10 lecții pentru a-ți face copiii să se simtă speciali! Doar așa ajung tineri încrezători și adulți responsabili

Data publicării:
10 lecții pentru a-ți face copiii să se simtă speciali! Doar așa ajung tineri încrezători și adulți fericiți și responsabili / FOTO: freepik.com @wolfhound911
10 lecții pentru a-ți face copiii să se simtă speciali! Doar așa ajung tineri încrezători și adulți fericiți și responsabili / FOTO: freepik.com @wolfhound911

În construirea unei stime de sine puternice încă din copilărie, se pune baza pentru dezvoltarea unor tineri încrezători în ei înșiși și a adulților fericiți și responsabili. Această încredere este esențială pentru fiecare părinte, dorind ca proprii lor copii să se simtă iubiți și speciali. Primul pas către atingerea acestui obiectiv constă în asigurarea că copiii simt întreaga dragoste și mândrie din partea părinților, că nu sunt supuși judecății sau presiunii și că pot conta întotdeauna pe sprijinul acestora în momentele cele mai dificile.

Citește și Cum să crești copiii pentru a nu deveni adulți egoiști? Părinții au un rol esențial în a împiedica aceste comportamente să devină dominate

De ce este important să-i facem pe copii să se simtă unici?

SURSA FOTO: freepik.com @studiopeace

Afecțiunea are un impact imens asupra copilăriei, fiind motorul ce alimentează încrederea micuților și îi încurajează să își exploreze și să își asume noi experiențe.

Atunci când se simt iubiți, copiii pot dezvolta o independență sănătoasă și nu se tem să se confrunte cu provocările, știind că au sprijinul și îndrumarea părinților.

Beneficiind de susținere, ei pot gestiona eșecurile într-un mod constructiv, învățând că nu mereu vor învinge, dar că acest lucru nu trebuie să îi împiedice să încerce lucruri care îi pasionează și care sunt mai valoroase decât pot ei să realizeze, pentru că le fac ei înșiși.

Vezi și Atitudini toxice care distrug o legătură familială sănătoasă! Când copiii vor crește nu îți vor împărtăși nimic și se vor distanța pentru totdeauna

Cum pot părinții să-și facă copiii să se simtă speciali?

SURSA FOTO: freepik.com @elenabatkova

Manifestă afecțiune

Cel mai sincer mod de a demonstra dragostea pentru copii este prin gesturi afectuoase: îmbrățișări, săruturi, mângâieri, dans, cântec.

Dragostea nu se exprimă doar verbal, ci și prin acțiuni, astfel încât micuții să nu aibă niciun dubiu cu privire la cât de speciali sunt pentru părinți.

Încurajează-i să se iubească pe ei înșiși

Persoanele pe care copiii le iubesc cel mai mult sunt cei din jurul lor, însă ei trebuie să învețe că cea mai importantă relație este cea cu ei înșiși.

Această încredere îi va face mai rezistenți la critici și la schimbare.

Implică-i în activități cotidiene

Copiii care se simt speciali sunt cei care se simt utili, care știu că pot fi de ajutor și că părinții se bazează pe ei.

Implică-i în treburile casnice, în organizarea zilnică sau în luarea deciziilor importante.

Apreciază-le realizările

Felicitați-i și lăudați-i atunci când obțin ceva nou sau când reușesc să își depășească temerile.

Nu există realizări mici, fie că este vorba de o notă bună sau de încercarea de a gusta un aliment nou.

Ascultă-i cu atenție

O comunicare deschisă și sinceră între părinți și copii îi ajută să se simtă încrezători să împărtășească tot ce simt.

Fii prezent și fii atent la ceea ce au de spus.

Dezvoltă inteligența emoțională

Învață-i despre diferitele emoții și cum să le gestioneze într-un mod sănătos.

Oferă-le alternative pentru a-și exprima emoțiile, astfel încât să poată reveni la calm.

Evită etichetările

Etichetarea copiilor poate afecta negativ modul în care se percep pe ei înșiși.

Fiecare copil este unic și are propriile abilități, iar părinții ar trebui să îi susțină în interesele lor, fără a le impune așteptări nerealiste.

Cultivă independența

Încurajează-i să își stabilească propriile obiective și să își găsească locul în lume. Fii ghidul lor în acest proces.

Fii pozitiv

Transmite-le optimismul și încrederea în ei înșiși, ajutându-i să vadă partea bună a lucrurilor și să facă față eșecurilor cu încredere.

Jucați-vă împreună

Jocul este o modalitate esențială prin care copiii învață și interacționează cu lumea din jurul lor.

Mențineți spiritul ludic în toate aspectele vieții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi
Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel