Avortul intern (spontan): Ce este și care sunt simptomele

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels

Avortul intern este definit ca o afecțiune în care embrionul sau fătul moare în interiorul uterului, dar organismul nu îl expulzează. Nu se manifestă întotdeauna cu simptome precise, cum ar fi sângerări sau dureri abdominale, și se poate întâmpla ca diagnosticul să fie pus în timpul unei ecografii de control în primele săptămâni de sarcină. Dar de ce se întâmplă acest lucru și cum să înțelegem că a avut loc un avort spontan?



Cum observi un avort intern?

Cele mai frecvente simptome sunt:

- Sângerare vaginală: este posibil să aveți sângerări ușoare sau abundente.

- Dureri abdominale: localizate în principal în abdomenul inferior, asemănătoare cu cea cauzată de ciclul menstrual.

- Contracții uterine

- Dispariția simptomelor de sarcină: greața, vărsăturile și sensibilitatea sânilor pot scădea sau dispărea complet dacă avortul spontan apare în primul trimestru de sarcină.

Este important de clarificat faptul că aceste simptome pot apărea și în timpul unei sarcini care se desfășoară normal, așa că este întotdeauna esențial să consultați un medic pentru un diagnostic precis.

În unele cazuri, avortul intern poate fi asimptomatic și este diagnosticat doar în timpul unui examen medical de rutină sau în timpul unei ecografii care arată absența bătăilor inimii și incapacitatea de creștere a embrionului.

Avortul intern, când are loc

În principiu, avortul intern poate avea loc în primele saptămâni de sarcină (în a 12-a saptamână) când riscul întreruperii spontane a sarcinii este mai mare. 

Este un fenomen destul de frecvent: apare în aproximativ o treime din sarcini și dacă este un avort foarte precoce este posibil ca femeia să nu-l observe și să interpreteze avortul ca pe o menstruatie normală.

Avortul intern, cauzele

Cauzele unui avort spontan pot fi multe și adesea niciodată pe deplin înțelese, dar unele dintre cauzele mai frecvente includ:

- Anomalii cromozomiale: Cele mai multe avorturi spontane apar din cauza anomaliilor cromozomiale la făt. Aceste anomalii sunt adesea cauzate de erori în timpul diviziunii celulare. Este, așadar, un embrion care nu ar fi supraviețuit.

- Probleme de sănătate maternă: Anumite condiții de sănătate ale mamei, cum ar fi diabetul necontrolat, hipertensiunea arterială sau bolile autoimune, pot crește riscul de avort spontan.

- Infecții: Unele infecții, cum ar fi toxoplasmoza, listerioza și rubeola, vă pot crește riscul.

- Probleme structurale ale uterului: cum ar fi uterul septat sau uterul bicorn.

- Expunerea la substanțe toxice: cum ar fi fumatul, alcoolul sau drogurile poate crește riscul.

- Vârsta maternă avansată: Femeile cu vârsta peste 35 de ani au un risc mai mare de avort spontan.

Cu toate acestea, este important să ne amintim că adesea nu există o singură cauză, ci mai mulți factori împreună care pot contribui la pierderea fătului.

Avort intern, ce să faci

Dacă bănuiți un avort spontan, este important să discutați cu medicul ginecolog cât mai curând posibil. Medicul dumneavoastră poate efectua o examinare cu ultrasunete pentru a confirma diagnosticul și a evalua situația.

În unele cazuri, organismul va expulza singur embrionul, dar în altele, poate fi necesară intervenția medicală pentru a-i îndepărta.

În principiu, se decide să se intervină astfel:

- în săptămâna a douăsprezecea, dacă nu există febră sau alt semn de indispoziție, se rămâne în așteptare vigilentă, ținând situația sub control, așteptând ca uterul să expulzeze materialul de la sine;

- medicul poate prescrie medicamente - cum ar fi misoprostol - pentru a induce expulzarea țesutului;

- medicul poate opta pentru tratament chirurgical, prin dilatare și răzuire cu aspirație cu un fel de canulă care aspiră literalmente conținutul uterului.

Cât durează avortul intern?

Durata avortului intern poate varia în funcție de situația individuală. În unele cazuri, organismul expulzează embrionul sau fătul în câteva zile sau săptămâni de la întreruperea sarcinii, în timp ce în alte cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a goli complet uterul.

Dacă organismul elimină țesutul singur, poate dura câteva zile sau chiar săptămâni. În acest timp, este posibil să aveți crampe și sângerări, similare cu cele care apar în timpul menstruației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie





DC Media Group Audience
pixel