„După ce consumăm dulce, clătim gura cu apă!” Pedodontul Maria Nicoară, despre smalțul dinților copiilor: „ASTA este cel mai important!”

Data publicării:
„După ce consumăm dulce, clătim gura cu apă!” Pedodontul Maria Nicoară, despre smalțul dinților copiilor: „ASTA este cel mai important!” / FOTO: freepik.com
EXCLUSIV
„După ce consumăm dulce, clătim gura cu apă!” Pedodontul Maria Nicoară, despre smalțul dinților copiilor: „ASTA este cel mai important!” / FOTO: freepik.com

Pedodontul Maria Nicoară a vorbit recent la Părinți Prezenți despre smalțul dinților de lapte. 



Un aspect neștiut de mulți părinți este că oferirea unui desert fără a consuma nimic anterior, creează un mediu perfect pentru bacterii. După consumul de dulciuri, clătirea gurii cu apă devine esențială – acest gest simplu reprezintă cea mai eficientă modalitate de a ajusta pH-ul salivei.

„Smalțul este o haină care este ca o mătase la dinții de lapte. Este foarte subțire. Nu contează că mâncăm dulce, ci contează frecvența cu care mâncăm dulce. Dacă mâncăm un croissant, spre exemplu la prânz, așa ca gustare, și nu mâncăm mâncare, mâncăm covrigi sau merdenele, amidonul funcționează ca un super glue pentru bacterii.

Părinții nu știu, dar dacă dai, spre exemplu, o prăjiturică ca gustare și nu mănâncă nimic înainte, este mediu perfect pentru bacterii. După ce consumăm dulce, clătim gura cu apă, este cel mai important! Este cel mai simplu mod de a modifica PH-ul salivei. Saliva obosită, așa cum o numesc eu, este saliva aceea care în momentul în care vine copilașul și clătește gura cu apă atârnă. E exact precum caramelul, așa, se trage, e o chestie care se întinde și îți dai seama cât de mult zahăr conține acea acea salivă”, a precizat dr. Maria Nicoară.

Citește și Sănătatea dinților de lapte. Pedodontul Maria Nicoară avertizează părinții: „Fiți atenți la obiceiurile vicioase!” / VIDEO

Pedodont Nicoară: „Nu interzic dulcele, dar aș rezuma la o gustare pe zi dulce după o masă principală”

SURSA FOTO: freepik.com @zinkevych

Dr. Maria Nicoară a discutat și despre abordarea dulciurilor în alimentația copiilor. Nu este vorba despre a interzice dulcele, ci mai degrabă despre a-l limita la o gustare pe zi, ideal după masa principală.

„Nu interzic dulcele, dar aș rezuma la o gustare pe zi dulce după o masă principală. Adică, suntem la grădiniță, mâncam masa de prânz și după aceea dacă mâncăm o prăjitură, nu se rupe lumea în două.

Cele mai neplăcute dulciuri sunt dulciurile lipicioase și cele crocante. Adică prefer să înmoaie biscuiții și să-i mănânce decât să-i ronțăie ca atare.

Nu poți să interzici părintelui să-i dea copilului dulce, dar poți să recomanzi o limitare a cantității de dulce pe care o mănâncă copilul. Țările nordice recomandă o dată pe săptămână consumul de dulce. Dar nu ai cum, toți mâncăm dulce și toți mâncăm zahăr. Este ceva ce nu poți să controlezi. Dacă ai un periaj adecvat și dacă ai frecvența corectă, de două ori pe zi, dimineața și seara, și seara nu mai mănânci după periaj și te speli cu flor, atunci poți să aduci un echilibru legat de sănătatea orală”, a mai spus pedodontul.

Vezi și Importanța fluorului pentru dinții copiilor. Dr. Nicoară: „Este foarte bine să fie folosit măcar de 2-3 ori pe săptămână” / VIDEO

Dr. Maria Nicoară: „Băuturile carbogazoase au carbon și acestea produc o reacție efevescentă care este `minunată` pentru smalț”

Maria Nicoară, pedodontul deschis la discuții cu părinții, a adus în atenție și un alt factor care ar putea afecta smalțul dentar: băuturile carbogazoase.

„Ce ce altceva ar mai putea afecta? Băuturile carbogazoase care au carbon și acestea produc o reacție efevescentă care este `minunată` pentru smalț. Imaginați-vă că vă spălați cu acid, nu mai aveți față, nu mai aveți nimic. Asta face acest carbon. Carbonul acesta face o reacție care face smalțul să crape repede. Dacă își doresc neapărat copiii să consume sucuri carbogazoase, deși nu sunt de acord, să bea măcar cu paiul! Paiul limitează traseul să spunem, pe unde merge sucul cabogazos, atunci nu mai e contact cu restul suprafețelor dentare. Limitez doar la nivelul faringelui”, a mai punctat dr. Maria Nicoară.

Urmăriți emisiunea integral: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Alimentatie si nutritie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel