Adolescenți dificili, fără valori și cu o viață în dezordine: Copiii nu se pierd pe stradă, ci în casă

Data publicării:
Cele trei dureri ale adolescenței: De la ce își iau rămas-bun copiii noștri și cum să-i însoțim în această nouă etapă / FOTO: pixabay.com @cottonbro studio
Cele trei dureri ale adolescenței: De la ce își iau rămas-bun copiii noștri și cum să-i însoțim în această nouă etapă / FOTO: pixabay.com @cottonbro studio

În zilele noastre vorbim din ce în ce mai mult despre copii și adolescenți dificili, fără valori și cu o viață în dezordine. 



Se crede în mod eronat că  principalul motiv este compania proastă, dar în realitate totul pleacă întotdeauna de la casă și familie.

Dacă un copil trăiește într-un mediu pașnic și iubitor, cu greu va lua o cale controversată. Dacă, însă, acasă este o atmosferă tensionată, copiii nu au ghizi siguri și prezenți, de foarte multe ori ajung să-și caute neajunsurile în altă parte.

Dacă nu se simte ”binevenit„ acasă, copiii își umplu golurile de pe stradă

Părinții joacă un rol fundamental în viața copiilor lor. Urmărirea creșterii copiilor nu înseamnă doar satisfacerea nevoilor lor fiziologice, ci înseamnă a le oferi mereu sprijin și sprijin constant. De la o vârstă fragedă, copiii trebuie să știe că orice s-ar întâmpla în viața lor se pot baza întotdeauna pe părinții lor și nu ne referim la factorul financiar.

Dar dacă mama și tata sunt mereu ocupați cu alte lucruri, distrași și ocupați cu viața lor agitată, cu greu vor înțelege semnalele pe care le transmit copiii lor. Mai ales într-o fază critică precum adolescența, părinții nu ar trebui să subestimeze niciodată sentimentele adolescenților.

2. Fotografie... (adolescenti_88832100.jpg)

Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Educarea și creșterea copiilor înseamnă a fi prezent în viața lor

Dacă părinții sunt mereu ocupați cu alte lucruri și nu sunt niciodată prezenți sau sunt parțial prezenți în viața copiilor lor, copiii vor învăța curând să umple acele goluri în alte moduri. Abordarea unor lumi complicate sau a oamenilor greșiți sunt doar modalități de a comunica ceva, de a atrage atenția celor care ar trebui să fie mereu acolo.

Și tocmai din acest motiv este esențial să rămâi mereu aproape de copiii tăi, să-i faci să se simtă primiți și iubiți pentru a te asigura că cresc știind că nu sunt niciodată singuri pe această lume.

Adolescenți, familie și grupuri de prieteni

În stadiile de pubertate și preadolescență, între 11 și 14 ani, corpul copilului se dezvoltă, emoțiile lui devin mai intense, relația cu semenii se schimbă registrul și apar primele tulburări sexuale.

Două tendințe opuse se ciocnesc în copil: pe de o parte și-ar dori să rămână în siguranță în lumea copilăriei, pe de altă parte este tentat să exploreze lumea adulților și în acest context se simte atras în principal de tot ceea ce este străin de familie.

Prietenii, solidaritatea lor, acceptarea în cadrul grupului, practicile de socializare, fumatul, consumul de alcool și - din păcate din ce în ce mai des - și consumul de substanțe narcotice devin importante.

3. Fotografie... (educatie-financiara-adolescenti_61632400.jpg)

Foto: Kindel Media/ Pexels

Parenting și adolescență: familia ca sistem organizat

Familia este locul de întâlnire al diferitelor roluri și al diferitelor nevoi ale membrilor unității familiale. Familia este un sistem organizat și ca atare are nevoie de anumite reguli, bazate pe un sistem de principii bine definite și directive la fel de clare și împărtășite.

Dacă nu există o linie comună între ambii părinți, există riscul ca copiii să încerce să profite de unul dintre cei doi pentru a-și satisface propriile nevoi. În termeni tehnici am putea spune că există riscul activării cercurilor vicioase disfuncționale.

Prin urmare, capătă o importanță maximă să înțelegem din ce model se inspiră relația noastră cu copiii noștri, pentru a putea pune la cale sau corecta, acolo unde este necesar, dialogul parental și pentru a da dimensiunea potrivită relației afective care leagă membrii familiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Adolescenti





DC Media Group Audience
pixel