„Părinții le spun copiilor că profesorii trebuie să le «câștige» respectul!” Apelul unui cadru didactic: „E o problemă!”

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
„Părinții le spun copiilor că profesorii trebuie să le «câștige» respectul!” Apelul unui cadru didactic: „E o problemă!” / FOTO: freepik.com @daniel-007
„Părinții le spun copiilor că profesorii trebuie să le «câștige» respectul!” Apelul unui cadru didactic: „E o problemă!” / FOTO: freepik.com @daniel-007

O profesoară trage un semnal de alarmă: părinții le transmit copiilor ideea că respectul față de profesori trebuie „câștigat”, nu oferit din start. Iar acest lucru, spune ea, are consecințe serioase asupra modului în care copiii înțeleg conceptele de respect, empatie și bunătate.



„Copiii învață astfel că respectul și bunătatea nu sunt normale, ci condiționate. Și asta e o problemă”, afirmă Teresa, profesoară în școlile publice americane, într-un videoclip devenit viral pe TikTok.

CITEȘTE ȘI „Metoda care i-a făcut pe elevii mei să se poarte exemplar!” O învățătoare povestește cum i-a disciplinat pe copii: „Recomand tehnica în orice clasă!”

O mentalitate periculoasă: „Respectul trebuie câștigat”

SURSA FOTO: freepik.com @oksix

Teresa a răspuns unui comentariu al unei mame care spunea că fiica ei nu are niciun motiv să fie politicoasă cu profesorii dacă aceștia nu îi arată mai întâi respect. Profesoara spune că a auzit această atitudine de nenumărate ori și că din ce în ce mai mulți părinți le transmit copiilor acest mesaj: nu trebuie să fii respectuos decât dacă ai un motiv.

„Înțeleg de unde vine acest tip de gândire, dar e o abordare lipsită de context și de nuanță”, explică ea. „Există trei mari probleme în a-i învăța pe copii că profesorii trebuie să le câștige respectul din prima zi”.

Respectul ar trebui să fie o condiție de bază, nu o recompensă

Pentru Teresa, lucrurile sunt clare: atunci când un copil intră în sala de clasă, ar trebui să pornească de la un nivel minim de respect, mai ales față de un cadru didactic. Nu e firesc ca profesorul să fie nevoit să „demonstreze” ceva înainte ca elevul să-l trateze cu politețe.

Mai mult, profesoara spune că această mentalitate încurajează reacțiile lipsite de respect, indiferent de context.

„Putem să-i învățăm pe copii că, dacă simt că au fost tratați urât, există modalități civilizate de a gestiona situația. Nu trebuie să își jignească profesorul sau să reacționeze agresiv”, spune ea.

Lecții greșite despre cum să te comporți cu ceilalți

„Nu înțeleg de ce ne învățăm copiii să fie agresivi sau nepoliticoși, doar pentru că cineva nu i-a tratat exact așa cum și-ar fi dorit”, continuă Teresa. „La maturitate, când vor avea un loc de muncă și un șef mai puțin empatic, vor fi nevoiți să învețe diplomația. Nu vor putea răspunde cu ostilitate de fiecare dată când nu sunt mulțumiți”.

Ea insistă că există mereu modalități de a răspunde unui comportament lipsit de respect fără a recurge la violență sau insulte.

Comportamentul elevilor afectează întreaga clasă

Un alt aspect care o îngrijorează este comportamentul disruptiv al unor elevi care, în lipsa unor limite clare învățate acasă, ajung să afecteze procesul educațional pentru toată clasa.

„Dacă intri în clasă și decizi că poți face ce vrei, că poți vorbi cum vrei cu profesorul și perturbi fiecare lecție doar pentru că nu consideri că trebuie să îl asculți, nu faci rău doar profesorului, ci și colegilor tăi. E o alegere profund egoistă”.

SURSA FOTO: freepik.com @Azur

Bunătatea și respectul, valori care trebuie învățate de acasă

Într-un alt videoclip, Teresa spune că a auzit mulți părinți afirmând că „nu trebuie să fii drăguț cu nimeni până nu sunt ei drăguți cu tine”. Însă această atitudine riscă să alimenteze egoismul și lipsa de empatie, scriu specialiștii Your Tango.

„Tratează-i pe oameni cu bunătate, toți o merită. Chiar și atunci când cineva te supără, există moduri de a răspunde cu respect și decență. Asta ar trebui să îi învățăm pe copii”, subliniază profesoara.

Ea mai adaugă că nu e realist să credem că profesorii se trezesc dimineața hotărâți să fie răi cu elevii lor. Totuși, exact asta le transmit mulți părinți copiilor lor: că trebuie să fie suspicioși și pregătiți să răspundă dur.

„De ce nu începem prin a-i învăța pe copii să fie amabili și respectuoși din prima, și abia apoi, dacă ceva pare în neregulă, să le arătăm cum să gestioneze situația fără să arunce obiecte, să spargă lucruri sau să jignească oameni?”

Profesorii au deja prea multe pe umeri

Teresa atrage atenția și asupra presiunii enorme la care sunt supuși profesorii, nu doar din partea elevilor, ci și a părinților, a conducerii școlii și a întregului sistem educațional.

Se așteaptă de la ei să se implice 110% în clasă și în afara ei, să lucreze în pauze și să cheltuiască bani din propriul buzunar pentru materiale didactice. În acest context, lipsa de respect a unor elevi, alimentată uneori de acasă, devine o provocare majoră.

Copiii care nu sunt învățați să respecte necondiționat îi pot vedea pe ceilalți doar prin prisma propriilor nevoi și dorințe. Nu înțeleg ce înseamnă bunăstarea colectivă, nu dezvoltă empatie și nu știu cum să reacționeze sănătos în relațiile sociale.

„Respectul se poate câștiga, e adevărat. Dar lipsa de respect nu ar trebui să fie punctul de plecare, mai ales dacă persoana din fața ta nu ți-a făcut nimic greșit”, conchide Teresa.

VEZI ȘI:

Profesorii spun care sunt semnele clare că un copil e crescut bine de părinți: Comportamentele care arată educația de acasă

O învățătoare spune lucrurilor pe nume: Adevărurile despre munca profesorilor pe care fiecare părinte ar trebui să le afle și să nu le mai uite

„Pur și simplu am încetat să-mi mai pese!” O profesoară spune că lipsa de respect din partea elevilor a atins un nivel fără precedent

Noua generație de elevi îi sperie pe profesori. Ce se întâmplă în școli și de ce părinții NU ar trebui să ignore aceste semne

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.






Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel