Madlen Șerban, secretar UNESCO: „Orașele creative sunt acele care produc, susțin o dezvoltare durabilă prin cultură și industrie creativă”

Data publicării:
Madlen Șerban, secretar UNESCO „Orașele creative sunt acele care produc, susțin o dezvoltare durabilă prin cultură și industrie creativă” / FOTO: freepik.com@frimufilms
EXCLUSIV
Madlen Șerban, secretar UNESCO „Orașele creative sunt acele care produc, susțin o dezvoltare durabilă prin cultură și industrie creativă” / FOTO: freepik.com@frimufilms

Madlen Șerban, secretar general al UNESCO în România, a vorbit despre orașele UNESCO din țară, în cadrul emisiunii de la DC Edu.



În ultimii ani, conceptul de „orașe creative” a câștigat tot mai mult teren, iar România nu face excepție. 

Din 2021, UNESCO a extins viziunea asupra orașelor, nu doar la cele deja consacrate, ci și la acele locuri care pun accent pe educație continuă și dezvoltare culturală sustenabilă.

Madlen Șerban, secretarul general al UNESCO în România, a explicat că există interes și pentru alte domenii.

Sursa foto: freepik.com@wirestock

Aceasta înseamnă că orice oraș, indiferent de mărimea sa, poate să ajungă să fie un loc în care arta, muzica, gastronomia sau designul pot să prospere, contribuind la o dezvoltare durabilă.

Madlen Șerban: „Orașele creative sunt acele care produc, susțin o dezvoltare durabilă prin cultură și industrie creativă”

Sursa foto: freepik.com@bearfotos

De la film și literatură, la arhitectură sau meșteșuguri tradiționale, există o mare oportunitate pentru orașele din România să își facă loc pe harta internațională a celor care investesc în cultură și educație.

„Din anul 2021 am considerat ca este important sa nu ne rezumam exclusiv la entitățile care erau prezente din 1970 în scoli. Orașele UNESCO sunt orașele creative pe de o parte, orașele care învață pe de altă parte.

Orașele creative sunt acele care produc, susțin o dezvoltare durabilă prin cultură și industrie creativă.

Sunt 8 domenii în care se manifestă industria creativă.

Filmul, literatura, de exemplu, acum avem candidatura deschisă pentru alte orașe și observăm ca există un interes și pentru alte domenii, muzica, gastronomie, arhitectura, meșteșuguri și arte populare, design”, a explicat Madlen Șerban, secretar general al UNESCO în România.

Practic, „orașele candidează, evaluarea în tot ceea ce facem se întâmplă la nivel mondial, intră într-o rețea în care parteneriatele sunt de la egal la egal.

Dacă administrația locală, pentru ca primăriile sunt cele care depun candidatura în parteneriate solide, dacă ele pot demonstra că sunt interesate, atunci au șanse să fie recunoscute: Reșița, Cugir, Galați”, a mai spus aceasta.

Ce este UNESCO

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite (ONU) care vizează promovarea păcii și securității mondiale prin cooperarea internațională în educație, științe și cultură.

Materialul integral poate fi urmărit în linkul de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri





pixel