Japonia. Persoanele în vârstă care trăiesc singure vor reprezenta o gospodărie din cinci în 2050. Care este motivul

Data publicării:
Japonia. Persoanele în vârstă care trăiesc singure vor reprezenta o gospodărie din cinci în 2050 / FOTO: Freepik.com@user22849314
Japonia. Persoanele în vârstă care trăiesc singure vor reprezenta o gospodărie din cinci în 2050 / FOTO: Freepik.com@user22849314

În 2050, 10,8 milioane de persoane în vârstă vor trăi singure, respectiv 20,6% din gospodării, potrivit proiecţiilor Institutului naţional de cercetare asupra populaţiei şi a securităţii sociale.O gospodărie japoneză din cinci va fi formată în 2050 dintr-o persoană în vârstă care trăieşte singură, indică vineri un studiu, în contextul în care Japonia se confruntă deja cu probleme în gestionarea populaţiei sale îmbătrânite, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În 2050, 10,8 milioane de persoane în vârstă vor trăi singure, respectiv 20,6% din gospodării, potrivit proiecţiilor Institutului naţional de cercetare asupra populaţiei şi a securităţii sociale. Aceste cifre reprezintă o creştere notabilă în comparaţie cu 2020, atunci când 7,37 milioane de persoane în vârstă care trăiau singure, respectiv 13,2% din gospodării, au fost recenzate, potrivit proiecţiilor publicate de Institut odată la cinci ani.

Citește și „Un studiu anticipează o schimbare radicală. Toți japonezii vor avea același nume de familie peste 500 de ani”

Tinerii se căsătoresc tot mai târziu

Tinerii japonezi să căsătoresc din ce în ce mai târziu sau aleg să nu aibă copii pentru că nu dispun de mijloacele pentru a le asigura educaţia.
Japonia este confruntată cu o provocare demografică, numărul în creştere de persoane în vârstă ducând la costuri în creştere ale îngrijirilor medicale şi ale ocrotirii acestor persoane, în contextul în care ţara înregistrează, pe de altă parte, o diminuare a populaţiei active care poate finanţa aceste cheltuieli.

Numeroase persoane în vârstă au copii sau membri ai familiilor care pot să se ocupe de ele, chiar dacă trăiesc singure, relevă Institutul.

Vezi și „De ce scade natalitatea? Specialiștii spun că e posibil să ne confruntăm cu o criză de „subpopulare”

"Totuşi, în circa treizeci de ani, proporţia gospodăriilor formate dintr-o persoană în vârstă fără copii care trăieşte singură" ar urma să crească, în timp ce rudele care le furnizează sprijin familial ar urma să fie tot mai puţine, potrivit studiului. Populaţia ţării s-a diminuat cu 595.000 de locuitori, până la 124 de milioane în 2023, potrivit statisticilor publicate vineri de guvern. Diminuarea a fost însă compensată de sosirea de străini, notează AFP.

Guvernul japonez a încercat fără succes să încetinească declinul demografic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Social

DC Media Group Audience
pixel