Iată de ce este important să le citiți copiilor povești, conform unui expert în neuropsihologie

Data publicării:
Iată de ce este important să le citiți copiilor povești, conform unui expert în neuropsihologie / FOTO: freepik.com @syda_productions
Iată de ce este important să le citiți copiilor povești, conform unui expert în neuropsihologie / FOTO: freepik.com @syda_productions

Lectura nu este doar o ocazie de relaxare și plăcere pentru părinți și copii; are și beneficii semnificative pentru dezvoltarea limbajului oral și scris. 



Cititul este o activitate apreciată de părinți: 53% dintre mame le citesc zilnic copiilor o poveste și 37% dintre tați. În medie, 46% dintre părinți îi citesc o poveste în fiecare zi copilului lor sub 3 ani, iar 17% chiar citesc o poveste de mai multe ori pe zi.

Părinții nu greșesc când vine vorba de beneficiile citirii poveștilor pentru copiii lor: 99% o văd ca pe o sursă de inspirație, 98% ca pe un moment de conexiune specială. De asemenea, 90% sunt de acord că povestirile facilitează procesul de adormire al copilului în timpul serii.

Citește și Ce ar trebui să dobândească copiii înainte de a învăța să citească?

Beneficiile cititului cu copiii

SURSA FOTO: freepik.com @stockmaker

Cu siguranță, părinții au dreptate! Implicarea în citirea poveștilor copilului tău este foarte importantă. Frédéric Bernard, expert în neuropsihologie la Universitatea din Strasbourg, explică motivele într-un interviu pentru rubricile Ouest-France.

Citirea poveștilor copilului tău este cunoscută sub numele de „lectură comună”, și aduce cu sine numeroase efecte pozitive:

Stimulează pregătirea creierului copilului pentru lectură, în special prin introducerea de cuvinte care nu sunt întâlnite în conversațiile de zi cu zi. Aceasta este cunoscut sub denumirea de „limbajul cărților”.

În special la o vârstă fragedă (înainte de doi ani), citirea cărților copilului tău furnizează o varietate de stimuli lingvistici care îl ajută să-și dezvolte un vocabular și un limbaj mai bogat.

Obiceiul de a-i citi povești copilului în fiecare zi îl va încuraja să dorească să citească mai mult pe măsură ce crește.

La intrarea în școală, copiii care au beneficiat de lectura comună prezintă un vocabular mai vast și abilități de înțelegere mai bune. În plus, 64% dintre aceștia se numără printre cei mai buni cititori la școală, în comparație cu doar 36% dintre cei care nu au avut această experiență.

Lectura comună în copilărie facilitează și succesul în lectură ulterioară.

Astfel, dacă copilul tău aduce un teanc de cărți pentru a fi citite înainte de culcare în seara aceasta, să nu te plângi - este în beneficiul lui!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Dezvoltare intelectuala




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel