Copii care nu-și pot controla furia? Iată cum ar trebui să te comporți cu ei și ce ar trebui să eviți să faci

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Alexander Dummer/ Pexels
Fotografie de la Alexander Dummer/ Pexels

Privind la copiii noștri ne dăm seama că a crește este un pic ca... a merge la război! Fiecare etapă este o luptă, iar prada pe care o câștigi este o mică realizare grozavă.



Scopul este să devenim din ce în ce mai autonomi, fiecare în felul lui, fiecare în funcție de posibilitățile sale, în învățare continuă care, așa cum spune o reclamă celebră, îi va determina pe micuții noștri să savureze „adevăratul gust al vieții”.

Dar, din păcate, viața are uneori și un gust amar... nu reușim întotdeauna să obținem ceea ce ne dorim, nu este suficient să freci o lampă și să cerem Duhului să ne îndeplinească dorințele.

Și așa copiii noștri se enervează și nu are rost să explicăm că „nu poți avea totul”, că „e târziu și trebuie să plecăm”, „că nu poți mânca mereu chipsuri”! Sunt atât de mulți copii care nu își pot controla furia!

Se pare că astăzi, în comparație cu trecutul, copiii sunt mai puțin instruiți în a-și controla furia. De ce? Motivele sunt esențial sociologice și vom enumera trei:

- astăzi copiii au mai puține responsabilități: părinții și bunicii noștri erau obișnuiți să delege copiilor multe activități domestice și non-casnice. Să ne gândim la ce vârstă au început să lucreze părinții noștri...

- familia era pe primul loc la scara valorilor: exista un respect profund pentru familie combinat cu un familist care era în cele mai multe cazuri autoritar și temut.

- emanciparea femeii și delegarea unor funcții parentale: astăzi femeile lucrează și de aceea copiii interacționează inevitabil cu alți adulți (unchi, bunici, babysitteri) care nu reușesc să fie întotdeauna în concordanță cu linia educațională aleasă de părinți.

Cum să îl ajuți pe copil să își controleze furia

Dar atunci, ce ar trebui să facem pentru a ne ajuta copiii să-și controleze furia? Iată 3 sfaturi care te-ar putea ajuta.

- rămâi ferm pe pozițiile tale: uneori este foarte greu să fii categoric. Fie din cauza oboselii sau a epuizării, în final suntem dispuși să cedăm cererilor micuțului nostru.

- fii consecvent: încearcă să duci mai departe stiluri educaționale comune pentru a nu crea confuzie și a destabiliza și copilul tău și pe tine. Copilul va ști că întotdeauna adulții sunt cei care decid;

- cereți copiilor voștri să explice motivele furiei: chiar și copiii, chiar dacă sunt mici, au propriile lor motive. Uneori pur și simplu se enervează pentru că nu le pot explica. Vorbește cu copiii tăi, nu-i lăsa să înmagazineze furie înăuntru, ar putea deveni o bombă cu ceas și în acel moment va fi și mai greu de gestionat!

Furia este o emoție și ca atare este fundamentală pentru copiii noștri, ceea ce contează este să-i ajutăm să o catalizeze într-un mod constructiv... să creștem mereu împreună!

Acestea și alte motive au creat o generație căreia îi este din ce în ce mai greu să gestioneze „NU”, furia și să suporte frustrările.

Atenție la ton și la cuvintele folosite

Atunci când vorbești cu un copil furios, este important să fii atent la cuvintele și tonul pe care le folosești pentru a nu agrava situația și pentru a-l ajuta să-și gestioneze emoțiile. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să eviți să le spui unui copil furios:

"Nu mai fi așa." - Această afirmație minimizează sentimentele copilului și poate duce la suprimarea emoțiilor, în loc să le înțeleagă și să le gestioneze.

"Nu ai motive să fii furios." - Nu discredităm motivele copilului pentru a fi furios. Emoțiile lor pot părea incorecte sau nejustificate, dar pentru ei sunt reale.

"Nu contează." - Când un copil se simte furios sau supărat, este important să le arăți că îți pasă și că îi asculți.

"Nu ești niciodată mulțumit/mulțumită." - Evită generalizările negative, deoarece acestea pot duce la o scădere a stimei de sine.

"Fii mai cuminte." - Aceasta poate părea o sugestie bună, dar poate lăsa impresia că emoțiile lor sunt inacceptabile sau că trebuie să-și reprime sentimentele.

Încurajează comunicarea sinceră și deschis

În schimb, încurajează comunicarea deschisă, ascultă-i și încurajează-i să-și exprime sentimentele. Poți spune ceva de genul:

"Înțeleg că te simți furios. Poți să-mi spui ce te-a făcut să te simți astfel?"

"Suntem aici pentru tine și pentru a te ajuta să treci peste aceste emoții."

"Putem să găsim împreună o soluție la problema care te-a făcut să te simți astfel."

Important este să încurajezi copilul să-și exprime emoțiile într-un mod sănătos și constructiv și să-l înveți să gestioneze furia într-un mod pozitiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: agresivitate controlul furiei copii furie





DC Media Group Audience
pixel