Importanța fluorului pentru dinții copiilor. Dr. Nicoară: „Este foarte bine să fie folosit măcar de 2-3 ori pe săptămână” / VIDEO

Data publicării:
Importanța fluorului în igiena orală a copiilor. Dr. Nicoară: „Este foarte bine să fie folosit măcar de 2-3 ori pe săptămână” / FOTO: freepik.com @thelizton
EXCLUSIV
Importanța fluorului în igiena orală a copiilor. Dr. Nicoară: „Este foarte bine să fie folosit măcar de 2-3 ori pe săptămână” / FOTO: freepik.com @thelizton

În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, pedodontul Maria Nicoară a adus în discuție importanța fluorului pentru sănătatea dentară a copiilor. Efectiv, fluorul e ca un supererou pentru dinți!



Dr. Maria Nicoară a explicat că asociațiile internaționale de pediatrie recomandă introducerea fluorului încă de la ziua zero, adică de când apare primul dinte, în jurul lunii a șasea. Însă, pedodontul recomandă să începem utilizarea fluorului atunci când micuții învață să-și clătească bine dinții. 

„Asociațiile internaționale de pediatrie recomandă fluorul încă din ziua zero cum se spune, adică de când iese primul dinte, din luna a șasea. Eu recomand fluorul începând cu momentul în care copilul știe cât de cât să clătească. (...) Pentru copilașii care nu au cum să scuipe se recomandă niște substanțe care înlocuiesc fluorul.

Fluorul este bine de folosit în paste de dinți +3 ani. Eu așa recomand. Sunt pastele în comerț care sunt 3-6 ani. Este foarte bine ca fluorul să fie folosit măcar de două-trei ori pe săptămână. La început vedem cum se simte micuțul, iar rezultatele se vor vedea. Suprafețele care au un început de carie se opresc din evoluție. Asta face fluorul, este ca și cum îi pune dintelui un scut.

În trecut se recomandau acele pastile cu fluor, adică se luau pe cale sistemică. Eu nu recomand. În România nu se mai recomandă asta, dar se recomandă produsele care conțin fluor, pentru că în felul acesta putem să controlăm absorbția fluorului”, a explicat Maria Nicoară la Părinți Prezenți, o emisiune marca PărințișiPitici.ro.

Dr. Maria Nicoară a mai menționat ceva ce o frământă: absorbția fluorului și a vitaminei D. Două mistere pentru ea. Dar, e bine să știm că cea mai bună strategie e să discutăm cu medicul de familie sau medicul pediatru pentru a afla cum să administrăm vitamina D astfel încât să fie absorbită eficient.

„Problema este cu absorbția fluorului și a vitaminei D. Sunt două enigme pentru mine. Cum se absoarbe vitamina D? Pentru că sunt părinți care cu sfințenie dau vitamina D și copiii tot au carență de vitamina D. Cel mai bine este ca medicul de familie sau medicul pediatru să recomande un mod de a fi administrată vitamina D cât să fie absorbită, nu ca perioadă de lună, ci ca moment al zilei”, a mai punctat pedodontul. 

Citește și Sănătatea dinților de lapte. Pedodontul Maria Nicoară avertizează părinții: „Fiți atenți la obiceiurile vicioase!” / VIDEO

Dr. Maria Nicoară: „Nu este incorect să spălăm copilul de la 4-5 ani cu pastă de adulți”

Vorbind despre conținutul de fluor în pastele de dinți, dr. Maria Nicoară a explicat că, de obicei, începe de la 500 de unități. Și știm că pe etichetele pastelor de dinți scrie „PPMF”. Recomandarea ei de start este de 500 de unități, iar apoi, pe măsură ce copilul crește, putem trece la 900 sau chiar 1000 de unități.

„În mod normal, conținutul de fluor începe de la 500 de unități, părinții o să vadă PPM, așa scrie pe ele PPMF pe spate. Eu recomand pentru început 500 și apoi putem trece la 900 sau la 1000 de unități. Maximum admis în România este de 1450 de unități. Este maximum, adică asta conține o pasă de de adulți.

Nu este incorect să spălăm copilul de la 4-5 ani cu pastă de adulți. Adică părintele dacă știe că micuțul lui știe să scuipe și clătește bine poate este în regulă. Eu nu contraindic așa ceva”, a mai precizat pedodontul Maria Nicoară.

Urmărește emisiunea integral: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel