Ești sigur că îți îmbraci corect copilul? Dr. Ana Culcer: ”Noi, românii, avem câteva boli naționale: înfofolitul, îndopatul și frica de curent”

Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

În alegerea îmbrăcămintei pentru un copil, este important să ții cont de vârsta copilului, de vremea de afară și de activitățile pe care le va desfășura. Dar, în special mămicile, în unele cazuri tind să exagereze cu straturile de haine de frică ca micuțul lor să nu răcească. Cât este de corect și mai ales cât poate fi de dăunător acest obicei, vă invit să descoperiți în articolul de mai jos.



Vine vremea rece și mamele încep să aibă îndoieli cu privire la modul în care își îmbracă copiii (în special cei mici). Va fi prea cald? Îi va fi frig? Se va îmbolnăvi?

A-i îmbrăca corect pe cei care nu ne pot spune dacă le e cald sau frig poate părea o sarcină dificilă și stresantă, dar dacă aflăm anumite lucruri despre temperatura nou-născuților și despre cum să ne ținem cald, totul va fi mai ușor.


Așa că nu vă faceți griji că vine iarna pentru că sfaturile utile și înțelepte ale medicului Ana Culcer vă vor ajuta să vă protejați copilul de frig, dar și de căldura excesivă.

”Eu consider că noi, românii, avem câteva boli naționale: înfofolitul, îndopatul și frica de curent. Niciuna din acestea nu sunt bune. Înfofolitul merge mână în mână cu așa zisul curent. De obicei, poate să bată vântul oricând, dacă noi avem pielea uscată nu suferim, nu înghețăm, nu ne deranjează cu nimic. Peste tot în lume bate vântul. Nicio nație nu are frica aceasta de curent. Românul infofolește foarte tare copilul. Pune 2-3 căciuli, cămăși, para cămăși, blugi, atunci când nu trebuie de frica adierii vântului. Copilul transpiră și în momentul când ești transpirat, curentul, indiferent că bate vântul sau stai între două uși deschise, face să se evapore acea transpirație și se răcește pielea și atunci copilul răcește foarte ușor”, explică dr. Ana Culcer, medic primar pediatru, Doctor în știinte medicale, într-un material video pentru publicația Itsy Bitsy.

Iată câteva sfaturi generale despre cum ar trebui să îmbraci un copil:

Alege îmbrăcăminte adecvată pentru sezonul și condițiile meteorologice dar nu exagera cu înfofolirea copilului. În zile calde de vară, un tricou și pantaloni scurți pot fi potriviți, în timp ce în zilele reci de iarnă, normal că vei avea nevoie de haine mai groase, precum pulovere, jachete, pantaloni termici și cizme impermeabile, dar musai din materiale de bună calitate (bumbac, lână).

Pentru a păstra căldura în zilele reci, optează pentru haine izolatoare, cum ar fi pulovere groase, jachete matlasate sau haine din lână. Asigură-te că acestea sunt confortabile și nu constrâng mișcarea copilului.

Citește și: Te poate ”trage” curentul? Dr. Pautov: Este un dușman care stă la colț și abia așteaptă să te prindă și să te tragă. Adevărul însă este undeva la mijloc

În zilele cu vânt sau ploaie, un strat exterior impermeabil este esențial pentru a menține copilul uscat și confortabil. Include și o umbrelă sau o pelerină de ploaie, după caz.

Pantofii sau cizmele trebuie să fie potriviți pentru activitățile pe care le va desfășura copilul. În funcție de sezon și de vreme, alege încălțăminte impermeabilă sau călduroasă.

Nu uita să protejezi capul, gâtul, mâinile și picioarele copilului cu accesorii precum căciuli, fulare, mănuși și șosete.

Asigură-te că hainele copilului au o ajustare potrivită. Hainele prea strâmte pot fi inconfortabile și pot restricționa mișcarea, în timp ce cele prea largi pot permite pătrunderea frigului.

Stratificare pentru schimbările de temperatură: Dacă te afli într-o zonă cu schimbări frecvente de temperatură, încurajează copilul să poarte haine care pot fi ușor adăugate sau înlăturate pentru a face față variabilității condițiilor meteo.

Este important să fii atent la semnalele pe care le dă copilul tău referitoare la confortul său termic. Dacă este prea cald sau prea rece, îl poți ajuta ajustându-i îmbrăcămintea în consecință.

Citește și: Spune NU la ”body”-urile pentru nou născuți: Acesta este un articol vestimentar nesănătos

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel