestor negocieri se referă la ură față de legume și reticența copiilor față de alimentele noi.
Cercetarea a arătat că vârsta de 5 ani este perioada în care părinții sunt cel mai mult provocați la negocieri, având, în medie, cinci sesiuni de negociere intense în fiecare săptămână. Totuși, aceasta este doar o medie — mulți părinți se confruntă cu mult mai frecvente astfel de momente.
Toată această luptă legată de mâncare creează mult stres pentru părinți: 44% dintre aceștia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la alimentația copilului lor din cauza acestui schimb constant de opinii. Așa cum era de așteptat, legumele reprezintă principalul motiv de dispută, fiind implicate în 37% din negocierile menționate de părinți.
În topul obiecțiilor legate de mâncare se află și refuzurile sensoriale, cum ar fi mirosul, cu 33%; aspectul vizual și faptul că alimentul nu le place pur și simplu cum arată, cu 32%; mâncărurile picante, cu 22%; și problemele legate de textură, precum alimentele „prea moi”, cu 18%. De asemenea, refuzul de a încerca orice aliment nou, fără un motiv anume, apare și el în top, cu 14%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.