Copilul nu se face înțeles atunci când vorbește: Iată principalele cauze și cum ar trebui să acționați pentru a rezolva problema

Data publicării:
Fotografie de la Maël BALLAND/ Pexels
Fotografie de la Maël BALLAND/ Pexels

Însuşirea limbajului verbal este un proces complex. Niciun părinte nu se așteaptă ca copilul lor să comunice perfect încă de la o vârstă fragedă. Mai mult, știm că limbajul se dezvoltă treptat. Chiar și așa, la o anumită vârstă, dacă copilul nu se face înțeles când vorbește, poate fi îngrijorător.



Scopul principal al vorbirii este realizarea comunicării. Din acest motiv este normal ca copiii să facă erori și simplificări ale limbajului în primii ani. Acest lucru se întâmplă deoarece scopul lor nu este să pronunțe sunetele perfect, ci să fie înțeles de adulții lor.

În ciuda acestui fapt, se pot aștepta progrese și că până la 4 sau 5 ani copilul se va face înțeles iar limbajul va fi unul satisfăcător.

Dacă în jurul vârstei de 4-5 ani copilul nu se face înțeles, atunci părinții pot să suspecteze că ceva nu este în regulă. Ce putem face în privința asta? Despre asta vom vorbi în cele ce urmează:

De ce copilul meu nu se face înțeles când vorbește?

Prima întrebare care poate apărea în acest sens este următoarea: când ar trebui să-mi fac griji? Deși este adevărat că procesul de creștere al fiecărui copil este diferit, adevărul este că există câteva linii directoare care ne pot ajuta.

De exemplu, la 2 ani, părinții și tutorii ar trebui să înțeleagă cel puțin 50% din ceea ce spune copilul și 75% la 3 ani. În plus, până la vârsta de 4 ani, oricine ar trebui să poată înțelege practic tot ceea ce spune copilul. Acum, care ar putea fi motivele pentru care acest lucru nu se întâmplă?

2. Fotografie... (logoper--trucuri-pentru-a-stimula-vorbirea-la-copii_61874000.jpg)

Foto: Carolina Grabowska/ Pexels

Procesul evolutiv

După cum am spus, în timpul dezvoltării limbajului există procese fonologice tipice fiecărei vârste. Adică simplificări și alte erori aparente care fac parte din evoluția normală. Pe măsură ce cresc, copiii dobândesc noi foneme și combinații între ei, dar până când se întâmplă acest lucru, apar situații ca acestea:

- Omisiuni: sunt caracterizate prin absența unui anumit sunet. De exemplu, spuneți „cate” în loc de „carte”.

- Substituții: Un sunet greu de articulat este înlocuit cu unul mai ușor. De exemplu, în loc de „rățușcă” vor spune „lățușcă”.

- Asimilări: un segment este articulat cu caracteristicile fonetice ale altuia adiacent sau din apropiere. De exemplu, spuneți „nuna” în loc de „luna”.

Dacă copilul nu se face înțeles când vorbește

Este obișnuit ca aceste procese să apară devreme. Cu toate acestea, ar trebui să înceapă să dispară între 3 și 5 ani. De aici, dacă mai apar un număr bun din aceste procese, ar fi considerată o tulburare care necesită evaluare.

Dacă, pe lângă un defect de pronunție a sunetelor apar deficiențe la nivel morfologic (structura internă a cuvintelor) și sintactic (construcția propoziției), ne-am putea confrunta cu o simplă întârziere a limbajului.

În cele mai multe cazuri, când un copil nu se face înțeles când vorbește, de obicei se datorează dislaliei. Acest termen se referă la o alterare a articulației vorbirii care duce la dificultăți în reproducerea unui fonem.

3. Foto Ilust... (vorbirea-la-copii_58941500.jpg)

Foto: Pixabay/ Pexels

Terapia logopedică poate ajuta un copil care nu se face înțeles atunci când vorbește

Dacă copilul tău nu este inteligibil atunci când vorbește este important să contactați un logoped care să vă evalueze situația, să găsească cauzele și să vă propună intervenția cea mai potrivită.

Uneori va fi suficient să așteptați ca discuția să evolueze natural, dar poate fi și important să o susțineți cu o serie de îndrumări și exerciții.

Încurajarea vorbirii acasă prin jocuri, cântece, lectură și conversații va fi foarte pozitivă. În plus, poate fi necesar să inversați anumite obiceiuri, să implementați exerciții specifice pentru buze și limbi și alte intervenții pe care logopedul dumneavoastră le va planifica și aplica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel