Zece lucruri uimitoare pe care nu le știai despre bebeluși

Data actualizării: | Data publicării:
Zece lucruri uimitoare pe care nu le știai despre bebeluși / Foto: Unsplash
Zece lucruri uimitoare pe care nu le știai despre bebeluși / Foto: Unsplash

Fiecare bebeluș este o minune unică, oferindu-ne o perspectivă fascinantă asupra miracolului vieții în forma sa cea mai pură și mai fragilă. Pe măsură ce descoperim mai multe despre uimitoarea lume a bebelușilor, suntem cu atât mai captivați de transformările și de potențialul extraordinar pe care îl poartă în ei. Iată zece lucruri uimitoare pe care nu le știai despre bebeluși



Bebelușii sunt unele dintre cele mai uimitoare și fascinante forme de viață. Cu toții știm că acești micuți sunt adorabili și nevinovați, dar există multe aspecte uluitoare despre ei pe care mulți dintre noi nu le cunoaștem.

De la capacități extraordinare ale creierului lor în primele luni de viață, până la modul în care interacționează cu lumea și dezvoltarea rapidă pe care o parcurg, bebelușii ne surprind și ne fascinează în moduri neașteptate.

1. Uneori, bebelușii nu mai respiră

Uneori atunci când dorm, se pot opri fără să respire timp de 5 până la 10 secunde - suficient timp pentru a face o mamă sau un tată începător să intre în panică. Respirația neregulată este normală.

Dar dacă bebelușul dumneavoastră se oprește din respirat pentru o perioadă mai lungă de timp sau devine albastru, este o urgență medicală. Atunci când bebelușii sunt speriați sau după ce plâng, ei pot avea mai mult de 60 de respirații într-un minut.

2. Amigdalele lor au papile gustative

Deși un bebeluș are aproximativ același număr de senzori de gust ca și copiii și adulții mai tineri, aceștia acoperă mai multe zone, inclusiv amigdalele și partea din spate a gâtului. Un nou-născut poate gusta dulce, amar și acru, dar nu și sărat (până în jurul vârstei de 5 luni).

Este o chestiune de supraviețuire: laptele matern este dulce, în timp ce amarul și acrul pot fi dăunătoare. Când încep să mănânce alimente solide, vor avea tendința să le placă aceleași lucruri pe care le-a mâncat mama în timpul sarcinii și alăptării.

3. Plâng fără lacrimi, la început

Bebelușii încep să plângă în jurul a 2-3 săptămâni, dar lacrimile nu apar până la vârsta de aproximativ o lună. După-amiaza târziu și seara devreme sunt momentele principale de agitație. Adesea, este fără motiv și nimic din ceea ce faci nu te va ajuta.

"Vârful plânsului" este în jur de 46 de săptămâni de la gestație, sau vârsta de 6-8 săptămâni pentru copiii născuți la termen. După 3 luni, furtuna a trecut de obicei. (Preeminenții tind să fie mai mari, deoarece s-au născut mai devreme).

2. Zece lucru... (tim-bish-wbc9xilqb4k-unsplash_94181900.jpg)

4. Nou-născuții au sâni

Când se nasc pentru prima dată, atât băieții, cât și fetele pot arăta ca și cum ar avea sânii mici. Aceștia pot chiar să scurgă lapte! Nu stoarceți totuși cocoloașele mici și ferme. Acestea se formează deoarece bebelușii absorb estrogenul de la mama și, de obicei, vor dispărea în câteva săptămâni. Fetițele ar

putea avea, de asemenea, o mini menstruație sau scurgeri vaginale care durează câteva zile.

5. Le place să fie cu fața spre dreapta

Doar 15% dintre nou-născuți preferă să întoarcă capul spre stânga atunci când stau pe spate. Se pare că este legată de o genă, ca și faptul de a avea gropițe. Această înclinație durează câteva luni și poate ajuta la explicarea faptului că mai multe persoane sunt dreptace, de asemenea.

6. Piticii au mai multe celule cerebrale

Deși creierul unui bebeluș se va mări - mai mult decât dublându-și dimensiunea în primul an - acesta are deja majoritatea celulelor nervoase care transportă mesaje electrice. Mulți dintre acești neuroni nu vor fi înlocuiți pe măsură ce mor, așa că adulții au mai puțini neuroni. Conexiunile dintre celule se "taie" pe măsură ce bebelușii îmbătrânesc, ceea ce îi ajută să se concentreze, dar reduce și creativitatea.

7. Bebelușii au erecții

Se întâmplă adesea chiar înainte de a face pipi. (Considerați că este avertismentul dvs. de a vă adăposti în timpul schimbării scutecului!) Nu știm exact de ce, dar nu este nimic care să vă îngrijoreze sau să vă facă rușine. S-ar putea chiar să vedeți unul la o ecografie, înainte de a se naște.

Organul masculin genital poate părea mare la naștere, și asta e normal. Hormonii lor și ai mamei joacă un rol, precum și vânătăile și umflăturile din timpul procesului de naștere.

3. Zece lucru... (ignacio-campo-tc9boyqy_40-unsplash_60183800.jpg)

8. Se pot speria singuri

Nu este nevoie de prea multe pentru a speria un nou-născut: un zgomot puternic, un miros puternic, o lumină puternică,, o mișcare bruscă, chiar și propriile lor strigăte. Veți ști că s-a întâmplat atunci când își aruncă brațele în lateral, cu mâinile deschise, apoi se închide rapid și se retrage înapoi spre corp.

Este posibil ca acest reflex Moro să se fi dezvoltat ca un semnal de avertizare că o maimuță tânără era dezechilibrată, astfel încât mama să poată preveni o cădere.

9. Unele semne din naștere vor dispărea

"Mușcăturile de barză" sau "săruturile de înger" (o zonă roz sau roșie, adesea pe frunte, pleoape, podul nasului sau partea din spate a gâtului) și petele mongole (pete plate, albăstrui, care arată ca niște pete de cerneală pe spate sau pe fund) dispar de obicei în câțiva ani. Nu știm ce le provoacă.

Un hemangiom "căpșună" de culoare roșie aprinsă și în relief provine de la vasele de sânge care cresc rapid. Aceste semne din naștere apar în decurs de câteva săptămâni și pot dura ani de zile pentru a dispărea.

10. Primul lor scaun nu miroase urât

Chestia neagră, asemănătoare cu gudronul, numită meconiu, este formată din mucus, lichid din uter și orice altceva au digerat în timp ce se aflau în interiorul mamei. Dar nu are încă bacteriile intestinale care fac ca scaunul să miroasă urât.

De îndată ce începeți să hrăniți un bebeluș, bacteriile vor începe să îi colonizeze intestinele. După o zi sau două, scaunele devin verzi, galbene sau maro - cu acel miros familiar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Parintisipitici Team | Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: abilitati bebelusi curiozitati nou nascuti





DC Media Group Audience
pixel