Titularizare 2025. Marian Staș, expert în educație: „Examenul, depășit de timp. A devenit și el un fel de dinozaur al sistemului de învățământ”

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Titularizare 2025. Marian Staș, expert în educație: „Examenul, depășit de timp. A devenit și el un fel de dinozaur al sistemului de învățământ” / FOTO: freepik.com @pressfoto
Titularizare 2025. Marian Staș, expert în educație: „Examenul, depășit de timp. A devenit și el un fel de dinozaur al sistemului de învățământ” / FOTO: freepik.com @pressfoto

Peste 30.000 de cadre didactice din toată țara au susținut zilele acestea examenul de titularizare, testul care le poate asigura un loc stabil într-o școală din România. Posturile cele mai căutate rămân cele de educator, învățător, profesor de educație fizică, limba română sau engleză.



Însă pentru mulți dintre acești candidați, realitatea e mult mai complicată: puține locuri disponibile în orașele mari, concurență mare și un sistem de evaluare considerat depășit de specialiști.

CITEȘTE ȘI Ministrul Daniel David încearcă să calmeze profesorii: „Oamenii buni, să nu se teamă”

„M-am obișnuit să mă plimb prin tot Bucureștiul să predau”

După patru ore de examen, candidații au început să iasă din săli. Pentru unii dintre ei, acest drum nu e deloc o premieră.

„La mine este al treilea an de când dau. Au fost subiecte accesibile. În fiecare an am obținut notă de trecere, peste 7, dar nu au fost posturi. Îmi doresc foarte mult să fie cu noroc, da’ nu-i nicio problemă, m-am obișnuit să mă plimb prin tot Bucureștiul să predau. Dacă tot sunt la geografie, mă obișnuiesc cu drumurile”, a spus un candidat la Știrile PRO TV.

Candidații s-au înscris pentru 119 discipline diferite, dar cele mai populare au rămas educația timpurie și materiile de bază. Cererea, însă, depășește cu mult oferta, mai ales în orașele mari.

„Posturi tot mai puține, concurenți tot mai mulți”

Frustrarea este comună printre candidați, mai ales când vine vorba de repartizarea posturilor.

„Sunt doar 5 școli muzicale specializate de artă și posturi din ce în ce mai puține și concurenți din ce în ce mai mulți”.

Ce trebuie să știi despre bareme

Pentru a obține un post pe perioadă nedeterminată, candidații trebuie să ia cel puțin nota 7 atât la scris, cât și la proba practică. Cei care nu reușesc acest prag, dar obțin peste 5, pot primi un post pe perioadă determinată.

Expert: „Examenul de titularizare e un dinozaur al sistemului”

Tot mai multe voci din educație critică structura actuală a acestui examen, considerând că el nu stimulează performanța și blochează evoluția profesională.

Marian Staș, expert în educație, a spus pentru sursa citată: „Acest examen este depășit de timp, a devenit și el un fel de dinozaur al sistemului de învățământ. Titularizarea omoară performanța și conservă și consfințește mediocritatea. În momentul în care mă titularizez, adică mă angajez pe perioadă nedeterminată, ce stimulent am ca activitatea mea profesională să fie una performantă?

Răspuns corect: niciun fel de stimulent. Soluția ar trebui să fie una de secol 21, adică deschiderea mecanismului de resurse umane către ceea ce înseamnă implicarea școlilor direct în piața forței de muncă”.

Rezultate la definitivat: doar 65% au trecut

În paralel cu titularizarea, s-au afișat și rezultatele de la definitivat, primul examen major din cariera unui cadru didactic.

Doar 65% dintre candidați au reușit să-l promoveze.

VEZI ȘI:

Definitivat 2025: Rezultatele probei scrise, publicate! Câți profesori debutanți au promovat și primesc dreptul de practică

„Au devenit adevărați războinici: urlă, înjură, insultă!” Specialista Claudia Puiu-Barraud cere oprirea urii din învățământ: „Un profesor trebuie să rămână profesor. Fără violență!”

„Vom asista la un val de demisii!” Revolta din Educație explodează: „Tot ceea ce observăm în ultimul timp este împotriva concepției pedagogice de dezvoltare a învățământului”

Au intrat la Medicină cu nota 5! Doar trei candidați au luat 10

„Părinții le spun copiilor că profesorii trebuie să le «câștige» respectul!” Apelul unui cadru didactic: „E o problemă!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.






Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel