Crusta de lapte, o afecțiune des întâlnită la bebeluși: Cum să o elimini și când ar trebui să mergi la medic

Data publicării:
Fotografie de la Lisa Fotios/ Pexels
Fotografie de la Lisa Fotios/ Pexels

Se întâmplă des ca bebelușii să aibă scalpul uscat și, uneori, cu mici cruste, în special în primul an de viață. Acest fenomen este cauzat, de cele mai multe ori, de o dermatită seboreică numită și crusta de lapte și este o afecțiune specifică sugarilor. 



Cradle Cap sau crusta de lapte este o afecțiune comună și benignă care afectează cel mai adesea scalpul. Deși este o afecțiune care se rezolvă spontan, există măsuri ușoare și simple pentru a grăbi eliminarea ei. În general, nu provoacă disconfort, mâncărime sau durere copilului. Cu toate acestea, mulți părinți ar putea fi îngrijorați de acest lucru.

Ce este crusta de lapte?

Crusta de lapte este o variantă a dermatitei seboreice infantile caracterizată printr-o reacție solzoasă neinflamatoare la nivelul scalpului. Acest lucru apare de obicei în primele câteva săptămâni de viață. Manifestările cutanate se caracterizează prin plăci eritematoase cu solzi gălbui cu aspect gras în zonele cu o concentrație mai mare de glande sebacee. De exemplu, pe linia T a feței, a scalpului și a urechilor externe.

Într-adevăr, conform studiilor efectuate de American Family Physician, este frecventă în copilăria timpurie, fără a prezenta simptome, mâncărime sau durere. 

Copiii nu au efecte secundare de la această afecțiune, iar alimentația și somnul lor nu sunt afectate. La rândul său, nu există dovezi care să asocieze prezența acesteia cu intoleranța la lactoză sau cu o igienă deficitară.

Cum să îndepărtezi crusta de lapte?

În general este o afecțiune a pielii cu auto-eliminare. Cu excepția cazului în care există un proces inflamator sau infecție bacteriană secundară, tratamentul medical nu este recomandat.

Hidratarea scalpului este eficientă în înmuierea solzilor atașați. Din acest motiv, utilizarea unui ulei hidratant ajută la înmuierea incrustațiilor și facilitează îndepărtarea acestora. 

Uleiul de migdale sau de măsline poate fi eficient în îndepărtarea crustelor atașate la suprafața pielii. După aplicare trebuie lăsat să acționeze câteva minute și apoi se prin mișcări delicate și circulare se va încerca eliminarea crustelor.

2. -imagine fara descriere- (pexels-eky-rima-nurya-ganda-15646574_91184500.jpg)

Foto: Nuria Ganda/ Pexels

Când să mergi la medic

Dacă nu trece de la sine (în mod normal, afecțiunea dispare în totalitate până în intervalul de viață 6-12 luni), este nevoie să mergi la medic. De asemenea, dacă remarci următoarele simptome, nu ezita să ceri sfatul medicului pediatru cât mai repede:

- Suprafața de piele afectată este caldă la atingere

- Suprafața de piele afectată prezintă mâncărime excesivă și se schimbă la culoare

- Crustele capătă un miros neplăcut

- Crustele secretă un lichid purulent sau sângerează

Posibile cauze

Este important de reținut că dermatita seboreică infantilă nu este o afecțiune contagioasă și nu sugerează faptul că micuțul are nevoie de băițe mai dese. 

Oamenii de știință nu au identificat cauzele exacte ale crustei de lapte dar, din moment ce dermatita apare la câteva luni după naștere, se presupune că are legătură cu anumiți hormoni ai mamei care s-au transmis la făt și continuă să își spună cuvântul.

Un alt posibil motiv luat în calcul de specialiști este prezența ciupercii Malassezia, care poate cauza descuamarea stratului de celule cutanate moarte și acumularea lor pe suprafața pielii, sub formă de cojițe. 

Astfel, deși crusta de lapte cauzează, de cele mai multe ori, uscarea excesivă a scalpului bebelușului, anumite afecțiuni preexistente ale pielii pot agrava această formă de dermatită. Printre acestea se pot număra: psoriazisul pe scalp, eczema scalpului sau anumite reacții alergice cu manifestare cutanată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel