Ce știe instinctul unei mame înainte să apuce copilul să spună ceva: 10 semne că ești o mamă conectată și prezentă

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Ce știe instinctul unei mame înainte să apuce copilul să spună ceva: 10 semne că ești o mamă conectată și prezentă / FOTO: freepik.com @EyeEm
Ce știe instinctul unei mame înainte să apuce copilul să spună ceva: 10 semne că ești o mamă conectată și prezentă / FOTO: freepik.com @EyeEm

Există câteva lucruri pe care doar o mamă cu adevărat implicată le știe, chiar și fără să-i spună cineva.



Într-o lume în care presiunea de a fi o mamă perfectă e mai mare ca niciodată, e ușor să te simți copleșită. Instagram, TikTok și alte platforme de social media sunt pline de sfaturi, rețete de succes și imagini aparent perfecte ale maternității.

Suntem expuse zilnic la zeci sau sute de femei care par să facă totul impecabil. Iar studiile arată că aceste portretizări idealizate pot duce la comparații dureroase, anxietate și un sentiment de neajuns.

„Copiii mei au acum 25 și 28 de ani. I-am crescut într-o vreme fără rețele sociale, când presiunea de a fi mama perfectă era mult mai mică. Nu aveam ghiduri sau tutoriale despre cum să fii un părinte bun, pur și simplu ne-am descurcat cum am putut.

Și iată că au supraviețuit. Chiar dacă, uneori, habar nu aveam ce facem, toți au ajuns adulți responsabili, trăindu-și viața cu sens. Cei mai mulți chiar mănâncă broccoli! Privind înapoi, pot spune că, deși am greșit în multe momente, am făcut și multe lucruri bine. Iar astăzi vreau să le împărtășesc cu voi”, spune terapeuta Mitzi Bockmann în rubricile Your Tango.

Înainte să începem, aș vrea să subliniez un lucru important: toate ideile din această listă au un numitor comun, conștientizarea. Nu e vorba de predici, prelegeri sau de „a da lecții”.

E vorba despre a-ți cunoaște cu adevărat copilul și despre a rămâne conectată la el, ca să poți fi cea mai bună versiune a mamei de care are nevoie.

„Dacă ești o mamă cu adevărat grozavă, simți în mod natural aceste lucruri despre copilul tău”, mai spune teraputa.

CITEȘTE ȘI 4 lecții de „modă veche” pe care orice părinte ar trebui să le predea dacă vrea să crească un copil empatic, puternic emoțional și încrezător

SURSA FOTO: freepik.com @user3222645

Limbajul iubirii al copilului tău

Stai puțin… limbajele iubirii nu sunt doar pentru adulți? Ei bine, nu.

Gary Chapman, autorul cărții Cele 5 limbaje ale iubirii, susține că fiecare dintre noi are un limbaj prin care se simte cu adevărat iubit.

Atunci când învățăm să vorbim „limbajul iubirii” al copilului nostru, îi oferim exact acel tip de afecțiune de care are nevoie pentru a se simți în siguranță și iubit.

Cele cinci limbaje ale iubirii sunt: oferirea de cadouri, timpul de calitate, cuvintele de încurajare, atingerea fizică și gesturile de ajutor.

Este important ca și copiii, la fel ca adulții, să simtă iubirea în felul care li se potrivește. Poți face totul „corect” ca părinte, dar dacă micuțul tău nu se simte iubit, eforturile tale își pierd din impact.

Lucrurile care le provoacă îngrijorare

Lumea de azi poate părea înfricoșătoare, mai ales prin ochii unui copil. Mulți dintre ei trăiesc cu anxietăți constante și fiecare copil se teme de altceva.

„Fiul meu, de exemplu, era îngrijorat de biblioteci, de faptul că conduceam prea repede, de schimbarea traseului, de alimentele care nu erau albe sau de momentele în care ieșeam din raza lui vizuală. În schimb, fiica mea devenea anxioasă dacă nu știa din timp ce trebuie să împacheteze pentru o plecare.

Cunoașterea acestor temeri m-a ajutat să le anticipez reacțiile și să le transmit că e în regulă să aibă aceste emoții. În unele cazuri, puteam chiar să evit situațiile declanșatoare, de exemplu, încetinind atunci când conduceam.

Nu am încercat să-i feresc complet de temerile lor, pentru că știam că e important să le confrunte, pas cu pas, pentru a învăța să le gestioneze”, mai spune experta.

Ce îi liniștește când sunt copleșiți

Un aspect important în relația cu copiii este să știm cum să-i ajutăm atunci când sunt copleșiți de emoții. Oricât ne-am dori, nu putem preveni toate momentele grele din viața lor, dar putem fi acolo, prezenți, când apar.

„În cazul fiului meu, l-am lăsat să rămână în mașină când mergeam la bibliotecă, îl anunțam în avans dacă urma să schimbăm traseul și îl ajutam să elimine orice verdeață de pe farfurie.

În cazul fiicei mele, evitam să-i spun în avans destinația, ca să fie mereu pregătită cu tot ce credea că ar avea nevoie. Singura dată când am făcut o excepție, surpriza unei excursii la Disney World, s-a supărat pentru că nu apucase să-și facă bagajul. Am lăsat-o să-și exprime emoțiile, chiar dacă însemna plâns și țipete. Pentru ea, era modul natural de a procesa”, mai explică terapeuta.

Și bineînțeles, „am încercat să împachetez tot ce știam că i-ar putea fi util”.

Cum să le citești emoțiile

Dacă ai întrebat vreodată copilul tău ce are și ți-a răspuns „nimic”, deși era clar că ceva nu e în regulă, nu ești singura. Pentru copii, e greu să pună în cuvinte ce simt. Uneori, nici nu vor să vorbească despre asta.

De aceea, este important ca părinții să învețe să le „citească” emoțiile. Să observe când se luptă cu ceva și, ideal, să identifice și cauza.

Această conștientizare nu le oferă neapărat părinților o soluție imediată, dar le permite să fie alături de copil exact așa cum are nevoie în acel moment.

Și uneori, copilul nu are nevoie de o rezolvare. Are nevoie doar ca mama lui să vadă că îi este greu și să-i transmită: „Sunt aici pentru tine.”

Cum să le vorbești ca să te asculte cu adevărat

Cu toții ne dorim ca ai noștri copii să ne asculte. Avem atâtea lucruri valoroase și pline de dragoste de împărtășit cu ei, iar dorința noastră este să ne audă cu adevărat atunci când vorbim.

Fiecare copil este diferit, dar din experiența mea, cheia pentru ca un copil să te asculte nu este să-i ții prelegeri, ci să transformi dialogul într-un schimb de idei.

Împărtășește-ți gândurile, apoi întreabă-i dacă au nelămuriri. Lasă-i să pună întrebări. Astfel, vor înțelege „de ce”-ul din spatele a ceea ce spui, iar mesajul tău va ajunge mai profund în sufletul lor.

De ce au nevoie ca să se simtă ascultați

La fel de important este și ca părinții să înțeleagă de ce au nevoie copiii pentru a se simți cu adevărat ascultați. Ascultarea activă este esențială.

Când copilul tău simte nevoia să vorbească, lasă ce faci și acordă-i atenție. Pune întrebări legate de ceea ce îți spune, repetă uneori ideile lui, ca să știe că îl înțelegi. Nu-l întrerupe și nu-l corecta. Doar arată-i că îl auzi și că îți pasă cu adevărat.

Ce le place să mănânce

Poate unele mame nu vor fi de acord, dar cred că e important să știi ce alimente îi plac copilului tău. Desigur, toți ne dorim copii care să mănânce de toate, iar pentru unii părinți, ideea de „farfurie curată” contează enorm.

Dar „am observat cât de valoros a fost pentru copiii mei să știe că, din când în când, vor primi exact mâncarea preferată. Asta a făcut ca ora cinei să fie un moment plăcut, nu o sursă de stres.

Când eram mică, mama mă forța să mănânc lucruri pe care nu le suportam, mai ales când eram deja supărată. Nu m-a încurajat să fiu curioasă sau să încerc lucruri noi, ci doar mi-a creat o relație complicată cu mâncarea”.

Ce tip de cadouri îi bucură cel mai mult

Hai să fim sinceri: atunci când primim un cadou de la cineva drag, îl apreciem mult mai mult dacă este ceva ce ne dorim cu adevărat, nu-i așa?

Exact la fel funcționează și pentru copii. Oferindu-le cadouri care chiar le plac, nu doar ceea ce credem noi că „ar trebui” să le placă, le arătăm că îi cunoaștem, că îi vedem și că îi iubim exact așa cum sunt.

Ce este important pentru ei

Cu toții vrem să fim văzuți pentru cine suntem cu adevărat. Iar copiii noștri nu fac excepție. Când știm ce este important pentru ei, le transmitem un mesaj puternic: „Te cunosc, îmi pasă de tine și îmi place ce văd”.

Fiicei mele îi plăcea să meargă la centrele de reciclare și să caute „comori” prin lucrurile vechi. Am făcut tot ce am putut ca să mergem acolo regulat. Iar când descoperea ceva special, eram lângă ea și mă bucuram sincer de entuziasmul ei.

De ce au nevoie pentru a se simți în siguranță

„Fostul meu soț era foarte preocupat de `pericolul străinilor` și le spunea copiilor noștri să țipe `Nu este tatăl meu!` sau `Nu este mama mea!` dacă cineva încerca să-i ia.

Intenția era bună, dar efectul a fost că i-a speriat. Ca adulți, mi-au spus că le-ar fi fost mai de ajutor să știe ce pot face pentru a se simți în siguranță, cum ar fi să rămână aproape de părinți, în loc să li se spună doar de cine să le fie frică”.

Întreabă-te: de ce au nevoie copiii tăi pentru a se simți în siguranță? Când le răspunzi la această întrebare și le împărtășești ce știi, le transmiți că îi ții la piept, la propriu și la figurat. Asta le dă liniște și curaj.

VEZI ȘI: 

Tendințele părinților din ziua de azi care îi înspăimântă pe psihologi: „Parentingul modern a luat-o razna!”

Cele 7 afirmații pe care copilul tău are nevoie să le audă până la vârsta de 7 ani, potrivit unui psiholog

3 motive pentru care copilul tău se ceartă cu tine, explicate de un psiholog

Tot mai mulți copii nu mai știu ce înseamnă politețea. Psihologii avertizează părinții: „Fără aceste lecții de bune maniere, vor avea dificultăți toată viața”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.






Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel