Bebelușii care beau formulă dorm mai mult? Ce spun studiile?

Data actualizării: | Data publicării:
Bebelușii care beau formulă dorm mai mult? Ce spun studiile? FOTO: freepik.com @rawpixel.com
Bebelușii care beau formulă dorm mai mult? Ce spun studiile? FOTO: freepik.com @rawpixel.com

Există diverse opinii și studii despre modul în care hrănirea bebelușilor poate influența comportamentul de somn. Ideea că bebelușii alăptați și cei hrăniți cu lapte praf dorm diferit poate avea o bază în realitate, dar trebuie să fim conștienți că fiecare bebeluș este unic și pot exista diferențe individuale semnificative.



Cum este somnul unui bebeluș?

În universul somnului bebelușilor, există o simfonie complexă a somnului, cu note distinctive pentru fiecare vârstă. Părinții ar trebui să înțeleagă că somnul micuților lor diferă mult de cel al adulților sau copiilor mai mari.

La începutul călătoriei lor pe tărâmul viselor, bebelușii se delectează doar cu două faze de somn. Sunt acestea: somnul activ, caracterizat de mișcări ocazionale, și somnul liniștit sau profund, în care micuții dorm netulburați. Treptat, această călătorie a somnului cunoaște un proces de maturizare, învățându-se treptat noi faze, ce pot stârni treziri mai frecvente.

Bebelușii nu înțeleg de la bun început diferența dintre zi și noapte. Ei traversează primele luni într-un zbor indiferent, fără a stabili un ritm circadian (adică acela în care dormim în întuneric și ne trezim în lumină). Abia după 9-12 săptămâni, începe să prindă contur acest ceas biologic, însă el se instaurează cu adevărat abia în jurul celei de-a cincea sau a șasea luni.

Astfel, înainte de această vârstă, bebelușii obișnuiesc să jongleze între fazele de somn și cele de veghe pe durata întregelor 24 de ore, indiferent că soarele își arată fața sau nu.

Și încă o picanterie a somnului bebelușilor - aceste creaturi mici și gingașe au un apetit crescut pentru hrană. O nălucă numită foame îi bântuie, astfel că un proaspăt venit pe lume, de obicei, se hrănește între 8 și 12 ori pe zi.

Părinții înțelepți, cei ce se regăsesc în lumina înțelepciunii, își vor tempera așteptările și vor ține cont că bebelușii nu cunosc secretul somnului perfect. Cu trecerea timpului, somnul micuților se va sculpta în măiestrie și se va îmbunătăți odată cu avansarea lor în vârstă.

Copiii care sunt alăptați sau care sunt hrăniți cu biberon dorm mai bine?

2. -imagine fara descriere- (bebelusii-care-beau-formula-dorm-mai-mult-ce-spun-studiile-2_82860900.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Oglindind lumina cercetărilor recente, tema somnului la copii hrăniți cu sân sau cu biberon a fost așezată sub microscop și examinată cu atenție. Cu toate că concluziile sunt încă sub semnul întrebării, există dovezi interesante care merită să fie aduse în discuție.

Potrivit mai multor studii, bebelușii sub șase luni, hrăniți exclusiv la sân, par a experimenta mai multe treziri pe timpul nopții decât cei care se hrănesc cu lapte praf. Această diferență ar putea fi atribuită faptului că laptele matern este mai ușor digerabil, solicitându-i să se hrănească mai des. Cu cât suge mai mult, cu atât producția de lapte matern crește, creând un cerc al hrănirii.

Cu toate acestea, nu există diferențe semnificative în privința duratei totale a somnului sau în ceea ce privește dificultățile de adormire. În plus, pare că bebelușii hrăniți la sân au un somn mai profund, iar această odihnă liniștită s-ar datora prezenței melatoninei în laptele matern. Cercetările au arătat că nivelurile de melatonină din laptele matern cresc pe timpul nopții, atingând un vârf în jurul orei 3 dimineața, pentru a scădea apoi în timpul zilei.

Beneficiile alăptării nu se opresc aici. Această metodă de hrănire a fost asociată și cu un risc mai mic de sindromul morții subite la sugari și cu o reducere a problemelor respiratorii în timpul somnului.

Pe de altă parte, bebelușii hrăniți la sân par să fie mai puțin afectați de colicile infantile, o afecțiune care adesea îi face să plângă mai mult noaptea. Aceasta este o problemă frecventă în primele luni de viață și poate fi unul dintre motivele pentru care părinții și bebelușii înregistrează mai puține ore de somn.

Cu toate acestea, după vârsta de șase luni, metoda de hrănire nu pare să mai influențeze în mod semnificativ somnul copiilor. Cercetătorii din Australia, într-un studiu extins, nu au găsit nicio legătură între hrănirea exclusivă la sân în primele șase luni și o durată mai scurtă a somnului sau mai multe treziri între 18 și 24 de luni.

Astfel, scenariul somnului pentru cei mici se desfășoară sub privirile atente ale cercetătorilor, dar detalii cu adevărat concrete încă se lasă așteptate. Cu fiecare zi, cu fiecare descoperire, părinții vor putea înțelege mai bine nevoile somnului copiilor lor, iar bebelușii vor călători din ce în ce mai siguri și mai odihniți pe tărâmul viselor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: alaptare bebelusi mame parinti somn





DC Media Group Audience
pixel