Vara poate fi una dintre cele mai solicitante perioade pentru părinți, mai ales când „programul cu normă întreagă” al copiilor devine responsabilitatea noastră.
Psihologul Aurélie Callet, co-fondatoare a cabinetului Kidz et Family, a împărtășit pe Instagram trei sfaturi care te pot ajuta să previi epuizarea mentală în timpul vacanței.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Așa arată, în realitate, vara multor familii, mai ales atunci când nu există ajutor din partea bunicilor: trebuie să găsim și să organizăm activități care să-i țină pe copii ocupați în timpul zilelor lungi, să facem rezervări pentru tabere, ateliere sau ieșiri, să jonglăm cu munca și grija pentru copii, să adaptăm rutina zilnică, să gestionăm conflictele dintre frați (sau dintre copii și părinți) și, undeva printre toate acestea, să mai apucăm să ne gândim și la noi.
În același timp, ne simțim presați să menținem un cadru stabil, pentru ca micuții noștri să nu piardă regulile de viață și bunele maniere în doar câteva săptămâni.
Toate aceste responsabilități adunate pot transforma vara într-o sursă majoră de stres, în special pentru părinții care nu beneficiază de sprijin extern.
Pentru a evita epuizarea, psihologul Aurélie Callet recomandă, conform psychologies.com, trei strategii care te pot ajuta să te bucuri de vacanță fără să simți că „îți explodează creierul”.
Chiar dacă visul tău este o vacanță trăită pe moment, fără planuri și programări, adevărul este că un strop de organizare te poate scăpa de mult stres.
„Nu vă faceți bagajele cu o zi înainte, mai ales dacă aveți mai mulți copii, este un coșmar”, avertizează psihologul. Ideal ar fi să pregătiți bagajele cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte.
Tot ea recomandă să planificați din timp și mesele: „Imprimați un plan alimentar săptămânal și completați-l în avans pentru a evita deciziile zilnice care consumă timp și energie”.
De asemenea, programați din timp livrările de alimente și, dacă știți că veți merge în vacanță, rezervați activitățile importante înainte de plecare.
„Timpul investit în organizare aduce liniște sufletească odată ce ați ajuns la destinație”, spune Aurélie Callet.
Vacanța este momentul perfect pentru a reechilibra împărțirea responsabilităților în familie.
„Nu există o regulă universală: fiecare ar trebui să facă ceea ce îi place sau ce îl deranjează cel mai puțin”, explică psihologul. Ideea este să evităm ca tot greul să cadă pe umerii unui singur părinte. Iar pentru asta, trebuie să învățăm să delegăm și să renunțăm la controlul total.
Poate unele lucruri nu vor fi făcute exact ca „pe stilul nostru”, dar e important să lăsăm spațiu și celorlalți să contribuie în felul lor.
Acceptă că nu totul trebuie să fie perfect. Lasă-ți partenerul să te surprindă!
Nu te teme să le spui „nu” copiilor. Vacanța este și pentru părinți, nu doar pentru cei mici. A-i înscrie pe copii la un centru de agrement sau la un club de vacanță nu înseamnă că ești un părinte „rău”, ci doar că îți oferi și ție o pauză binemeritată.
„Nu trebuie să facem o mie de activități. E absolut normal să avem zile în care nu facem nimic special, iar fiecare membru al familiei își vede de treburile lui sau chiar... se plictisește puțin”, spune psihologul.
Important este să nu te epuizezi încercând să le faci tuturor pe plac. Acceptă că vacanța nu este momentul ideal pentru a rezolva toate problemele adolescenței sau pentru a interzice complet desenele animate, atâta timp cât nu sunt excesive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.