Ce înțelege un copil de trei ani atunci când vorbim cu el?

Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

Atât limbajul, cât și înțelegerea sunt funcții și abilități pe care le dobândim în mod natural. De la trei până la patru ani, copilul se confruntă cu progrese enorme asociate cu dezvoltarea limbajului.



Până la vârsta de trei ani, copiii cunosc până la 900 de cuvinte care fac parte din vocabularul lor expresiv. 

S-ar putea să observați că sunt deja capabili să combine trei sau patru cuvinte într-o propoziție. Ei bine, cu acest mare repertoriu de cuvinte în spate, ce înțelege un copil de trei ani când vorbim cu el?

Știm că înțelegerea este o etapă anterioară exprimării. Prin urmare, se emite ipoteza că un copil de trei ani este capabil să-și înțeleagă dublul vocabular expresiv. 

La vârsta de trei ani, chiar dacă micuțul pronunță greșit cuvintele și noi nu-l înțelegem, este capabil să înțeleagă mai mult decât cred unii adulți.

2. Fotografie... (pexels-tatiana-syrikova-3933029_86574700.jpg)

Foto: Tatiana Syrikova/ Pexels

Dezvoltarea limbajului de la naștere până la trei ani

Trebuie clarificat faptul că dezvoltarea limbajului nu este aceeași pentru toți copiii de aceeași vârstă: există unele diferențe. Acestea au de-a face cu factori individuali și de mediu, care pot influența capacitatea de a dobândi și dezvolta limbajul în diferite etape. Evident, întotdeauna într-o oarecare măsură.

Etapele prin care trece copilul de la naștere până la dobândirea învățării de bază a structurilor lingvistice sunt următoarele:

- Faza pre-lingvistică (0-12 luni). La sfârșitul primului an, micuțul își va spune primele cuvinte; „Mama”, „Tata” și „Nana”. În ceea ce privește înțelegerea, el își ascultă numele și este capabil să înțeleagă comenzi simple, cum ar fi „da-mi” și „ia”.

- Faza lingvistică (12-18). În această etapă, copilul începe un proces complex de dezvoltare a limbajului. El este capabil să vocalizeze în jur de 20 de cuvinte și să combine două dintre ele împreună; "Mama, tata vino...". Înțelegerea lui se îmbunătățește și, dacă este necesar, transportă obiecte dintr-un loc în altul.

3. Fotografie... (pexels-kristina-chuprina-14800208_79361300.jpg)

Foto: Cristina Kuprina/ Pexels

- Limbaj telegrafic (18 luni – 3 ani). La doi ani copilul este deja capabil să pronunțe în jur de 250 de cuvinte. Începe să înțeleagă întrebările și înțelege instrucțiuni din ce în ce mai simple.

- Propoziții complexe (3-6 ani). La trei ani copilul stăpânește deja în jur de 900 de cuvinte și la șase în jur de 2500. În plus, la șase ani, se poate spune că a dobândit deja învățarea de bază a structurilor lingvistice.

Ce înțelege la vârsta de 3 ani

De la vârsta de trei ani, copilul începe să participe și să interacționeze în contexte noi, cum ar fi  grădinița sau alte activități recreative. Ca urmare, va avea un limbaj mai bogat și, prin urmare, mai ușor de înțeles.

Începând cu vârsta de trei până la patru ani, înțelegerea și limbajul expresiv al copilului dumneavoastră vor experimenta mari progrese. Pe parcursul acestui an, vocabularul va fi îmbogățit.

Copilul va trece de la utilizarea a aproximativ 900 de cuvinte, la aproximativ 1200. Evident, aceste cifre sunt aproximative.

După cum am spus anterior, nu toți copiii au aceeași rată de dezvoltare. Acum, dobândirea și evoluția în dezvoltarea limbajului și cuprinzător depind de doi factori: individual și de mediu.

La această vârstă copilul este capabil să înțeleagă mult mai mult decât poate exprima. Deci, un copil de trei ani este capabil să:

- Răspundă dacă este chemat.

- Înțelege întrebările și răspunde la ele.

- Înțelege și execută două ordine succesive.

- Recunoaște câteva culori și numele unor figuri geometrice, cum ar fi cercul și pătratul.

- Știe la cine ne referim când vorbim despre membrii familiei: frate, bunica, mătușă, veri...

- Începe să înțeleagă relațiile spațiu-timp simple, cum ar fi dimineața și seara.

- Stăpânește și înțelege cuvinte generice comune (câine, pisică, casă, mașină,...), dar nu și categorii mai generale.

- Începe să înțeleagă concepte abstracte precum frumos, urât, departe, aproape...

- Urmează narațiunea unei povești fără a fi nevoie de suport vizual.

4. Fotografie... (pexels-gustavo-fring-3912355_53443400.jpg)

Foto: Gustavo Fring/ Pexels

Interacțiunea cu mediul social, în special cu familia, este esențială, deoarece copiii învață să vorbească și să înțeleagă în contextul lor familial. Mai târziu, limbajul și înțelegerea lor se vor îmbogăți în alte contexte precum școala sau alte activități recreative.

Este esențial să oferim copilului interacțiuni comunicative de calitate în care copilul să aibă posibilitatea de a se exprima și de a comunica. 

Nu contează dacă copilul nu înțelege tot ce spunem, trebuie să vorbim mereu cu el. Acest act comunicativ îi stimulează limbajul. La fel, trebuie să-i dăm posibilitatea să se exprime, chiar dacă nu prea înțelegem ce spune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel