Aceste mici ritualuri îl ajută pe copilul tău să aibă o structură de lucru în timpul vacanței de vară, potrivit unui psiholog

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Aceste mici ritualuri îl ajută pe copilul tău să aibă o structură de lucru în timpul vacanței de vară, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection
Aceste mici ritualuri îl ajută pe copilul tău să aibă o structură de lucru în timpul vacanței de vară, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Un psiholog explică ce poți face ca să treci cu bine peste sezonul vacanțelor, fără prea mult stres, nici pentru tine, nici pentru copii.



În timpul vacanțelor, copiii trec printr-o schimbare majoră de rutină, care poate fi extrem de destabilizatoare. Deși părinții își doresc, în mod firesc, mai multă liniște și relaxare, realitatea este că vacanțele pot veni la pachet cu mai multe episoade de furie sau iritabilitate din partea celor mici.

Motivul? Copiii au nevoie de repere clare și de o rutină zilnică.

În timpul verii, aceste repere dispar. Dacă rămân acasă, lipsa școlii și a activităților extracurriculare le poate da peste cap ritmul. Iar dacă pleacă departe de casă, lucrurile se complică și mai mult: locurile, oamenii, activitățile și chiar mâncarea sunt diferite.

Toate aceste schimbări pot crea un sentiment de nesiguranță greu de gestionat pentru un copil. De aceea, specialiștii recomandă să introduci mici ritualuri zilnice care să le ofere stabilitate și un cadru previzibil, chiar și în vacanță.

Psihologul pentru copii Dr. Jazmine a abordat acest subiect pe contul său de Instagram, informează parents.fr, oferind câteva idei simple, dar eficiente, pentru a aduce structură și echilibru în viața celor mici în perioada vacanțelor.

CITEȘTE ȘI Obiceiuri inteligente ale părinților care cresc copiii cei mai rezilienți. Psihologii au observat același tipar la mama și tatăl celor mai stabili și puternici micuți

SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

„Înghețată vinerea” sau „smoothie sâmbăta”

„Nu contează exact ce alegi, important este să fie un mic răsfăț previzibil, pe care copilul să-l aștepte cu bucurie”, explică dr. Jazmine.

Orice ritual simplu, repetat constant, poate deveni un punct de sprijin pentru copil.

Plimbări de dimineață sau de seară

„Mișcare + conexiune = un sistem nervos mai calm”, spune psihologul.

Plimbările zilnice, fie dimineața, fie seara, pot deveni momente bune de reconectare și de stabilire a unei rutine sănătoase.

O activitate „împreună” în fiecare zi

„Citește, colorează, udă plantele, nu trebuie să fie ceva complicat sau de durată. Important este să fie constant”, recomandă specialista.

Aceste activități regulate îi oferă copilului un timp special alături de tine, pe care îl va aștepta și îl va recunoaște ca pe un moment de siguranță.

Ritualul de seară „trandafiri și spini”

„Care a fost partea preferată a zilei? Ce a fost dificil?” sunt întrebări care îl ajută pe copil să reflecteze și să exprime ce a simțit.

Acest mic ritual de seară devine nu doar o rutină, ci și o formă de descărcare emoțională, extrem de benefică.

Un moment de „alegeri libere” o dată pe săptămână

„Nu este nevoie de o zi întreagă în care să spui «da» la orice. Este suficient să îi permiți copilului să aleagă o singură activitate, poate cina sau ce faceți după-amiaza. Acest lucru îi oferă un sentiment de control într-o perioadă care poate părea haotică”, explică dr. Jazmine.

VEZI ȘI:

10 lucruri pe care Harvard vrea să le știi înainte de a-ți înscrie copiii la cursuri de înot: „Fac diferența dintre siguranță și risc”

„E un iad”: Un expert spune ce să NU mai facă părinții în vacanța de vară a copiilor ca să nu clacheze

„Dacă e să-l înveți o singură abilitate pe copilul tău, să fie aceasta”, spune un psiholog. „Influențează tot: relațiile, școala, încrederea!”

Părinții tăi te-au crescut deosebit de bine dacă faci aceste lucruri fără să te gândești. Experții au descoperit cele mai discrete semne

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.






Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel