Ministrul Educației Daniel David a transmis un mesaj dur despre rezistența la schimbare, oamenilor din educație.
Acesta spune că anumiți profesori nu înțeleg că ne aflăm într-o criză major, astfel că toate aceste măsuri, cum ar fi creșterea normei didactice, sunt necesare pentru buna funcționare a lucrurilor.
Oficialul a explicat problemele cu care ne confruntăm la nivel național, astfel că aceste măsuri sunt mai mult decât necesare.
Daniel David a mai precizat faptul că, în acest moment, fondul de burse in zona de educație în acest an este în jur de 6,4 miliarde, în timp ce plata cu ora în preuniversitar doar este în jur de spre 3 miliarde, doar anul acesta.
„Țara are probleme majore. Ne dăm peste cap pentru aceste 30 de miliarde care apar în deficit până în acest moment, în condițiile în care și dezvoltările din educație sunt bune ca intenție, cred că legea și proiectul România educată a avut intenții bune, doar că nu sunt sustenabile.
Doar că avem o măsură de comparație, numai fondul de burse in zona de educație în acest an este în jur de 6,4 miliarde.
Plata cu ora în preuniversitar doar este în jur de spre 3 miliarde numai în acest an. Sunt sume pe care nu le putem susține.
Și atunci trebuie luate niște măsuri, iar în măsurile care au fost propuse de grupul tehnic care lucrează în zona de finanțe, ideea, poziția mea a fost de nu știu ce măsuri luăm, dar nu luăm măsuri care afectează salariul și nu dăm oameni afară din zona de educație și de cercetare, atunci soluțiile care au rămas au fost cele legate de a crește norma didactică în preuniversitar și în universitar cu 2 ore, acest lucru nescoțându-ne din niște repere europene, abia ajungem la media europeană în zona preuniversitară și în același timp să redimensionăm fondul de burse, astfel încât să ni-l putem permite și, atenție, spun asta și elevilor și studenților, cu toată această redimensionare am ținut să-l avem mai mare decât în anul 2022-2023, altfel spus:
dacă am putut funcționa ca universitate, ca școală în 2022-2023, cu acest fond de burse, eu cred ca în situație de criză toți înțelegem ca trebuie să facem eforturi să funcționăm și acum.
Doar doi ani au fost aceste creșteri nesustenabile”, a spus Daniel David.
Ministrul a avut și un mesaj dur despre rezistența la schimbare.
„M-aș fi bucurat să nu fie cazul să redimensionăm bugetul în zona educației și cercetării, dar în condițiile în care și noi am contribuit la deficitul țării, misiunea oricărui ministru responsabil este să-și corecteze contribuția pe care o are la deficitul țării și care pune la risc, alături de celelalte sisteme: sănătate, muncă, buna funcționare a țării.
Asta este situația în acest moment. Și acum încerc să discut cu elevii, cu studenții, cu profesorii, cum putem implementa, cat mai puțin dureros, aceste măsuri care au apărut în legea fiscal bugetară.
Lucrurile sunt foarte complicate, nu vreau să critic pe nimeni, încerc să fiu cinstit, transparent, empatic, dar nu prin declarații, ci prin ceea ce fac, degeaba ești empatic prin declarații, dar nu faci ceea ce ar trebui să faci.
Uneori am impresia ca sunt în situația în care încerc să salvez educația de unii oameni din educație, care efectiv nu înțeleg această criză majoră prin care trecem, și, uneori, chiar să-i salvez pe unii oameni ai educației de ei înșiși”, a fost mesajul transmis de Ministrul Daniel David.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.