Depresia postpartum la bărbați: 4 semne clare care indică această afecțiune

Data publicării:
Fotografie de la SHVETS production/ Pexels
Fotografie de la SHVETS production/ Pexels

Știați că și bărbații pot suferi de depresie postpartum? În acest articol vedem cum se manifestă și de ce.



Depresia postpartum la bărbați este mai frecventă decât ați putea crede. Organizația Mondială a Sănătății ne informează că cel puțin 10% dintre tați suferă de această tulburare după nașterea unui copil. Din nou, conform datelor OMS, în cazul femeilor, procentul se situează în jur de 10-15%.

Schimbările din viața cuplurilor din cauza sarcinii nu se termină odată cu nașterea copilului. Sosirea unei noi vieți provoacă o presiune puternică asupra cuplului și ambii membri se pot găsi stresați și în criză din cauza schimbării obiceiurilor lor. Deși poate că nu pare, bărbații simt și stresul de a avea un copil.

Putem spune că pentru un bărbat partea cea mai dificilă este să pretindă că totul este bine. De fapt, este greu de imaginat un bărbat care recunoaște că această situație îl afectează psihologic și că se trezește plângând din când în când. Dimpotrivă, femeile au avantajul de a-și putea exprima liber emoțiile și sentimentele fără a fi nevoite să se ascundă.

În acest sens, emoțiile sunt zona în care depresia postpartum este cel mai concentrată. Devenim foarte emoționați în legătură cu sarcina și nașterea copilului. Acesta nu este un lucru rău, de fapt, este de înțeles. Cu toate acestea, nu știm ce fel de repercusiuni vor avea asupra noastră aceste emoții puternice.

Când bărbații suferă de depresie postpartum, tulburarea se poate manifesta foarte diferit decât la femei. În acest articol vă vom arăta principalele simptome care privesc lumea masculină.

Cum putem recunoaște depresia postpartum la bărbați?

La bărbați, semnele depresiei postpartum  nu sunt aproape niciodată asociate cu imaginea tipică a tristeții. Bărbații devin depresivi altfel decât femeile. Starea de spirit a unui bărbat deprimat nu este în general scăzută, dimpotrivă, manifestă mai multă iritabilitate și agresivitate.

Desigur, originea acestui tip de depresie este aceeași atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Cu toate acestea, bărbații exprimă diferit durerea și tristețea. 

Experții ne explică că paternitatea este realizarea unui efort fizic și psihic care produce efecte psihologice semnificative. De obicei, ceea ce experimentați este congestia emoțională.

2. -imagine fara descriere- (pexels-alex-green-5700139_16893400.jpg)

Foto: Alex Green/ Pexels

Simptomele pot fi următoarele:

Anxietate

Experimentarea anxietății este frecventă atât în ​​timpul sarcinii, cât și după naștere. Multe dintre schimbările pe care le experimentați vor fi permanente și viața va fi diferită de cea de până acum. În plus, experții spun că ceea ce îi îngrijorează cel mai mult pe bărbați este posibilitatea de a nu putea satisface nevoile copilului.

Tații sunt foarte îngrijorați de creșterea copilului. Ei se gândesc constant la posibile boli sau la faptul că copilul este rău. În plus, sunt îngrijorați de posibilitatea de a fi înlocuiți de copil,  din inima partenerului lor.

Schimbări drastice și bruște ale dispoziției

Dacă tatăl copilului are un caracter urât, din fire, starea lui de spirit se poate înrăutăți în acest stadiu. După cum am spus anterior, depresia postpartum la bărbați se manifestă prin comportamente diferite de cele ale femeilor, care, uneori, pot fi deconcertante.

Dacă observăm că starea de spirit a tatălui variază foarte mult, este foarte probabil ca acesta să ia o poziție defensivă. Poate că, în acest fel, crede că poate înlătura temerile pe care le simte și poate evita întrebările neplăcute.

Agresiune

Ca și în cazul schimbărilor de dispoziție, oamenii pot folosi agresivitatea ca mecanism de apărare. Bărbatul devine agresiv pentru că este stresat psihologic și acesta este modul în care mintea lui reacționează schimbându-și comportamentul.

De asemenea, amenințarea de a fi înlocuit și gelozia îi fac pe bărbați să fie agresivi cu privire la ceva ce presupun că se va întâmpla.

În primele zile de viață bebelușul necesită multă atenție, devenind o prioritate pentru mamă. Prin urmare, agresivitatea bărbaților este, într-un anumit sens, justificată.

Demotivare și apatie

Simptomele menționate mai sus apar deoarece bărbatul reacționează la schimbările care au loc în viața lui. Cu toate acestea, a nu ști cum să-ți ajuți partenerul poate duce și la apatie. Bărbații nu cunosc unele aspecte ale funcționării organismului feminin și prezenta lor este aproape inutilă.

Alte femei, prietene sau rude, au sarcina de a ajuta femeia în timpul și după naștere, prin urmare, bărbatul este ca și cum ar fi fost dat deoparte. Drept urmare, el se distanțează în mod conștient și este inevitabil nemotivat să acționeze.

Aceste simptome pot fi mai mult sau mai puțin evidente, dar dacă nu știm ce le cauzează, nu le vom putea interpreta bine. Deși se știe cât de dificil este să faci față unei persoane agresive și proaste dispoziții, depinde de noi să-l ajutăm să depășească această afecțiune. Răbdarea, înțelegerea și dragostea ne permit să găsim o soluție la majoritatea acestor probleme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel