Când trimitem copilul să doarmă în camera lui? Diana Rațiu: „Părinții cred că locul în care doarme micuțul are legătură cu atașamentul. E greșit!” / VIDEO

Data publicării:
Când trimitem copilul să doarmă în camera lui? Diana Rațiu: „Părinții cred că locul în care doarme micuțul are legătură cu atașamentul. E greșit!” / FOTO: freepik.com @mnelen
EXCLUSIV
Când trimitem copilul să doarmă în camera lui? Diana Rațiu: „Părinții cred că locul în care doarme micuțul are legătură cu atașamentul. E greșit!” / FOTO: freepik.com @mnelen

Consultantul certificat în somnul bebelușului și al copilului mic Diana Rațiu a fost întrebată de gazda emisiunii Părinți Prezenți, Loredana Iriciuc, care ar fi momentul potrivit pentru a trimite copilul în camera lui.



Experta a subliniat că această decizie este una personală și că fiecare familie are propriile sale preferințe și necesități. Unii părinți optează pentru co-sleeping în primele luni și apoi își mută treptat copilul în camera lui. Alții aleg să respecte recomandările Academiei Americane de Pediatrie și să stea cu copilul în camera lor timp de aproximativ un an înainte de a face tranziția. Există și părinți care preferă să doarmă cu copilul în camera lor pentru o perioadă mai îndelungată.

E o alegere personală. Sunt părinți care aleg să aibă copilul în camera lui încă din ziua unu, când ajung acasă. Și nu e de judecat atâta timp cât îl monitorizăm și are toate condițiile de siguranță bifate. Sunt părinți care testează co-sleepingul în primele luni și atunci stau 4-6 luni cu copilul în cameră, după care îl mută. Sunt părinți care respectă recomandarea Academiei Americane de Pediatrie și stau un an cu copilul după care îl mută. Sau sunt părinți care dorm cu copilul în camera mai mult timp, poate și din punct de vedere logistic n-au unde să-l mute.

Recomandarea mea, uitându-mă un pic și la experiența mea personală cu fetița mea Anastasia, l-aș muta oricând după șase luni. Atunci el e suficient de măricel încât să conștientizeze un pic ce se întâmplă în jurul lui, că mami și tati sunt acolo.

Co-sleepingul îl putem elimina ușor, ușor prin faptul că ridicăm laterala patului și poate chiar ducem pătuțul copilului spre perete, să nu mai fim chiar lipiți. Sau pot să-l mut în camera lui, dacă eu, ca părinte, sunt pregătit.

Orice schimbare vrem să o facem e direct proporțională cu dorința ta ca părinte și cu ce poți tu să susții. Pentru că sunt mame care zic `n-aș putea să-l mut, oricât de greu îmi este, nu pot să-l mut, nu mă pot desprinde de el`. Sunt mame care zic `băi, eu sunt foarte sensibilă la somn și atunci mă deranjează și am ales să îl mut`, foarte asumat. Sau sunt mame care zic `nu, în niciun caz, o să doarmă oricum cu mine peste șase luni, că riscurile mai scad`”, a spus Diana Rațiu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Co-sleeping, bed-sharing? Consultant în somn Diana Rațiu: „Asta e realitatea care trebuie spusă, nu băgată sub preș!” / VIDEO

Diana Rațiu: „Mamele au impresia că locul în care doarme copilul și felul în care doarme copilul are legătură cu atașamentul”

Experta a subliniat că mulți părinți cred că locul și modul în care doarme copilul sunt strâns legate de atașamentul acestuia, însă consideră că această percepție este incorectă. Potrivit spuselor sale, atașamentul se formează în principal în primii doi ani de viață, dar este rezultatul interacțiunii și conectării emoționale dintre părinte și copil în timpul zilei, nu în timpul somnului.

Diana Rațiu a argumentat că în timpul nopții, atât părinții, cât și copiii sunt într-o stare de repaus profund, concentrându-se exclusiv pe somn.

„Mamele au impresia că locul în care doarme copilul și felul în care doarme copilul are legătură cu atașamentul copilului. Un lucru total greșit aș spune eu. 

Atașamentul copilului se formează, într-adevăr, în primii 2 ani de viață, dar se formează în urma interacțiunii pe care tu ai cu copilul, felului în care te conectezi cu copilul, felul în care răspunzi nevoilor, nu felul în care dormi. Pentru că noi noaptea dormim! Vorba aia, suntem pe jumătate morți, mai ales în somnul ăla profund, în somnul non-REM. Și atunci, noaptea noi promovăm somnul. Dormim, nu mâncăm, nu ne iubim, nu ne jucăm, nu cântăm.

Dimineață, ne-am trezit, sunt acolo disponibil și fizic și emoțional, pentru că am dormit, am fost fiecare în locul lui, ne-am odihnit și atunci pot să susțin absolut orice îmi cere copilul vs. am dormit cu copilul în pat, că vorba aia e bine să facă asta, de fapt, n-am dormit de multe ori, că sunt obosită vraiște, că m-am foit într-una sau nu mi-a dat voie copilul să dorm, că m-a suzetat încontinuu și dimineață îți dai seama de fapt că îți este foarte greu să susții tot ceea ce urmează: jucat, gătit, mâncat, dormit, scos afară ș.a.m.d.”, a mai punctat experta.

Vezi și „Nu putem să ne creștem copiii după tabele!” Diana Rațiu spune la ce semnale trebuie să fim atenți ca să adormim micuțul: „Sunt semne de somn și de oboseală, două lucruri diferite!” / VIDEO

Diana Rațiu: „Sunt niște mituri pe care eu le menționez și-mi place să le demontez”

Consultantul în somn a menționat că există mituri în jurul acestor subiecte și că este important să le demonteze pentru a evita stigmatizarea unor categorii de mame. Ea a susținut că toate mamele sunt la fel de bune pentru copiii lor, indiferent de alegerile pe care le fac în ceea ce privește nașterea, alimentația sau întoarcerea la muncă.

„Deci, acesta este un lucru pe care l-aș lua în calcul și la care m-aș gândi că nu există această legătură între felul în care doarme copilul și atașamentul copilului meu. Sau felul în care îmi hrănesc copilul cu atașamentul copilului meu. Că și asta există în rândul mamelor. Dacă îl alăptez am o conexiune specială. Asta ce înseamnă? Că mamele care hrănesc cu biberonul stau să sufere? Nu! Nu are nicio legătură! 

Sunt niște mituri pe care eu le menționez și-mi place să le demontez pentru că duce în umbră o categorie de mame care sunt și ele la fel de bune pentru copiii lor și care fac niște alegeri subiective în funcție de nevoile familiei și pe care nu le punem la zid. Că o mamă e bună și dacă naște prin cezariană, și dacă oferă lapte praf și dacă începem munca după un an și dacă mai dă din când în când pâine cu cașcaval”, a mai precizat Diana Rațiu.

Urmăriți emisiunea integral: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel