Alimentație și copii: Cum să te comporți când te confrunți cu o tulburare de alimentație

Data publicării:
Fotografie de la Mikhail Nilov
Fotografie de la Mikhail Nilov

Vă vom spune care tulburări de alimentație sunt cele mai frecvente la copii, astfel încât să fiți atent la simptome și să puteți planifica un tratament timpuriu.



Tulburările de alimentație au o componentă psihologică importantă, motiv pentru care este esențial să le identificăm precoce și să le abordam din punct de vedere multidisciplinar. În caz contrar, ar putea lăsa consecințe pe tot parcursul vieții și ar putea afecta sentimentul de bunăstare. Descoperiți mai jos principalele tulburări.

1. Anorexia la copii

Anorexia se caracterizează printr-o restricție alimentară severă, așa cum a confirmat un studiu publicat în revista Current Problems in Pediatric and Adolescent Health Care. Acest lucru este asociat cu un model depresiv și este esențial să începeți tratamentul din timp pentru a preveni progresia acestuia. Semnele de avertizare sunt de obicei lipsa poftei de mâncare și evitarea în timpul meselor.

În aceste cazuri, se generează de obicei un deficit de calorii și proteine, ceea ce încetinește creșterea. Mai mult, apare o situație de greutate mică care poate duce la malnutriție. Pe de altă parte, este posibil ca copilul care dezvoltă această problemă să aibă tendința de a fi singur și să aibă probleme social.

2. Bulimia, una dintre cele mai frecvente tulburări de alimentație

Bulimia nervoasă sau hiperfagia, cum mai este numită medical bulimia, reprezintă o tulburare alimentară gravă, cu urmări foarte periculoase pentru sănătate. Ea afectează îndeosebi adolescentele, iar tratamentul este complex, de lungă durată și necesită implicare din partea familiei.

Mâncatul compulsiv și încercările nesănătoase de a scăpa de caloriile în exces sunt cele două comportamente care definesc bulimia. Persoanele afectate de ea consumă o cantitate foarte mare de alimente într-o perioadă scurtă de timp.

2. Fotografie... (pexels-tima-miroshnichenko-5951871_41811400.jpg)

Foto: Tima Miroshnichenko/ Pexels

După ce consumă alimente fără control, copilul are tendința de a vomita sau de a aplica clisme pentru a stimula mișcările intestinale. În aceste cazuri, o alterare este de obicei detectată la nivel oral, în special la nivelul smalțului dentar.

Cum să te comporți când te confrunți cu o tulburare de alimentație?

Dacă se detectează prezența unei tulburări de alimentație, este necesar să consultați cât mai curând un specialist. Este mai bine să optezi pentru un tratament multidisciplinar care să includă un medic nutriționist, un psiholog și un psihiatru. Uneori, utilizarea medicamentelor este necesară și pentru tratarea episoadelor de anxietate și depresie, care sunt frecvente în aceste cazuri.

Fii răbdător și înțelegător cu copilul tău

Trebuie reținut că este esențial să dezvoltați răbdarea și înțelegerea cu copiii care suferă de aceste probleme. În mod normal, soluția nu este imediată și necesită un proces care poate dura luni de zile. Cu toate acestea, un tratament bun va putea preveni daunele colaterale la vârsta adultă.

Consultați un profesionist

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că multe tulburări de alimentație sunt generate de evenimente traumatice.

Abuzul, pierderea unui membru al familiei sau o situație de singurătate pot fi principalii declanșatori. Adevărul este că incidența la copii a crescut în ultimii ani, deși sunt patologii mai tipice adolescenței. În toate cazurile, consultarea unui profesionist este esențială.

3. Fotografie... (pexels-jep-gambardella-6212570-1_70002800.jpg)

Foto: Jep Gabardella/ Pexels

Pe de altă parte, nu trebuie să uităm de influența negativă pe care o are mass-media asupra sănătății mintale a tinerilor. Standardele de frumusețe și comportamentele observate în programele de televiziune pot declanșa acest tip de tulburare, mai ales atunci când se generează referenți nesănătoși.

Principalele tulburări de alimentație la copii, o problemă de sănătate în creștere

După cum ați văzut, tulburările de alimentație sunt probleme complexe, atât în ​​diagnostic, cât și în tratament. Este esențial să le identificați la timp pentru a le remedia în primele etape. În caz contrar, pot apărea sechele pe tot parcursul vieții care afectează negativ dieta.

În cazul copiilor, trebuie să fii foarte conștient de comportamentele care sunt considerate anormale. Dacă petrec prea mult timp închiși în baie, dacă au puțină poftă de mâncare, dacă se compară cu frații lor sau dacă sunt reticente în a avea relații cu alți semeni, acest tip de problemă poate fi bănuit.

Atâta timp cât există suspiciuni, cel mai bine este să consultați un profesionist și să abordați problema cu puțină precauție și răbdare. În caz contrar, ar putea genera un răspuns negativ din partea celor mici și ar putea complica tratamentul ulterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie





DC Media Group Audience
pixel