4 lecții de „modă veche” pe care orice părinte ar trebui să le predea dacă vrea să crească un copil empatic, puternic emoțional și încrezător

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
4 lecții de „modă veche” pe care orice părinte ar trebui să le predea dacă vrea să crească un copil empatic, puternic emoțional și încrezător / FOTO: freepik.com @fentonroma143
4 lecții de „modă veche” pe care orice părinte ar trebui să le predea dacă vrea să crească un copil empatic, puternic emoțional și încrezător / FOTO: freepik.com @fentonroma143

Copiii au nevoie de obstacole pentru a evolua.



Mamele-tigru, tații adepți ai libertății și părinții-elicopter exercită niveluri diferite de autoritate asupra copiilor.

„Lucrând de-a lungul anilor cu părinți și copii, am văzut direct cum se manifestă diferite stiluri parentale și cum revin în actualitate”, spune Randy McCoy, director de școală.

Un lucru e clar: părinții care reușesc să crească copii empatici nu îi tratează ca pe niște adulți în miniatură. Nu caută să aibă control total asupra lor, ci îi lasă să fie... copii. Cu nevoile, emoțiile și provocările lor.

Exact cum în relația cu clienții e important să înțelegi cine sunt, ce își doresc și cum le poți oferi cea mai bună experiență, la fel se întâmplă și în relația cu copiii.

Ca părinte, e important să știi ce are nevoie copilul tău și cum îl poți ghida cu blândețe și înțelepciune.

Dacă vrei să crești un copil empatic, iată 4 lecții de modă veche pe care să le ai mereu în minte, conform Your Tango.

CITEȘTE ȘI Noua generație de elevi îi sperie pe profesori. Ce se întâmplă în școli și de ce părinții NU ar trebui să ignore aceste semne

SURSA FOTO: freepik.com @alexkich

Ajută-ți copilul să-și recunoască emoțiile

Când copilul tău se confruntă cu un eșec, ajută-l să identifice ceea ce simte. Etichetarea emoțiilor îl ajută să le înțeleagă și să le gestioneze mai bine.

În plus, e important să-i transmiți că este absolut normal să aibă astfel de trăiri.

Îl poți întreba: „Nu ai fost ales pentru acea activitate la școală. Îmi dau seama cât de dezamăgit te simți și e perfect în regulă să fie așa. Vrei să vorbim despre ce simți acum?”

Recomandarea specialistului:

Susie Petit, consultant parental, spune: „Nu pot să-mi învăț copiii cum să-și gestioneze emoțiile dacă eu nu îmi gestionez propriile emoții. Cu cât am mai multă grijă de mine,mental, emoțional și fizic, cu atât îi ajut mai bine pe copiii mei să se echilibreze.”

Pentru ca cei mici să dezvolte inteligență emoțională, e esențial ca părinții să o cultive la rândul lor.

Fii un model de urmat

Un studiu publicat în Journal of Anxiety, Stress and Coping a arătat că părinții pot modela abilități de adaptare (coping) sănătoase pentru copiii lor.

Nu ezita să împărtășești copilului tău momentele în care ai greșit, ai fost dezamăgit sau ai trecut prin eșec. Povestește-i cum te-ai simțit, ce ai făcut ca să depășești momentul și ce ai învățat din acea experiență.

Această vulnerabilitate autentică îl învață că nu e singur și că eșecul este o parte normală a vieții.

Învață să lași lucrurile să treacă

Unul dintre cele mai dificile lucruri pentru un părinte este să știe când să intervină și când să lase copilul să învețe singur. Da, chiar ca Elsa din Frozen: Let it go!

Întreabă-te sincer: aleg ce e mai bine pentru copilul meu sau ce e mai confortabil pentru mine?

Îl protejez de eșec sau îl opresc să învețe o lecție valoroasă?

Opinia specialistului:

Mia Von Scha, consultant parental, avertizează: „văd mulți tineri adulți care nu sunt pregătiți pentru viață. Părinții lor, deși iubitori, au făcut totul pentru ei, iar asta i-a transformat în adulți care nu știu cum să se descurce singuri. Sarcina noastră nu este să trăim viața în locul copiilor, ci să le oferim cadrul necesar pentru a învăța și a-și găsi propriul drum”.

Pregătește-l pentru dezamăgire

Când copilul vrea să încerce o activitate care implică un risc (cum ar fi să intre într-o echipă de dans sau să participe la un concurs), discută cu el despre toate rezultatele posibile, și bune, și rele.

Întreabă-l dacă este pregătit să accepte și dezamăgirea. Sprijină-l indiferent de rezultat.

Important de reținut: e firesc să vrei ce e mai bun pentru copilul tău. Dar dacă nu accepți nimic mai puțin decât perfecțiunea și pui toate eșecurile pe seama profesorilor, sistemului sau altor factori externi, transmiți, fără să vrei, că eșecul nu este acceptabil.

Asta îl privează de șansa de a învăța cum să gestioneze dificultățile vieții reale și îl împiedică să dezvolte încredere în sine, stimă de sine și independență.

Kathryn Brown Ramsperger, coach de familie, explică: „depășirea eșecurilor le dezvoltă copiilor încrederea, optimismul și dorința de a încerca din nou. În timp, anxietatea scade și copiii învață să nu mai fugă de eșec, ci să-l privească drept o oportunitate de a crește”.

VEZI ȘI:

Profesorii spun care sunt semnele clare că un copil e crescut bine de părinți: Comportamentele care arată educația de acasă

Strigătul unui profesor: „Părinți, cei care NU îi învățați aceste lucruri pe copii îi faceți să le fie mai greu în școala primară”

Tendințele părinților din ziua de azi care îi înspăimântă pe psihologi: „Parentingul modern a luat-o razna!”

Cele 7 afirmații pe care copilul tău are nevoie să le audă până la vârsta de 7 ani, potrivit unui psiholog

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.






Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel