„Explozia” de copii cu tulburări neurodezvoltare copleșește sistemul! Dr. Ioana Georgescu: „România are puțini specialiști, iar listele de așteptare sunt de câteva luni” / VIDEO

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
„Explozia” de copii cu tulburări neurodezvoltare copleșește sistemul! Dr. Ioana Georgescu: „România are puțini specialiști, iar listele de așteptare sunt de câteva luni” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @EyeEm
EXCLUSIV
„Explozia” de copii cu tulburări neurodezvoltare copleșește sistemul! Dr. Ioana Georgescu: „România are puțini specialiști, iar listele de așteptare sunt de câteva luni” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @EyeEm

Creșterea numărului de copii cu tulburări neurodezvoltare pune o presiune uriașă pe părinți și pe sistemul medical. Dr. Ioana Georgescu explică de ce nu sunt suficienți specialiști și cum listele de așteptare și costurile ridicate devin un obstacol major.



„Care sunt consecințele acestei creșteri a numărului de copii cu tulburări neurodezvoltare asupra sistemului de sănătate și educație de la noi din țară? Suntem pregătiți să răspundem nevoilor acestor copii și familii?” a întrebat moderatoarea emisiunii Părinți Prezenți, Loredana Iriciuc.

Invitată în emisiune, dr. Ioana Georgescu, medic specialist psihiatru pediatru, a tras un semnal de alarmă puternic: România nu este pregătită să facă față acestui val.

CITEȘTE ȘI „Explozie” de cazuri de autism, ADHD și depresie la copii. Dr. Ioana Georgescu explică de ce generația actuală e mai expusă ca oricând / VIDEO

Dr. Ioana Georgescu: „România are foarte puțini specialiști în acest domeniu”

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

România are foarte puțini specialiști în acest domeniu, atât medici de psihiatrie pediatrică - suntem extrem de puțini comparativ cu alte specialități - dar sunt și puțini terapeuți și puțini psihologi clinicieni care sunt antrenați pe partea asta de autism și tulburări de neurodezvoltare”, a spus dr. Ioana Georgescu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro

Această lipsă de specialiști creează un efect de domino: puține centre de terapie, liste lungi de așteptare și părinți disperați care se simt singuri în fața unui sistem copleșit.

Avem nevoie de centre de terapie cât mai multe pentru că suntem și noi copleșiți de numărul de copii cu aceste tulburări, mai spune medicul psihiatru pediatru.

VEZI ȘI MIT: „Lasă, că și copilul meu a vorbit târziu!” Psihiatru pediatru Ioana Georgescu avertizează: „Întârzierea limbajului, primul semn al unei tulburări de neurodezvoltare” / VIDEO

Liste de așteptare de luni întregi și evaluări întârziate

Realitatea pentru multe familii este cruntă: chiar și o evaluare psihologică poate veni abia după una, două sau chiar trei luni. Iar pentru cei care speră la terapii gratuite prin Casa de Asigurări de Sănătate, situația e și mai grea.

„De foarte multe ori sunt liste de așteptare de câteva luni pentru a se găsi un loc la terapie și trebuie să aștepte o lună, două, poate chiar trei ca să i se facă o evaluare psihologică. Nu sunt suficienți specialiști, din păcate. Și terapiile sunt foarte scumpe.

Statul român a încercat să facă ceva pentru acești părinți și s-a introdus un Program Național pentru ajutor din care terapiile se decontează prin Casa de Asigurări de Sănătate, dar fiind puține centre care au reușit să intre în acest Program Național și fiind puțini terapeuți, se găsesc foarte greu locuri. Intră pe lista de așteptare și poate să aștepte și până la jumătate de an ca să-și găsească un loc la terapie decontată, explică dr. Ioana Georgescu. 

CITEȘTE ȘI Tendința părinților de a da vina pe tehnologie pentru orice întârziere, explicată de dr. Ioana Georgescu: „E foarte greu să accepți un diagnostic de genul” / VIDEO

Dr. Ioana Georgescu: „Sunt foarte foarte mulți și nu prea putem să-i ajutăm chiar pe toți să fie gratuit”

SURSA FOTO: freepik.com @aksakalko

Deși există eforturi la nivel național, acestea sunt departe de a acoperi nevoile reale. Creșterea numărului de copii cu tulburări neurodezvoltare este o provocare nu doar medicală, ci și socială și educațională.

„Statul face niște eforturi, însă sunt foarte foarte mulți și nu prea putem să-i ajutăm chiar pe toți să fie gratuit. Abia putem să-i ajutăm cu terapii care se plătesc. Sunt foarte scumpe. Fiecare centru are prețurile sale, dar probabil undeva la 1.000 de euro ar costa părinții în fiecare lună. Depinde și câte ore de tarapie faci, cu cât e copilul mai sever afectat, cu atât are mai multă nevoie de terapie.

Toți se plâng că este costisitor, a mai spus dr. Ioana Georgescu. 

Fiecare lună de așteptare înseamnă luni pierdute pentru dezvoltarea copilului, iar pentru familii înseamnă nopți nedormite și resurse financiare consumate. România are nevoie de o strategie clară, de investiții în formarea de specialiști și în extinderea rețelei de centre de terapie.

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI - EPISODUL CU DR. IOANA GEORGESCU - INTEGRAL:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.






Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel