„Nu putem să ne creștem copiii după tabele!” Diana Rațiu spune la ce semnale trebuie să fim atenți ca să adormim micuțul: „Sunt semne de somn și de oboseală, două lucruri diferite!” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
„Nu putem să ne creștem copiii după tabele!” Diana Rațiu spune la ce semnale trebuie să fim atenți ca să adormim micuțul: „Sunt semne de somn și de oboseală, două lucruri diferite!” / FOTO: freepik.com @nataliabostan
EXCLUSIV
„Nu putem să ne creștem copiii după tabele!” Diana Rațiu spune la ce semnale trebuie să fim atenți ca să adormim micuțul: „Sunt semne de somn și de oboseală, două lucruri diferite!” / FOTO: freepik.com @nataliabostan

Diana Rațiu, consultant certificat în somnul bebelușului și al copilului mic, de până la 6 ani, a vorbit la Părinți Prezenți despre semnalele la care părinții ar trebui să fie atenți ca să-și adoarmă copilul. 



Experta a subliniat că, în special la primul copil, este normal să recurgi la căutarea de informații pe internet. Totuși, a avertizat că filtrarea acestor informații este esențială. Diana Rațiu a recunoscut că, deși există tabele care oferă estimări legate de necesarul de somn și perioadele de veghe optime în funcție de vârstă, acestea nu pot fi folosite ca și reguli fixe pentru fiecare copil. 

„E normal ca la primul copil să fii tentat să cauți tot felul de informații pe internet. E un instrument bun, acel Google de care știm cu toții și, într-adevăr, unele informații sunt bune, doar că este important să știm cum să le filtrăm. Tabelele nu pot să spun că sunt preferatele mele. Într-adevăr, există tabele din care putem afla care sunt perioadele de veghe optime, care ar fi necesarul de somn în funcție de vârstă și ar putea fi folosite ca niște estimate bune, să văd limita de sus, limita de jos.

Însă nu putem să ne creștem copiii după niște tabele! Pentru că nu este despre un tabel, este despre nevoia copilului. Copiii sunt diferiți, au nevoi diferite, implicit la somn. Un copil poate să aibă o nevoie scăzută de somn și atunci să fie la limita de jos. Un alt copil poate să fie un `copil unicorn`, așa îl numesc eu, care poate să doarmă mult și ziua, și noaptea și atunci nu fie foarte multe provocări.

Aici este implicat și temperamentul copilului. Sunt copiii angelici, copiii ca la carte, care, teoretic, unde îi pui acolo stau și când îi pui la somn se culcă liniștiți, când le dai de mâncare, mănâncă orice. Dar, nu suntem toți atât de norocoși. Și atunci nu m-aș folosi de un tabel, ci aș fi mai atent, ca părinte, la nevoia copilului meu. I-aș urmări starea lui de zi cu zi, dacă este odihnit cât de cât.

Copiii obosiți în general, sunt copiii morocănoși, mai plângăcioși, mai iritați, se trezesc mereu mai mult plângând. Și atunci putem, cu timpul, pe măsură ce prindem experiență și trecem de primele luni care sunt mai grele, să ne facem o idee despre ce-l ajută pe copilul meu. Și atunci dăm tabelul la o parte și ne focusăm mai mult pe semnele pe care ni le arată copilul, a spus Diana Rațiu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Diana Rațiu: „Trebuie să-l culcăm la semnele de somn!”

SURSA FOTO: freepik.com @tamaradigovets

Diana Rațiu a mai evidențiat și importanța înțelegerii diferenței între semnele de somn și cele de oboseală, considerându-le aspecte distincte și esențiale în rutina zilnică a copilului. 

„Teoretic, în primele luni, vorbim despre hrănire la cerere și somn la cerere. Aș împărți aceste semne în semne de somn și semne de oboseală. Sunt două lucruri diferite!

Copiii, mai ales în primele luni, ne dau niște semnale de somn: se înroșesc sprâncenele, încep să se tragă de ureche, cască din când în când, dacă sunt alăptați sug un pic mai lent decât de obicei. Când vedem aceste semne de somn, teoretic, ar trebui să începem liniștirea copilului și să ne îndreptăm către somnul propriu-zis. Că mergem într-o cameră separată, că-l adormim cum știm, pe noi, lângă noi, ideea e că ne ducem către către somn.

Dacă nu reușim să vedem semnele astea sau le-am văzut, dar nu le-am luat în seamă, atunci da, pot apărea semnele de oboseală: este mai supărat, este mai iritat, își pierde din concentrare, se uită în gol, poate să înceapă să plângă, la copiii mai mari chiar putem observa deja o hiperactivitate.

Noi trebuie să-l culcăm la semnele de somn, când ajungem la semne de oboseală, clar ne îndreptăm către camera de somn și acolo vedem cum gestionăm. Pot fi situații când adoarme mai repede, pică de oboseală, sau pot fi situații în care adormirile ar putea fi mai lungi tocmai din cauza faptului că este deja foarte obosit. Asta înseamnă că e un copil deja încărcat cu hormonii de stres, cum e cortizolul sau adrenalina, și normal ca adormirea poate să fie mai grea”, a mai punctat Diana Rațiu.

Urmăriți emisiunea integral:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel