Copilul mănâncă cu mâinile? Motivul pentru care o face este foarte important. Nu îi interzice!

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Diego Severino Castro Silva/ Pexels
Fotografie de la Diego Severino Castro Silva/ Pexels

Te-ai întrebat vreodată de ce copiii mănâncă întotdeauna cu mâinile? Iată motivul lor – foarte valid – pentru a face acest lucru.



Recunoaște, probabil și tu ai auzit chiar și în cercurile tale de prieteni adulți: ”mâncarea parcă are alt gust atunci când o mănânci cu mâna”. Și este ăe cât se poate de adevărat. Doar că normele de educație și comportament în societate, ne restricționează această ”libertate”.  Cei care se mai pot bucura de a experimenta această plăcere sunt copiii.

Te-ai întrebat vreodată de ce copiii mănâncă întotdeauna cu mâinile?

Când devenim părinți pentru prima dată, sunt multe lucruri pe care le descoperim despre copii la care probabil nu ne-am gândit niciodată până acum. Creștem și noi împreună cu copiii noștri și învățăm să cunoaștem lumea prin ochii lor și prin felurile lor de a face lucrurile, diferite de aceia dintre noi adulții și din acest motiv, complet noi pentru noi. Copiii au întotdeauna motive întemeiate să facă ceea ce fac.

Micuții mănâncă mereu cu mâinile și au un motiv foarte bun. Nu ar trebui să fii tu în primul rând, ca părinte, cel care îi împiedică să facă acest lucru.

De ce copiii mănâncă întotdeauna cu mâinile? Au un motiv foarte bun pentru a face asta!

Copiii mici, chiar și atunci când sunt copiii noștri, fac adesea lucruri care ni se par ciudate, inexplicabile și chiar amuzante nouă, adulții. Dar există întotdeauna sens în acțiunile lor, cum se comportă și ce gândesc. Desigur, creierul lor și felurile lor de a vedea lumea nu sunt aceleași cu cele mai vechi și, prin urmare, au moduri foarte diferite de a experimenta acest loc care este complet nou pentru ei și așteaptă să fie explorat.

Până la o anumită vârstă, copiii explorează lumea cu mâinile și este foarte important să le lăsăm libertatea de a simți consistența lucrurilor, chiar și a celor care le vor intra apoi în gură. Dacă observi, o fac practic cu orice, nu doar cu mâncare! 

Copiii trebuie să se murdărească, trebuie să atingă totul în jur și lângă ei. Încetul cu încetul, cu timpul și cu ajutorul dumneavoastră, vor putea învăța să folosească tacâmurile ca voi, adulții.

Se spune că mâncatul este o experiență senzorială, care evocă emoție și pasiune. Tocmai de aceea, mâncatul cu mâna este un obicei care se practică cu mult înainte să apară tacâmurile. 

Specialiștii au dovedit

Poate nu te-ai gândit niciodată, dar mâncatul cu mâna este foarte sănătos. Specialiștii susțin că acest obicei previne apariția unor boli grave.

Previne diabetul de tip 2

Oamenii care mănâncă repede au un risc crescut de diabet de tip 2. Mâncatul cu furculița și cuțitul este mult mai rapid, așa că poți să te gândești să înlocuiești tacâmurile cu degetele tale.

Îmbunătățește digestia

Oricât te-ai spăla pe mâini, tot vor rămâne bacterii pe mâinile tale. Nu te îngrijora, însă, că multe dintre acestea sunt bune și te ajută să ai o digestie bună. În plus, terminațiile nervoase de pe degete trimit semnale către creier în legătură cu tipul de mâncare pe care îl consumi, temperatură și consistență, pregătându-ți, astfel, tractul digestiv pentru alimentele pe care le va primi.

Previne mâncatul în exces

Oamenii care mănâncă cu mâna sunt mai slabi, pentru că nu consumă multe alimente. În plus, pentru că nu mai pot face altceva în timp ce stau la masă, se concentrează numai pe mâncare și pot estima mai bine cât consumă. Când mănânci cu furculița, poți tasta sau poți face și alte lucruri, astfel că riști să mănânci mai mult decât ai nevoie.

Previne arsurile

Degetele iau temperatura alimentelor pe care le consumi, astfel că vei evita să te arzi, când mănânci.

De ce să ții cont cânt mănânci cu mâna!

Când mănânci cu mâna, taie alimentele în bucăți mici, ca să le poți mânca mai ușor. Între mușcături, pune mâncarea în farfurie, ca să nu faci multă mizerie.

Evită să te apleci peste farfurie și încearcă să stai cât mai dreaptă. De asemenea, nu îți pune niciodată coatele pe masă. Ia mușcături mici, ca să fii sigură că nu împrăștii mâncarea peste tot, iar dacă bucăți de mâncare cad înapoi în farfurie, nu le lua cu mâna, ci folosind o furculiță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel