Adevărat sau Fals: Cartofii sunt contraindicați în timpul sarcinii?

Data publicării:
Fotografie de la Pixabay/ Pexels
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

În timpul sarcinii, alimentația poate influența starea de sănătate a mamei sau a fătului, așa că e bine să știi care sunt alimentele indicate și care sunt cele contraindicate în această perioadă.



Alimentele indicate în perioda sarcinii sunt cele cât mai naturale, fără zaharuri și grăsimi suplimentare și fără aditivi nocivi. Deși multe femei, mai ales cele care sunt „mereu la regim”, au impresia că sarcina este o perioadă în care pot mânca orice și oricât (deci, practic, își satisfac toate poftele), în realitate, pentru o sănătate bună atât a mamei, cât și a fătului, e nevoie de atenție acordată alimentației zilnice, poate chiar mai mult decât înainte de sarcină. 

Astăzi se adaugă încă un aliment pe lista alimentelor interzise în timpul sarcinii: cartofii. Se crede că consumul lor are o legătură strânsă cu debutul diabetului la femeile însărcinate.

Studiul cercetătorilor de la Institutul Național de Sănătate și Dezvoltare Umană a Copilului Eunice Kennedy Shriver a concluzionat că consumul de cartofi – fie sub formă de piure, prăjiți, fierți, copți sau prăjiți – crește semnificativ șansele de a dezvolta diabet înainte și în timpul sarcinii. 

Studiul a fost realizat prin analizarea dietei a 21.000 de femei însărcinate pe parcursul unui deceniu. Dintre cele 21.000 de femei, 854 au dezvoltat diabet din consumul de cartofi.

Reducerea cantității de cartofi în timpul sarcinii nu este suficientă

Femeile care consumă un cartof (fiert sau copt) sau 237 de grame de piure de cartofi, sau 113 grame de cartofi prăjiți pe săptămână au cu 20% mai multe șanse de a dezvolta diabet. În cazul celor care consumă mai mult de cinci porții din aceste cantități pe săptămână, riscul crește cu 50%.

După cum puteți vedea, cantitatea și frecvența consumului de cartofi nu trebuie să fie foarte mari pentru a stabili limitele de aport. De asemenea, vorbim despre intervale săptămânale.

Potrivit cercetătorilor, motivul pentru care cartofii pot provoca dezvoltarea diabetului la femeile însărcinate se datorează faptului că acest aliment, care conține o cantitate mare de amidon, este absorbit de organism imediat după consum.

După absorbția cartofilor, organismul eliberează cantități mari de insulină crescând astfel șansele de a dezvolta diabet.

Deși cartofii sunt bogați în vitamina C, potasiu, fibre alimentare și unii compuși fitochimici, studiul indică faptul că, în comparație cu alte legume, au efecte negative asupra metabolismului glucozei.

Înlocuiți cartofii cu alte alimente

Studiul despre care v-am povestit are o anumită relevanță deoarece a fost efectuat pe 21.000 de gravide dintre care 854 au dezvoltat diabet zaharat.

La evaluarea alimentației lor – precum și a altor factori de risc: antecedente familiale, activitate fizică redusă, prezența excesivă a grăsimii corporale – s-a stabilit că femeile care consumau mai mulți cartofi (gătiți în orice mod) prezentau un risc mai mare de a dezvolta diabet.

Înlocuirea cartofilor înainte de sarcină cu alimente precum legume, leguminoase sau cereale integrale poate minimiza riscul de a dezvolta diabet.

Sistemul Național de Sănătate al Regatului Unit (NHS) a înregistrat că 18% dintre femeile gravide britanice au dezvoltat diabet în timpul sarcinii. O afecțiune care apare de obicei după 28 de săptămâni de sarcină și dispare după naștere.

Cele care consumau regulat o singură porție de cartofi pe săptămână aveau un risc de 21% de a dezvolta diabet zaharat. În timp ce femeile care mâncau cartofi de două, până la patru ori pe săptămână, aveau o un risc de 34%.

La rândul lor, femeile care au mâncat mai mult de cinci mese însoțite de cartofi într-o săptămână au avut un risc de 62% de a dezvolta diabet.

Concluzii

Potrivit acestui studiu, femeile care sunt însărcinate sau care intenționează să rămână însărcinate ar trebui să își reducă consumul de cartofi, în special de cartofi prăjiți. 

Dacă trebuie să îi consume, este de preferat să îi mănânce fierți sau copți la cuptor. Mai mult, s-a realizat că este mai bine să consumi cartofi dulci decât alte tipuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: alimente cartofi diabet sarcina





pixel