Mintea adolescenților: 3 lucruri pe care TREBUIE să le știi pentru a-i înțelege mai bine

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Mai întâi de toate, pentru a înțelege adolescenții și a-i ghida către un viitor pașnic, primul pas este să lași în urmă clișeele și să înțelegeți cum funcționează mintea lor.



În cultura noastră (în mod asemănător cu multe altele), adolescența este percepută ca o vârstă „delicată” și dificilă, o punte între imaturitate și viața adultă.

În realitate, potrivit lui Daniel J. Siegel, psihiatru și profesor la Universitatea din California, această imagine este reductivă și nu onorează o perioadă extraordinară, plină de schimbări, chiar dacă complexă și dezorientatoare.

În jurul acestei faze a existenței (între 12 și 24 de ani) există încă multe mituri care au fost acum dezmințite de studiile științifice.

Pentru a înțelege adolescenții și a-i ghida către un viitor pașnic, primul pas este să lași în urmă clișeele. Daniel J. Siegel (co-director al Mindful Awareness Research Center de la UCLA) care de ani de zile este implicat în cercetarea copiilor, adolescenților și familiilor este convins de acest lucru. 

Iată o listă cu 3 lucruri pe care trebuie neapărat să le știi despre cum funcționează mintea adolescentului.

1. Să uităm de miturile și clișeele false despre adolescență

Hormonii nu sunt întotdeauna responsabili și dorința de independență a adolescenților trebuie înțeleasă corect.

În fruntea listei de mituri false, persistă ideea că „hormonii nebuni ” sunt responsabili pentru „innebunirea” tinerilor din această grupă de vârstă. În realitate, nu este deloc așa. Creșterea nivelului hormonal nu este cauza a ceea ce se întâmplă în timpul adolescenței, în schimb schimbările în dezvoltarea creierului au o influență puternică.

La fel de incorectă este și credința că adolescența este doar o fază care trebuie „îndurată” cu o bună doză de răbdare din partea familiei. În schimb, este o vârstă crucială, fundamentală pentru exprimarea potențialului care va fi baza unei vieți de succes ca și adult.

Nici măcar problema legată de obținerea independenței nu este percepută în mod corect: fiecare adolescent „se detașează” de familie, dar a crește bine nu înseamnă a rupe definitiv legăturile cu adulții.

Desigur, prietenii devin din ce în ce mai importanți și relația cu părinții se schimbă dar ar trebui transformată într-o formă de interdependență. 

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-4842218_80430800.jpg)

Foto: Cottombro Studio/Pexels

2. Adolescența: un „tsunami” de modificări ale creierului care duc la multe riscuri, dar și oportunități

Principalele aspecte care disting adolescența (și îi fac pe părinți anxioși!) sunt legate de schimbările naturale și complet normale care apar la nivelul creierului. 

Între vârstele de 12 și 24 de ani, după cum reiterează Daniel J. Siegel, are loc o creștere și maturizare intensă, fără egal în alte faze ale vieții.

În primii ani ai adolescenței, schimbările care apar la nivel cerebral predispun la apariția a patru caracteristici mentale: căutarea noutății, implicarea socială cu semenii, intensitatea emoțională mai mare și explorarea creativă.

Aceste elemente de „punct de cotitură” - care sunt comune călătoriei tuturor adolescenților - implică, în același timp, multe riscuri și oportunități. 

Dar din punctul de vedere al lui Daniel J. Siegel, totul depinde de modul în care navighezi în aceste ape și încotro se îndreaptă nava...

„Pe de altă parte, contracararea acestor trăsături fundamentale ale adolescenței ar fi ca și cum ai încerca să restrângi impulsul natural al unei cascade”, spune autorul. Din acest motiv, este esențial ca adulții să nu blocheze copiii, distrugând orice posibilitate de comunicare, care este esențială în această fază a existenței. 

Cel mai bun mod este, în schimb, să păstrezi dialogul deschis, care poate preveni consecințele negative ale unor comportamente periculoase ale adolescenților.

3. Îmbunătățim creativitatea, controlând tendințele „distructive”.

Potrivit profesorului american, înțelegerea modului în care funcționează creierul copiilor este foarte importantă pentru a putea „valorifica potențialul lor de a face alegeri pozitive și de a implementa schimbări constructive în viața noastră”.

De fapt, faza dintre 12 și 24 este cea mai periculoasă din viață: schimbările radicale din această perioadă pot crea probleme cu consecințe dezastruoase.

Cu toate acestea, pentru psihiatru, această „înclinație revoluționară” are și implicații foarte pozitive.

„Respingerea adolescentului față de ceea ce este sigur și familiar este ca o monedă cu două fețe. Pe de o parte, tendința de a se îndepărta pare scrisă în gene; este ceea ce determină să se grăbească cu viteză maximă pe un drum public (n.red. într-o mașină, sau să bea și să caute extremele). Aceasta este latura distructivă a monedei pe care trebuie să încercăm să o controlăm pentru ca copiii să crească bine și să-și ia zborul”, explică expertul. 

Dar este la fel de important să punem în valoare cealaltă față a monedei, partea constructivă, deoarece ideile originale și soluțiile creative pot apărea din „răzvrătirea” față de tradiții și status quo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Adolescenti





DC Media Group Audience
pixel