La ce vârstă ar trebui să dai copilului cheile de la casă?

Data publicării:
Fotografie de la PhotoMIX Company/ Pexels
Fotografie de la PhotoMIX Company/ Pexels

Cu siguranță orice părinte, odată ce copilul său a crescut și pare că e pregătit să fie responsabil, s-a întrebat care e vârsta potrivită pentru a încredința micuțului o copie după cheile de la casă. 



Copiii nu sunt toți la fel. Unii sunt mai responsabili, alții mai puțin. Cheile casei pot fi încredințate copilului în general, atunci când acesta are vârsta de gimnaziu.

Sunt copii care sunt deja maturi cu câțiva ani mai devreme, dar părinții trebuie să evalueze acest lucru cu mare atenție, mai ales dacă folosirea cheilor înseamnă că micuțul este autorizat să stea singur acasă.

Cheile pot fi date copilului în jurul vârstei de 12 ani, dar nu există o vârstă potrivită pentru toată lumea. Depinde foarte mult de maturitatea copilului nostru.

A-i încredința cheile de acasă este un gest de încredere, care însă trebuie să se întâmple la momentul potrivit: când copilul este conștient de responsabilitate.

Din punct de vedere simbolic, este recunoașterea creșterii sale și începutul autosuficienței sale. Nimeni nu poate stabili, așadar, când este momentul potrivit, dacă nu noi părinții, mai ales dacă, din cauza angajamentelor de serviciu, predarea cheilor copilului nostru devine singura modalitate de a gestiona ziua.

Trebuie să o stabilim în familie, observând modul în care se comportă copilul și, de asemenea, respectându-i vârsta și timpii de dezvoltare.

Cum să înțelegeți dacă copilul este pregătit


Copiii pot fi suficient de maturi până la 12 ani. Unii, mai chibzuiți și mai serioși, chiar înainte, alții în schimb trebuie să aștepte până la începerea liceului. Vârsta nu ar trebui să fie singurul factor pentru a determina dacă copilul este pregătit pentru această responsabilitate.

Noi părinții suntem cei care trebuie să decidem observând cum se comportă: are grijă și respectă lucrurile lui? Își respectă orele de întoarcere acasă? Când nu suntem acasă, se comportă corect? Acestea pot fi o serie de întrebări pe care părinții ar trebui să și le pună pentru a verifica dacă copilul este pregătit să primească cheile de la casă.

Când este mai bine să evitați


Ar trebui evitat să oferi cheile casei copilului tău dacă acesta este prea mic, deci niciodată înainte de vârsta de 10 ani.

În plus, dacă copilul obișnuiește să fie neatent și să piardă des bunuri, ar fi bine să evitați. Un alt factor de care să țineți cont este că predarea cheilor stabilește cumva că copilul poate sta acasă singur fără adult: dacă copilului nostru  îi este prea frică sau nu se arată a fi destul de independent, evident evitați să îi dați cheile de la casă. În acest caz cheile trebuie să fie deținute de tutore ( bunici,unchi, sora sau fratele mai mare, etc...).

Explicați responsabilitățile și riscurile

Înainte de a preda cheile copilului dvs, este important să îi explicați responsabilitățile și riscurile. Asta nu înseamnă să-l sperii. Totuși, pericolele trebuie menționate, de exemplu:

- să nu ofere adresa persoanelor necunocute sau să o comunice cuiva pe rețelele de socializare.

- de asemenea, să nu atașeze cheilor vreun breloc pe care să fie manționată adresa de domiciliu. Dacă ne facem griji că le pierdem, am putea doar să punem un număr de telefon.

- dacă apoi copiii pierd cheile (se poate întâmpla în mod obiectiv oricui), aceștia trebuie să anunțe imediat părintele pentru a schimba eventual încuietoarea și mai ales să se întoarcă acasă în lipsa unui părinte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel