Vești bune pentru elevi. Bursele sociale ar putea crește

Data publicării:
Vești bune pentru elevi. Bursele sociale ar putea crește / FOTO: freepik.com@wirestock
Vești bune pentru elevi. Bursele sociale ar putea crește / FOTO: freepik.com@wirestock

Cuantumul acesteia ar putea fi majorat la o pătrime din salariul minim pe economie. O inițiativă în acest sens a fost adoptată tacit de Senat. În prezent, bursa socială pentru elevi este în cuantum de 300 de lei.



Bursele Sociale ar putea crește de la 300 la 825 de lei pe lună. Decizia finală va fi la Camera Deputaților pentru acest proiect.

„Având în vedere specificul acesteia, majorarea bursei sociale la o pătrime din salariul minim pe economie este o măsură esenţială în vederea asigurării accesului egal la educaţie”, se arată în expunerea de motive.

Elevii vor fi astfel mai stimulaţi să înveţe şi încurajaţi să îşi continue studiile.

„Această măsură va reduce presiunea financiară asupra familiilor defavorizate, deoarece majorarea bursei sociale va contribui semnificativ la creşterea standardului de viaţă al acestora.

Mai mult decât atât, aceşti bani suplimentari vor acoperi nevoile de bază ale elevilor, precum alimentaţia, transportul şi materialele şcolare. Familiile cu venituri reduse vor avea mai multe resurse pentru a le asigura o viaţă mai bună copiilor acestora. Totodată, creşterea bursei sociale va reduce absenteismul şi abandonul şcolar”, se menționează în document, potrivit Agerpres.

Bursele sunt acordate elevilor de la cursurile cu frecvenţă de zi din învăţământul preuniversitar de stat.

Cuantumul minim al burselor şi metodologia-cadru de acordare a burselor sunt aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, la propunerea Consiliului Naţional pentru Finanţarea învăţământului Preuniversitar. Bursa socială va fi stabilită la o pătrime din salariul minim pe economie, potrivit inițiativei.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 108 alin.(1) din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi pentru instituirea unei măsuri tranzitorii.

În prezent, cuantumul bursei sociale este de 300 de lei. Salariul minim brut pe economie este de 3.300 de lei și ar urma să fie majorat la 3.700 de lei, potrivit guvernului.

Cum se acordă în prezent

Potrivit OME 6.238/08.09.2023, bursa socială se acordă la cerere, în funcție de situația materială/socială/medicală a elevului, a familiei sau a susținătorilor legali.

Aceasta se acordă inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital.

Elevii trebuie să se afle în cel puțin una dintre următoarele situații:

elevi proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economieelevi minori, respectiv elevi în risc de excluziune socială, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”, cu respectarea condiției de venit de mai suselevi cu unul sau ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respective plasamentul/plasamentul de urgență, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familieelevi care provin din familii monoparentale, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familieelevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului (OMS și OMMFPS 1.306/1.883/2016); nu se ia considerare nivelul venitului mediu pe membru de familieelevi proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune

Bursele sociale se acordă și în perioada vacanțelor școlare, cu excepția celor care au rămas repetenți sau sunt corigenți la mai mult de o disciplină și cei cu mai mult de 10 absențe nemotivate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel