Tusea convulsivă, boala care a lovit România. Mamă: „Când o apuca tusea pe fetiță dura și câte o oră jumătate. GROAZNIC, până la vomă”

Data publicării:
Tusea convulsivă, boala care a lovit România. Mamă „Când o apuca tusea pe fetiță dura și câte o oră jumătate. GROAZNIC, până la vomă” / FOTO: Freepik.com@freepik
EXCLUSIV
Tusea convulsivă, boala care a lovit România. Mamă „Când o apuca tusea pe fetiță dura și câte o oră jumătate. GROAZNIC, până la vomă” / FOTO: Freepik.com@freepik

Tusea convulsivă sau pertussis la copii este o infecție respiratorie destul de serioasă, care provoacă tuse puternică, în special în crize.



Tusea convulsivă, cunoscută în termeni populari și ca „măgărească” este o infecție respiratorie foarte contagioasă cauzată de bacteria Bordetella pertussis. Se manifestă prin episoade severe de tuse și inspirații zgomotoase.

Aceste episoade de tuse pot fi atât de intense încât pot provoca vărsături, episoade de sufocare și, în cazurile severe, pot duce la complicații grave, în special la copiii mici.

Doi copii și-au pierdut viața din cauza tusei convulsive

Sursa foto: freepik.com@freepik

Tusea convulsivă este din ce în ce mai frecventă în rândul copiilor, mai ales după ce începerea școlii. Aceasta poate afecta grav sănătatea micuților, provocând tuse violentă și dificultăți respiratorii severe.

Este important ca părinții să fie atenți la primele semne ale bolii, deoarece complicațiile pot fi grave, mai ales în cazul bebelușilor, care sunt mult mai vulnerabili.

„Ni s-a spus că așa e boala, să avem răbdare”

Sursa foto: freepik.com@freepik

O mamă ne-a împărtășit experiența pe care a avut-o cu fiica ei de doar 5 ani, trăgând un semnal de alarmă.

„Totul a început ca o răceală normală. Am mers la medicul de familie, ne-a dat tratament de viroză respiratorie, l-am respectat. Situația se înrăutățea pe zi ce trecea, în loc să se facă bine devenea starea ei tot mai rea.

Am zis că să cer și a doua părere și ne-am dus la pediatru. Ne-a făcut investigații, a schimbat tratamentul, ne-a spus că e un virus acum ce dă o tuse seacă prelungită.

Fetița tușea tare de tot, mai ales noaptea.

Mama: Nu se putea odihni nici ea, nici cei din casă, nici vecinii de sus sau de jos. Când o apuca dura și câte o oră-o oră jumaătate.... groaznic, până la vomă.

Tratamentul nu dădea roade, fetița era tot mai rău, nici nu mai voia să mănânce, să ia siropurile și pentru că nu dormea bine noaptea era mereu somnoroasă ziua și adormea pe unde apuca.

Ne-a întors la pediatru după alte câteva zile care ne-a dat antibiotic.

După sacoșe pline de siropuri de tot felul (cred că i-am dat peste 15 feluri de siropuri), după ce am terminat antibioticul, fetița încă are crize de tuse noaptea sau dacă face un efort (de ex. când aleargă se declanșează tusea).

Ni s-a spus că așa e boala, că să avem răbdare.

Am început eu singură să îi dau miere de albine înainte de somn și să-i pun ceapă crăpată la capul patului. Nu mai știu ce să-i mai fac ca să îi fie bine.

Am zis să încerc și metodele bunicii, nu am ce să pierd.  Are 6 săptămâni de când e cu tusea aceasta parșivă, 6 săptămâni de chin și tratamente care pentru ea nu funcționează.

Și am înțeles că mai sunt părinți în situația noastră, mai știu doar eu 3 cazuri”, a declarat Amalia, mama unei fetițe de 5 ani, pentru PărințișiPitici.ro.

Dr. Mețler Adrian: „Vaccinarea este cea mai bună modalitate de prevenire a bolii”

Tusea poate persista chiar și mai mult de trei luni, iar în cazul sugarilor, internarea devine esențială, deoarece boala poate fi fatală.

Până acum, doi copii au decedat din cauza acestei afecțiuni. 

Pentru a afla mai multe despre această afecțiune, am stat de vorbă cu medicul de familie Adrian Mețler, de la Spitalul din Darabani, județul Botoșani. Potrivit medicilor, suntem în această situație alarmantă din cauza faptului că România este codașă la vaccinare.

„În cazurile mai ușoare, tusea convulsivă poate fi confundată inițial cu o răceală sau o infecție respiratorie obișnuită, dar se caracterizează prin tusea persistentă și paroxistică care persistă săptămâni întregi.

Vaccinarea este cea mai bună modalitate de prevenire a bolii, dar tratamentul timpuriu cu antibiotice poate ajuta la reducerea severității și la prevenirea răspândirii bolii în comunitate”, explică medicul de familie Adrian Mețler, pentru PărințișiPitici.

Simptomele tusei convulsive

Rinoree

Accese de tuse rapidă care îngreunează respirația și se termină cu inspir suierător caracteristic.

Apnee.

Expectorații vâscoase de la nivel bronșic cu aspect transparent.

Vărsături în timpul sau după încheierea accesului de tuse.

Fatigabilitate extremă după accesele de tuse convulsivă.

„În prima fază a bolii, tabloul clinic cuprinde simptome „mai ușoare”, precum strănut, tuse iritativă, nas înfundat, urmând să se accentueze pe parcurs.

Episoadele de tuse pot să dureze câteva săptămâni sau luni de la debutul simptomelor.

La sugari este posibil ca inhalarea convulsivă a aerului să nu aibă loc, iar accesele de tuse să fie urmate de scurte perioade de apnee, aspecte care îngreunează diagnosticul clinic al tusei convulsive la această categorie de pacienți.

Adolescenții și adulții pot suferi complicații ale pertussisului, reprezentate de fracturi costale sau hernii ale anselor intestinale, cauzate de creșterea contractilității musculaturii toracice și a presiunii abdominale exercitate în timpul acceselor de tuse”, mai spune medicul de familie.

Cum se pune diagnosticul:

Medicul de familie este, de obicei, primul specialist consultat pentru simptomele respiratorii. Acesta poate recunoaște semnele de tuse convulsivă și poate recomanda analize suplimentare sau trimiterea la un specialist. 

Pediatrul este adesea implicat în diagnosticarea și tratamentul tusei convulsive la copii. Medicii infecționiști sau pneumologi pot fi consultați în cazuri complicate sau severe de tuse convulsiva la adulți, mai ales dacă simptomele persistă sau dacă există complicații.

Ce presupune tratamentul

Tratamentul pentru tusea convulsivă include, de obicei, antibiotice pentru a elimina bacteria și pentru a reduce contagiozitatea bolii. Este important ca tratamentul să fie inițiat cât mai devreme, pentru a preveni complicațiile.

În cazurile severe poate fi necesară spitalizarea, în special pentru sugarii mici.

Tratamentul profilactic al tusei convulsive se realizeaza cu ajutorul vaccinarii anti Bordetella pertussis, disponibil in forma combinata care ofera imunitate si impotriva tetanosului si difteriei.

Se administreaza la 2, 4, respectiv 11 luni ale copilului, fiind urmat de vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) administrabil între vârsta de 5-6 ani.

De la 14 ani se administreaza vaccin diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulti (dTpa)”, explică medicul de familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate





pixel