Varicela la copii. Care sunt simptomele

Data publicării:
Varicela la copii. Care sunt simptomele / FOTO: freepik.com @user34805472
Varicela la copii. Care sunt simptomele / FOTO: freepik.com @user34805472

Varicela este o afecțiune copilărească, dar poate apărea la orice vârstă. Deși de cele mai multe ori varicela la copii este ușoară, gândul că micuții lor suferă le îngrijorează pe mămici.



Varicela este o afecțiune copilărească, dar poate apărea la orice vârstă. Deși de cele mai multe ori varicela la copii este ușoară, gândul că micuții lor suferă le îngrijorează pe mămici.

Varicela, cunoscută și sub denumirea populară de „vărsat de vânt”, cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV), un tip de virus herpetic responsabil și de îmbolnăvirea de zona-zoster la adulți. Varicela este foarte comună în rândul copiilor și este caracterizată de apariția unor mici vezicule roșii pe piele, care provoacă mâncărime intensă. Se recomandă evitarea scărpinatului leziunilor pentru a evita complicațiile.

Simptome

SURSA FOTO: freepik.com @user34805472

Varicela apare în 90% dintre cazuri la copiii sub 10 ani. În primă fază, erupţia apare pe piept, spate și față, apoi se răspândește pe întregul corp, provocând băşicuţe însoțite de mâncărime. Totodată, copilul poate avea febră, dureri musculare/articulare și dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, dar și senzație de oboseala și de disconfort general. Însă, cele mai caracteristice semne sunt erupțiile cutanate, care apar inițial sub formă de pete roșii care se transformă în vezicule pline cu lichid și apoi în cruste. Acestea se pot răspândi pe tot corpul, inclusiv pe scalp, gură și organe genitale. Boala este uşoară la copilul sănătos, dar poate fi gravă la bebeluși, adolescenți, adulți, femei însărcinate și la persoanele cu au un sistem imunitar slăbit.

Ce trebuie să știi despre varicelă

SURSA FOTO:freepik.com@user34805472

Practic, orice copil sau adult care nu a avut niciodată varicelă sau care nu a fost vaccinat împotriva virusului este expus riscului de a face boala. Perioada de incubaţie este, de regulă, de 14-16 zile şi se poate extinde până la 21 de zile. Varicela este contagioasă cu una până la două zile înainte de apariţia erupției și până când veziculele se usucă și devin cruste. De obicei, acest lucru se întâmplă în maximum o săptămână de la debutul simptomelor cutanate. Copiii ar trebui să stea acasă și departe de alte persoane până când toate veziculele au dispărut. Membrii familiei care nu au avut niciodată varicelă au șanse mari de a se infecta atunci când un alt membru din casă are această afecţiune. De asemenea, majoritatea persoanelor care au avut varicelă vor fi imune la boala pentru tot restul vieții. Cu toate acestea, virusul rămâne inactiv în țesutul nervos și se poate reactiva mai târziu în viață, provocând Zona Zoster. Foarte rar se poate întâmpla un al doilea caz de varicelă în decursul vieţii.

Cum se transmite varicela

Virusul se răspândește cu ușurință de la persoanele bolnave la cei care nu au avut niciodată boala sau nu au fost vaccinați. Asta înseamnă că dacă o persoană are varicelă, până la 90% dintre cei din jurul acelei persoane care nu au imunitate se vor infecta și ei. Răspândirea apare în primul rând prin contactul apropiat cu cineva care are varicela.

Persoanele cu varicelă sunt contagioase cu 1 până la 2 zile înainte de apariția erupției cutanate, până când toate leziunile bolii s-au desprins cu crusta. Persoanele vaccinate care au varicelă pot dezvolta leziuni fără crustă. Aceste persoane sunt considerate contagioase până când au trecut 24 de ore fără noi leziuni.

Despre vaccinare

SURSA FOTO:freepik.com@elenka_klimova

De când a început în 1995, programul de vaccinare împotriva varicelei a avut un impact semnificativ asupra sănătății publice și economiei. Statele Unite au fost prima țară care a inclus vaccinul ca parte a programului de imunizare de rutină a copiilor. Înainte de începerea programului, varicela era foarte răspândită în țară. La începutul anilor 1990, au existat peste 4 milioane de cazuri de varicelă, 10.500 până la 13.500 de spitalizări și 100 până la 150 de decese în Statele Unite în fiecare an. Cele mai multe cazuri și spitalizări și jumătate dintre decese au avut loc în rândul copiilor.

Varicela este acum rară în Statele Unite, cu mai puțin de 150.000 de cazuri, 1.400 de spitalizări și 30 de decese în fiecare an. Pentru a rezuma primii 25 de ani ai programului de vaccinare, CDC și colaboratorii săi au publicat 13 manuscrise într-un supliment special al Journal of Infectious Diseases, subliniind succesul acestui vaccin important. Practic, potrivit specialiștilor, vaccinul este cel mai eficientn mode de a preveni varicela.

În fiecare an, în America, peste 3,5 milioane de cazuri de varicelă, 9.000 de spitalizări și 100 de decese sunt prevenite prin imunizare. În România, copiii mai mari de un 1 an pot fi vaccinați antivaricelă, iar 95% dintre aceștia prezintă seroconversia (apariția anticorpilor) după 6 săptămâni.

Posibile complicații

SURSA FOTO: freepik.com @user34805472

De cele mai multe ori, varicela este o boală ușoară. Totuși, în unele cazuri, poate provoca următoarele complicații. Pfrintre acestea se numără:

Infecții bacteriene ale pielii, țesuturilor moi, oaselor, articulațiilor sau vaselor de sânge (septicemie);

Deshidratare;Pneumonie;

Inflamații la nivelul creierului (encefalită);

Sindromul șocului toxic;

Sindromul Reye în cazul copiilor și adolescenților care iau aspirină pe durata manifestării bolii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate





DC Media Group Audience
pixel