Burta după naștere, 5 sfaturi pentru a o reveni la cum era înainte

Data publicării:
Fotografie de la Andres Ayrton/ Pexels
Fotografie de la Andres Ayrton/ Pexels

Postpartum: cum să-ți tonifiezi burtica după naștere.



În primele câteva săptămâni după nașterea bebelușului, este normal ca țesuturile și mușchii burticii să fie încă relaxați, iar pielea să pară lipsită de tonus: va dura câteva săptămâni pentru a-și reveni. Iată câteva sfaturi ale experților.

Perioada gestațională și puerperiul sunt caracterizate de o transformare morfo-structurală globală a organismului, în special a mușchilor abdominali, care în câteva luni trebuie să se dilate pentru a permite creșterea fătului, și a planșeului pelvin, care suferă o suprasolicitare dată de creșterea greutății viscerale.

Este, prin urmare, important în perioada imediat postpartum să ajutăm „sistemul pelvin-abdominal” să-și recapete funcția bazală.

40 dezile după naștere

Să ne oprim puțin asupra celor 40 de zile de la naștere, reflectând asupra schimbărilor pe care organismul a trebuit să le facă față în timpul sarcinii. Ce se întâmplă cu corpul acum când copilul nu mai este în pântec? 

După naștere, fiecare corp feminin va trece printr-o perioadă de recuperare. Dar fiecare organism și fiecare recuperare postpartum este unică. Nu te grăbi și mai ales consultă medicul care iți va da sfaturi în funcție de situația ta personală. 

Dar să vedem ce se întâmplă cu corpul. 

Între timp, începe producția de lapte matern. Sânii tăi sunt gata să întâmpine fluxul de lapte, astfel încât sânii tăi se pot simți plini, sensibili sau strânși. De asemenea, este posibil să observați modificări ale dimensiunii sau formei sânilor.

Dacă ați avut o naștere vaginală, este posibil să aveți cusături sau lacerații care necesită timp pentru a se vindeca. Dacă, pe de altă parte, ai avut o naștere prin cezariană, rana durează să se vindece complet, uterul tău se contractă pentru a reveni la starea inițială de dinaintea sarcinii. Datorită alăptării, se eliberează oxitocină care stimulează contracțiile uterine (mușcături uterine).

Până la șase săptămâni după naștere, sângerarea postpartum este frecventă și tinde să devină ușoară în timp.

Zona pelviană, așadar, ar putea fi încă supusă durerii sau disconfortului care va tinde să scadă zi după zi, dar durează ceva timp. În plus, hormonii sunt încă instabili, iar fluctuația ar putea afecta starea de spirit și producția de lapte. 

De aceea, este indicat să așteptați controlul, după 40 de zile, pentru a avea instrucțiunile corecte de la medicul dumneavoastră cu privire la ce să faceți și să nu vă grăbiți, ci să vă ascultați corpul. 

Primele 10 zile după naștere

Sfatul este să purtați o burtieră, dar alegând un model care susține fără forțare, din țesătură elastică și cu benzi laterale reglabile, care ajută la restabilirea relațiilor mușchi-tendon-ligament ale abdomenului și ameliorarea planșeului pelvin de greutatea excesivă a viscerelor abdominale.

Brâul  este util mai ales dacă s-a efectuat o  operație cezariană, deoarece facilitează mișcările, îngreunate de prezența suturilor chirurgicale. În plus, centura postpartum poate fi folosită pentru a compensa modificările posturale pe care le găsește coloana vertebrală după nouă luni de gestație, prevenind durerile enervante de spate și ajutând la asumarea unei posturi corecte din nou (ceea ce printre altele te obișnuiește să ții mușchii abdominali contractați în mod natural).

Burtiera poate fi purtată aproximativ zece zile după naștere și numai în picioare, înaninte de a merge la culcare aceasta trebuie îndepărtată.

La cel puțin două săptămâni după naștere, poți începe să faci exerciții specifice pentru a-ți tonifica abdomenul.

 30 de minute de mers pe jos

Pe lângă gimnastică, este indicat să practicați o activitate fizică moderată, dar constantă: o simplă plimbare zilnică de aproximativ 30 de minute este, de asemenea, perfectă, poate cu un scaun cu rotile în remorcare, care îmbunătățește tonusul muscular în general și ajută la pierderea câteva kilograme în plus.

Nutriție, fără dietă, dar puțină sare și fără alimente procesate

Mai ales dacă proaspăta mămică alăptează, cu siguranță nu este cazul să se supună dietelor drastice, de aceea dieta trebuie să fie echilibrată, caracterizată prin alimente simple și ușor digerabile.

Câteva sfaturi împotriva burticii:

- reduce sarea, care provoacă retenție de lichide;

- consumați fructele de preferință departe de mese și evitați alimentele excesiv de elaborate și gătitul, pentru a evita fermentația;

- combate constipația prin creșterea consumului de cereale nerafinate, legume și fructe;

- mestecă încet pentru a facilita digestia.

După ce a găzduit copilul atâtea luni, este ușor ca pielea să pară uscată și lipsită de tonus: pentru a o ajuta să revină la condițiile inițiale, aplicați în mod constant o cremă elasticizantă îmbogățită de exemplu cu elastină, colagen și anti - ingrediente active pentru vergeturi, cum ar fi acidul boswelic și rosa mosqueta, pentru a fi alternate cu ulei de migdale dulci sau de jojoba.

Pentru a contracara depunerile de grasime, insa, exista produse cosmetice specifice pentru burta si sold, care contin alge marine si extracte din plante: totusi, daca alaptezi, verifica pe eticheta ca nu exista contraindicatii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: abdomen dieta nastere stare de bine




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel