Cât timp să le dedicăm copiilor? Alexandra Șerb: „E mai important să petrec ATÂT, dar să fie de calitate, decât toată ziua și să fiu copleșit!” / VIDEO

Data publicării:
Cât timp să le dedicăm copiilor? Alexandra Șerb: „E mai important să petrec ATÂT, dar să fie de calitate, decât toată ziua și să fiu copleșit!” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @senivpetro
EXCLUSIV
Cât timp să le dedicăm copiilor? Alexandra Șerb: „E mai important să petrec ATÂT, dar să fie de calitate, decât toată ziua și să fiu copleșit!” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @senivpetro

Alexandra Șerb, coach transformațional pentru părinți, cunoscută și ca „Mamă la pătrat”, a scos în evidență o perspectivă semnificativă asupra modului în care ne raportăm la timpul petrecut alături de copii, în cadrul emisiunii Părinți Prezenți. Discutând despre această temă importantă, experta a evidențiat importanța calității acestuia.



Alexandra Șerb susține că găsirea unui echilibru între timpul acordat și starea emoțională a părintelui este foarte importantă.

„Cred că atunci când vorbim despre timp este foarte important să ne uităm la calitatea lui. Pentru că degeaba petrec foarte mult timp cu copilul, dacă eu în timpul acela sunt deconectată de mine și nu pot să îl văd pe copil pentru ceea ce este, nu pot să mă alătur lumii lui, așa cum pot eu, nu trebuie să fiu cel mai tare părinte jucăuș din lume ca să mă joc cu el, ci poate chiar să mă uit la el cum se joacă, dar să fiu chiar acolo și să pot să fiu prezent pentru el acolo.

Dacă eu petrec foarte mult timp cu copilul există riscul să fiu copleșită, poate unele dintre nevoi să nu fie satisfăcute și să ajung într-o zonă de frustrare, de copleșeală. Și atunci când eu sunt acolo nu mai pot fi un părinte foarte disponibil pentru copil. Și atunci, e mai important să petrec poate 2 ore pe zi cu copilul, dar să fie un timp de calitate, dau un exemplu, decât toată ziua, în timp în care eu sunt frustrată, copleșită, supărată și incapabilă să mă conectez cu mine și cu copilul, a precizat Alexandra Șerb la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Cum influențează prezența părintelui dezvoltarea creierului copilului? Alexandra Șerb: „Sunt patru ingrediente pe care noi putem să le aducem în relația cu micuțul” / VIDEO

Alexandra Șerb: „Ca să ajungem la acel echilibru e important să știm ce e important pentru noi”

Într-o discuție despre echilibrul delicat dintre viața profesională și cea de familie, Alexandra Șerb a oferit perspective valoroase despre cum putem gestiona această jonglerie complexă pentru a deveni părinți prezenți și a petrece timp de calitate alături de cei dragi. Ea a subliniat importanța cunoașterii propriilor priorități și nevoi pentru a atinge un echilibru armonios între cele două sfere ale vieții.  

„Felul în care eu mă uit la aceste două zone este că ambele definesc două zone diferite care-mi împlinesc nevoi diferite. Merg la serviciu să-mi împlinesc nevoile de creștere, de sens, de contribuție, de creativitate. Sunt conștientă de nevoile astea, iar ca să fiu conștiente de ele trebuie să învăț să stau cu mine, să văd ce e cu adevărat important pentru mine. Apoi, vin din zona asta de la serviciu acasă și îmi satisfac nevoile de iubire, de apartenență, de conectare, de joacă, de relaxare, de siguranță. Fiecare își satisface diferite nevoi. Eu am dat niște exemple aici.

Ideea este: ca să ajungem la acel echilibru e important să știm ce e important pentru noi și apoi să știm ce avem de făcut ca să ajungem în zona aia de echilibru. Când serviciul devine o zonă de frustrare, de exemplu, capacitatea mea de a fi prezentă, mă ajută să revin la ce e important cu adevărat pentru mine, să mă uit: `serviciul acesta mai împlinește nevoile, mai corespunde cu ceea ce e important pentru mine?`. Dacă nu, `atunci ce am de făcut să mă îndrept către un loc care să mă împlinească?`. Deci, cumva capacitatea mea de a vedea lucrurile astea îmi va influența apoi și prezența acasă. Dacă eu vin de la serviciu frustrată, nu mă ajută! De aceea, prezența și capacitatea asta de a fi prezentă și de a fi conștientă de ce se întâmplă în corpul meu, cum se simte în anumite situații, îmi va influența apoi și prezența acasă, a adăugat Alexandra Șerb.

Vezi și „Dacă nu suferi, nu-ți înveți lecția!” Alexandra Șerb explică în ce capcană cad părinții atunci când își pedepsesc copiii: „Asta este problema!” / VIDEO

„Mamă la pătrat”: „Stai 10 minute tu cu tine doar și vezi cum se simte corpul tău”

Alexandra Șerb a împărtășit o strategie valoroasă despre cum să devenim părinți prezenți și să dedicăm timp de calitate celor dragi. Ea a evidențiat importanța de a separa momentul profesional de cel personal pentru a păstra o prezență autentică acasă. Cu accent pe conștientizare, Alexandra a subliniat că este important să avem intenția de a ne dedica, după serviciu, 10 minute pe zi doar pentru noi pentru a afla cum ne simțim cu adevărat.

„Mai sunt situații când ne întoarcem de la serviciu obosiți, poate serviciul este încă în grafic cu satisfacerea nevoilor, dar poate a fost o zi mai grea, poate a fost o zi mai solicitantă, ce ne ajută foarte mult să păstrăm echilibrul acesta dintre familie și viața profesională este să ne luăm 10-15 minute în care să ne deconectăm de serviciu. Când vin de la serviciu, chiar dacă lucrez de acasă, sting laptopul și îmi iau 10 minute în care eu stau cu mine și văd cum mă simt, cum se simte corpul meu, dacă mă simt agitată, procesez acea agitație, poate îmi mișc corpul un pic să las energia să iasă. Dacă, dimpotrivă, mă simt copleșită și nu n-am energie, poate fac altă practică care-mi ajută corpul să revină la starea aia de siguranță. Și, eu când intru în casă, pe ușă, să nu vin cu tot bagajul ăla de la serviciu și să pot să fiu disponibilă pentru copii și pentru familie

Important e să fim conștienți că până la urmă nu trebuie să faci ceva anume, dar să ai intenția ca după ce ți-ai terminat serviciul să stai 10 minute tu cu tine doar și să vezi cum se simte corpul tău. Nu trebuie să faci nimic în mod special. Ține mai mult de intenție și de a face asta în mod conștient, a mai spus „Mamă la pătrat”.

Urmăriți integral emisiunea:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri





pixel